Veleslalomski prvak ostaja Ted Ligety

Na ledeni strmini Planai v Schladmingu se je odvijal bolj za naslov veleslalomskega svetovnega prvaka. V ospredju predzadnje moške tekme na tem svetovnem prvenstvu je bil dvoboj med veleslalomskima velikanoma zadnjih dveh sezon – Američanom Tedom Ligetyjem in Avstrijcem Marcelom Hirscherjem. Ta presenetljivo ni bil kos izkušenejšemu Američanu, ki si je z dvema vrhunskima vožnjama prislužil še tretje zlato odličje in hkrati še ubranil naslov prvaka iz Garmischa 2011.


Ted je nedvomno najboljši smučar tega prvenstva [foto: Ski Racing Magazine]

28-letnik iz Park Cityja je že v prvi vožnji, ki jo je sicer zakoličil avstrijski trener, postavil temelje novemu odličju. Konkurenco je namreč ugnal za sekundo in trideset desetink. Toliko je za njim zaostajal Aksel Lund Svindal, še stotinko več pa veliki domači up Marcel Hirscher. Ta se je moral zaradi velikega zaostanka sprijazniti z napadom na srebro. Le napaka Ligetyja bi mu lahko prinesla slavje, za katerega je bilo v Schladmingu sicer vse pripravljeno. A Američan je to prvenstvo pričakal v izvrstni formi. Po zlatu na superveleslalomu in kombinaciji je smučal zanesljivo tudi v drugi vožnji in spisal zgodovino. Postal je namreč šele peti smučar, ki je na enem svetovnem prvenstvu uspel osvojiti tri zlata odličja.


Hirscher se je boril, a preslabo je smučal v prvi vožnji [foto: GEPA]

S kislim nasmeškom je srebro sprejel Hirscher, ki bo seveda vse svoje moči usmeril na nedeljski slalom, kjer ga bo zadovoljilo le zlato. Od slaloma si veliko obeta tudi Italijan Manfred Mölgg, ki se je tokrat veselil brona. Tako kot pred dvema letoma je brez odličja spet ostal Norvežan Svindal.


30.000 gledalcev si je želelo prvega posamičnega avstrijskega zlata [foto: GEPA]

Pozitivno presenečenje današnje tekme je zagotovo tudi slovenski 20-letnik  Žan Kranjec. Izkoristil je nekoliko šibkejšo konkurenco na svetovnem prvenstvu in pokazal svoje bogato veleslalomsko znanje. Prvo vožnjo je končal na 23. mestu, v finalu pa bolje smučal na zadnji strmini in pridobil še eno mesto. “Na drugi progi sem naredil manj napak kot na prvi. Še vedno sem imel rezerve tako v napadalnosti kot v tveganju. Finalna vožnja ni bila slaba, zato moram biti z rezultatom zadovoljen,” je vtise strnil Kranjec, ki je na koncu osvojil 22. mesto.


Ted Ligety je osvojil tretjo zlato medaljo [foto: GEPA]

Klemen Kosi je dosegel 31. mesto, medtem ko sta najizkušenejši slovenski veleslalomist Janez Jazbec in Mišel Žerak odstopila. “Tudi v strmini sem poskušal obdržati tempo, toda izgubil sem ravnotežje, potegnilo me je nazaj in nisem se mogel več rešiti,” je ob tem dejal Jazbec, podobno pa je razmišljal tudi Žerak: “Imel sem dober občutek, podlaga je bila dobra, toda na koncu sem izgubil moč, pa še svetloba je bila slaba. Potegnilo me je nazaj in potem ni bilo več rešitve.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Schladming :. Veleslalom (m)


Leave a Comment