Vznemirljiv kot prvič

Pokal Vitranc se v svoji 55. izvedbi vrača k svojim koreninam. Gledalce bo v Kranjsko Goro vabil stiliziran snežak na smučeh, ki se je pojavil na oglasih za prvi Pokal Vitranc leta 1961. Izbrana grafika je delo dijakinje Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, s katero je Pokal Vitranc nadgradil dosedanje dobro sodelovanje.

Po več letih, ko so v Kranjsko Goro na Pokal Vitranc gledalce s plakatov vabili slovenski in tuji smučarji so se v Organizacijskem komiteju odločili popolnoma spremeniti podobo osrednjega lika. Za to so se povezali s Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, s katero so že v preteklosti dobro sodelovali.


Letošnji plakat za Pokal Vitranc [foto: OK Pokal Vitranc]

V okviru predmeta grafično oblikovanje so dijaki pod budnim očesom profesorja Aleksandra Brezlana pripravljali svoje kreacije. Izmed 32 predlogov so nekateri popolnoma navdušili tako Organizatorje Pokala Vitranc, kot tudi druge profesorje na ljubljanski srednji šoli. Grafiko, s katero se po mnenju vseh kranjskogorska tekma v alpskem smučanju najlažje poistoveti, je oblikovala Živa Oblak. Živa je za osnovo izbrala plakat, ki je gledalce vabil na premierno izvedbo Pokala Vitranc leta 1961 in mu dodala nekaj stilskih elementov. Za komentar grafike smo prosili mentorja, Aleksandra Brezlana. ″Živa je med vsemi dijaki oblikovala najbolj popoln izdelek predvsem s stališča konceptualne zasnove in oblikovne dovršenosti. Snežaku je vdihnila življenjsko energijo, kanček humorja in veliko prijaznosti ter atraktivnosti. Veseli me tudi, da so v OK Pokal Vitranc prepoznali tudi nekatere druge izdelke naših dijakov, kot je denimo slogan.″ Organizatorji so namreč poleg snežaka za grafiko uporabili tudi slogan, ki je delo ene izmed dijakinj.

Ravnatelj Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, Gregor Markelj je ob tem poudaril ″Tovrstno sodelovanje je pozitivno ne le za našega partnerja, ampak tudi za dijake. Tako jim lažje približamo realnost poklica, ki ga želi večina opravljati po končanem šolanju.″ Generalni sekretar Pokala Vitranc Srečko Medven pa ni mogel skriti navdušenja ″Vrhunski izdelki bodočih oblikovalcev so dokaz da na mladih stoji svet. Toliko idej na enem mestu še nismo videli, kar potrjuje pravilnost odločitve za partnerstvo s srednjo šolo pri izvedbi grafike za naš plakat. Prepričan sem, da bomo lik še nadgradili in s tem pokazali dejansko vrednost izbranega predloga.

Snežak bo od danes daje krasil vstop v Kranjsko Goro z zahodne smeri, poleg tega pa ga boste lahko opazili tudi na avtocestnem križu in v mestnih središčih.

Leave a Comment