Višnarjevi in Fabjanovi vsaka tekma predstavlja nov izziv


Vesna Fabjan [foto: Klemen Zibelnik]

Vodilni slovenski smučarski tekačici Vesna Fabjan in Katja Višnar se tako kot reprezentančne kolegice vestno pripravljata na novo sezono, ki se bo začela s tekmami svetovnega pokala 19. novembra v Beitostølnu. Ker imajo tudi na Norveškem težave s snegom, so se slovenska dekleta pod vodstvom trenerja Vladimirja Korolkeviča v nedeljo znova odpravila na ledenik Dachstein, kjer bodo trenirala do nedelje in iz dobrih razmer na avstrijskem Štajerskem skušala potegniti največ.

Tveganje največje v Kuusamu

Fabjanova zaradi vnete sluznice nosu in grla na nizkih temperaturah ves čas kašlja, zato mora biti še posebno pozorna. Načeloma bi rada nastopila na čim več tekmah tako v sprintu kot na večjih razdaljah. Na prizoriščih, na katerih bo prva tekma v sprintu in druga na večji razdalji, bo 26-letna Besničanka nastopila tudi drugi dan. Zanjo bo najbolj pomembno, da bo skrbno spremljala temperaturo. “Največji problem je ponavadi v Kuusamu, ki je visoko na severu Finske in kjer je tveganje največje. Na podlagi temperatur bomo najbolje vedeli, kako in kaj bomo naredili. Načeloma je prvi načrt, na katerih tekmah bom nastopila, že narejen. Načrtujem tudi nastop na Touru de Ski po podobnem scenariju kot v prejšnji sezoni. Do Dobbiaca bom zagotovo tekmovala, potem pa bomo videli, kakšna bo skupna uvrstitev. Večjih posebnosti ne bo. Vse bo potekalo tako kot do zdaj. Poskusila bom nastopiti na čim več tekmah,” pravi Fabjanova.

Za končno razvrstitev pomembni obe tehniki

Cilj nove sezone je, da izboljša rezultate iz preteklih let – skupno uvrstitev v sprintu, v skupnem svetovnem pokalu in na posameznih tekmah. “Vsako tekmo bom vzela kot nov izziv. Nimam le priljubljenih prizorišč, ampak bom na vsaki tekmi skušala doseči čim boljši rezultat in biti konstantna čez vso sezono,” poudarja. V sprintu v prosti tehniki je kandidatka za uvrstitev v finale na vsaki tekmi, v klasični tehniki pa ni na isti ravni. “Veliko poudarka sem dala sami tehniki že od začetka pripravljalne sezone, torej od maja, in sem na rolkah skušala čim bolj izboljšati tehniko. Rolke resda niso smuči, vendar sem v soročnem poganjanju z rokami napredovala. Pridobila sem ogromno moči v zgornjem delu, tudi malo več mišične mase imam v ramenskem obroču. Mislim, da se bo to moralo poznati na tekmah in da bodo tudi v klasiki rezultati vse boljši. Konec koncev, če hočem biti dobro uvrščena v skupnem seštevku, moram dosegati dobre rezultate tudi v klasiki,” se zaveda Vesna.

Fabjanova trenirala tudi s fanti

V skupnem seštevku sprinta ima znova visoke cilje. V prejšnji sezoni je bila deveta, pred dvema sezonama pa že sedma, zdaj je njen cilj, da se uvrsti med prvih pet. Mora biti konstantna na vseh tekmah. Upa, da ne bo imela še večjih težav z zdravjem. S trenerjem Korolkevičem sodeluje že nekaj sezon in se dobro poznata. “Kakšno stvar v treningu smo že spremenili. Letos sem trenirala tudi s fanti. Vsaka novost je dobrodošla. Ker smo že toliko časa skupaj, se tako dobro poznamo, da včasih želim kakšno stvar narediti drugače. Takrat se dogovoriva, kako bom kaj naredila in prilagodiva načrt treninga. Za zdaj nam gre čisto v redu,” Vesna, ki je bila v prejšnji zimi 29. v skupnem seštevku svetovnega pokala, optimistično zre v novo sezono.


Katja Višnar [foto: Klemen Zibelnik]

Višnar: “Sem na pravi poti”

Polna energije je tudi Katja Višnar, ki napreduje iz leta v leto in z vse večjim zagonom trenira in tudi tekmuje. “Že težko čakam na prve tekme. Vesela sem, da sem dobro preživela zadnje tri tedne na ledeniku, kjer sem imela v prejšnjih letih težave. Na ledeniku je treba biti zelo previden. Naučila sem se, da moram na visoki višini trenirati počasi in je bolj pomembno, da se na treningu v nižini počutim bolje,” pravi 27-letna Blejka, ki je september in oktober k sreči preživela brez bolezni. Vsi treningi so bili uspešni, predvsem hitri treningi. “Prav hitri treningi mi dajo vedeti, da sem na pravi poti in da sem pripravljena morebiti še bolje kot lani.” Sprint je velika odlika Višnarjeve, seveda pa razmišlja o tem, da bi občasno tekmovala tudi na daljših razdaljah. “Zelo si želim nastopiti na Touru de Ski, zato sem tudi veliko delala na vzdržljivosti, veliko več kot prejšnja leta. Moj cilj pa ne bo celotna turneja, ampak posamezne etape, za katere mislim, da mi res ustrezajo. Še vedno menim, da bom kdaj lahko dobro odtekla tudi kakšno razdaljo,” je prepričana Višnarjeva.

Sprint vse hitrejši

Sprva je slovela kot hitra sprinterka v klasičnem slogu, potem pa je izjemno napredovala tudi v drsalnem koraku. “S treningom vzdržljivosti bi rada popravila tudi nastope v finalih sprinterskih tekem. Sprint je dolg, traja ves dan. Vmes se ogrevaš, tečeš na vso moč. Vem, da bodo teki letos še hitrejši, vsako leto bodo hitrejši. Prihajajo nove tekmovalke in na polno se bo teklo že od četrtfinala naprej. Želim si biti pripravljena na to. V drsalnem koraku mi je to uspelo, čeprav moram popraviti še kakšno napako. V klasiki želim biti samo še močnejša in delam na tem. Rada bi naredila še korak naprej in morda v finalih, v katerih sem bila že lani, posegla više. Na nekaterih prizoriščih mi ustreza profil proge, tako da imam v klasiki kar visoke cilje,” razkriva Katja, osma sprinterka prejšnje sezone in 30. v skupnem seštevku, ki si je za cilj kariere postavila nastop na olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014.

Leave a Comment