Vesna Fabjan odlična peta v Dobbiacu

V šesti etapi 6. novoletne tekaške turneje v italijanskem Dobbiacu je Vesna Fabjan dosegla najboljšo uvrstitev slovenskih tekačic v tej sezoni svetovnega pokala. Besničanka je v sprintu v prosti tehniki osvojila peto mesto. Na zmagovalne stopničke so se uvrstile Norvežanka Marit Bjørgen, Američanka Kikkan Randall in Poljakinja Justyna Kowalczyk. Alenka Čebašek je bila 31. v kvalifikacijah, Barbara Jezeršek pa je zasedla 45. mesto.

V kvalifikacijah je bila najhitrejša Bjørgnova, ki se je v vseh odločilnih bojih pomerila s Kowalczykovo, ki je dosegla 11. rezultat kvalifikacij. Fabjanova je bila v kvalifikacijah šesta in z odličnim tekom zmagala v tretji četrtfinalni skupini, izvrsten nastop pa je ponovila z zmago tudi v drugem polfinalu. Znova je dobro izkoriščala drsnost smuči, ki so jih serviserji pripravili izvrstno za vse nastope. Besničanko so močno spodbujali tudi navijači iz domačega kraja, ki so v Dobbiaco pripotovali z avtobusom in kombijem.


Vesna Fabjan [foto: Klemen Zibelnik]

V finalu so nastopile ta čas najboljše sprinterke na svetu in od starta krenile na vso moč. Na začetku je vodstvo prevzela drobna Norvežanka Marthe Kristoffersen, Fabjanova pa je tekla na petem mestu. Kowalczykova je napadla v prvem vzponu, najboljša slovenska tekačica pa se je borila za peto mesto z Nemko Denise Herrmann. Vesna se je dobro pobrala do drugega vzpona, v katerem je napredovala na četrto mesto. V zadnji spust je najbolje prišla Bjørgnova, ki se ni pustila presenetiti nobeni tekmici.

V skupni razvrstitvi turneje je razlika med vodilno Kowalczykovo in Bjørgnovo le še pet sekund, tako da bosta na jutrišnji tekmi na15 kmprosto startali v majhnem razmaku. Na tretjem mestu je Norvežanka Therese Johaug, ki pa zaostaja že skoraj dve minuti in pol.

Lahko sem zelo zadovoljna, ker je bil cilj že od začetka sezone finale. V bistvu je bilo tukaj še težje, ker imamo za seboj že precej tekem. Utrujenost se že pozna. Sama proga je zelo težka in dolga; 3 minute in 20 sekund je kar precej. Po vseh težkih tekmah na Touru mi je uspelo priti v finale, res pa je tudi, da sem imela tukaj svoje navijače in sem zaradi tega tekla precej lažje. Imela sem tudi super smučke. Za vrh mi še malo manjka, verjamem, da lahko pridem tja,” je po nastopu dejala Vesna Fabjan, za katero se je turneja končala. Odslej se bo pripravljala na sprinterski tekmi v Milanu, ki bosta 14. in 15. januarja. “To bo nova priložnost. Vidim, da je forma zelo v redu, da se nimam česa bati. Zdaj se moram le spočiti in priti čim bolje pripravljena v Milano,” je o načrtih povedala Fabjanova.

Alenka Čebašek se je pogumno borila s progo, do novih točk pa ji je zmanjkalo le osem stotink sekunde. Tudi najmlajša slovenska reprezentantka je zelo utrujena in je končala turnejo. V jutrišnjem teku na 15 km prosto bo od Slovenk nastopila le Jezerškova, po tekmi pa se bo vodstvo naše reprezentance odločilo, ali je smiselno, da Kranjčanka nastopi še na zadnjih dveh preizkušnjah v dolini Fiemme.


Rezultati: Svetovni pokal .: Dobbiaco
Izjava: Vesna Fabjan (.mp3)


Leave a Comment