Veleslalomski uvod v sezono pripadel Lari Gut

Z veleslalomom na ledeniku Rettenbach v Söldnu so smučarke vstopile v olimpijsko sezono. Uvodna tekma je prinesla zmagoslavje 22-letne Švicarke Lare Gut. Drugo mesto je pripadlo Avstrijki Kathrin Zettel, tretje pa aktualni olimpijski prvakinji Viktorii Rebensburg.

Po skoraj sedemmesečnem premoru od tekmovanj je bilo ugibanj o pripravljenosti deklet precej. Na stavnicah je najbolje kazalo najboljši smučarki sezone 2012/2013 Tini Maze, a sezono presežkov, kot je bila lanska, bo Črnjanka težko ponovila.


Tina Maze je veleslalom končala na 18. mestu [foto: GEPA]

Četrta zmaga v Söldnu se je že po prvi Tinini vožnji – zaostala je več kot dve sekundi – zdela nedosegljiva. Brez vidnih napak je smučala tudi na drugi postavitvi, ki jo je zakoličil njen nekdanji trener Livio Magoni, pravega ritma pa nikakor ni ujela. Vse skupaj je na koncu zadostovalo za skromno 18. mesto.

V sončnem Söldnu je bila nekoliko nepričakovano podlaga precej mehka, agresiven sneg je zato marsikateri tekmovalki povzročal težave. Poleg Mazejeve se nikakor ni znašal tudi svetovna veleslalomska prvakinja Tessa Worley, Maria Höfl-Riesch pa je bila med tistimi smučarkami, ki niso uspele končati prve vožnje.


Lavtarjeva je prismučala do svojih prvih točk v svetovnem pokalu [foto: GEPA]

Poleg Tine Maze sta se na veleslalomu pomerili še dve Slovenki. Ilka Štuhec je v prvi vožnji odstopila, Katarina Lavtar pa je prvič v karieri končala med najboljšimi tridesetimi v svetovnem pokalu. Po polovici tekme je imela 28. čas. Na drugo progo se je pognala previdneje, seveda z željo, da vknjiži nekaj prepotrebnih točk za nadaljevanje sezone. To ji je s končnim 29. mestom tudi uspelo.

Zadovoljna sem, da sem osvojila točke, vendar nisem zadovoljna z zadnjim delom, kjer mi je nekoliko zmanjkalo. Mogoče sem pričakovala nekoliko bolj zaprto progo, a ne vem zakaj. Zgoraj se mi je zdelo v redu, dobro sem se počutila, tudi strmina je bila bolje odpeljana kot v prvem teku. Na koncu sem zadovoljna z uvrstitvijo med trideset, lahko pa bi bilo še boljše. Dobila sem malo dodatne samozavesti, ki mi bo pripomogla za naprej,” je po prihodu v cilj povedala Lavtarjeva.

Rezultat v Söldnu je dober pokazatelj, kako so dekleta poleti trenirala. Tina Maze je večkrat poudarila, da si želi odlično nastopati od prve do zadnje tekme. A sezone bo dolga, februarja bo prinesla tudi olimpijske igre v Rusiji, zato imajo tekmovalke še dovolj časa, da se pokažejo v najboljši luči. Naslednjič jih bomo v svetovnem pokalu spremljali šele 16. novembra, ko bo v finskem Leviju slalomska preizkušnja.


Rezultati: Svetovni pokal .: Soelden :. Veleslalom (ž)
Izjava: Katarina Lavtar (.mp3)


Leave a Comment