VIDEO: Snežni kontrolor Filip Gartner prižgal zeleno luč za Zlato Lisico

Na progi je dovolj snega, ki ga je v prihodnjih dnevih potrebno le še utrditi – 49. Zlata lisica, pred rekordnim številom gledalcev, bo zagotovo v Mariboru.

Filip Gartner, snežni kontrolor FIS, je z vodjo tekmovanja Gorazdom Bedračem v četrtek celotno progo najprej presmučal – ”Bilo je odlično!” -, nato pa je v petek dopoldan vzel svoj snežni sveder in jo na številnih mestih preluknjal. ”Povsod je dovolj snega! To pomeni, da prižigam zeleno luč! FIS bom sporočil, da bo tekma v Mariboru,” je Filip Gartner povedal na novinarski konferenci v nakupovalnem centru Europark v Mariboru.

V zgornjem delu, od starta veleslaloma do Trikotne jase, je proga že praktično pripravljena in bi bila lahko tekma že jutri. Tam je povsod najmanj 40 centimetrov snega, ki je tudi že dobro utrjen. Na spodnjem delu pa je snega povsod vsaj 30 centimetrov, kar zadostuje, potrebno pa ga je še utrditi. Dobro je, da gre za mešanico naravnega in narejenega snega, pa tudi to, da vremenska napoved obeta hladno vreme,” je še dejal Gartner.


Maribor [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Gorazd Bedračje k temu dodal: “Vremenska napoved je ugodna, zato bomo lahko opravili vse potrebno, da bomo imeli prihodnji vikend idealne razmere za tekmovanje. Od jutri je napovedan mraz, zato bomo smučišče dodatno zasneževali. S tem bomo dobili boljšo strukturo snežne podlage, ki jo bomo v zgodnjem delu v soboto dopoldan že preparirali z injekcijsko desko, v spodnjem delu pa bomo v soboto, ko bomo smučišče zaprli, sneg najprej razgrnili, tako da bo povsod enakomerna kompaktna mešanica naravnega in izdelanega snega, ponoči na nedeljo pa bomo tudi ta del nato preparirali z injekcijsko desko. S tem bo osnovna preparacija snežne podlage zaključena in ji glede na vremensko napoved tudi malo toplejše vreme, z možnostjo dodatnega sneženja in dežja, ne bo škodovalo.

V Europarku, novem sponzorju Zlate lisice, kjer do prodajaln v dneh pred tekmovanjem vodijo lisičkine stopinje, je generalni sekretar OK Zlate lisice Srečko Vilar novinarjem posredoval tudi zadnje informacije o pripravah na tekmovanje. “Zanimanje za tekmovanje je izredno, prodaja kart poteka zelo dobro, zato računamo, da bo v dveh dneh vsaj 20 tisoč gledalcev. In, seveda, da se bomo vsi skupaj veselili s Tino! Poskrbeli smo za dovolj parkirnih mest, za avtobuse so nam parkirne prostore odstopili tudi v Kadetnici. Pod Pohorjem bo v času tekmovanja uveden enosmerni krožni promet.

Na 49. Zlati lisici bodo nastopile smučarke iz 27 držav. Javno žrebanje bo v petek in soboto na Trgu Leona Štuklja, z glasbenim koncertom in predstavitvijo najboljših smučark; v petek, 25. januarja, ob 17. uri koncert Soul Fingers, v soboto, 26. januarja, ob 17. uri koncert Trash Candy. Sobotni veleslalom bo ob 10. uri in 13.15, nedeljski slalom – ogledal si ga bo tudi častni pokrovitelj tekmovanja predsednik države Borut Pahor – pa ob 9.15 in 12.15.

Leave a Comment