Za slovo od OFEM-a peto in osmo mesto


Eli Plut [foto: Klemen Zibelnik]

Zadnji tekmovalni dan zimskega olimpijskega festivala evropske mladine (Ofem) v češkem Liberecu je od slovenske ekspedicije na sceno stopila smučarska in tekaška sekcija, na ekipnih tekmah pa so tekači in tekačice v štafeti na 4 x 5 zasedli peto, alpski smučarji in smučarke v paralelnem veleslalomu pa osmo mesto.

V tekaški štafeti – dva sta nastopila v klasični, dva pa v prosti tehniki – sta slovenske barve branila tekača Mark Klinar in Aljaž Praznik ter tekačici Lea Einfalt in Nika Razinger. Klinar je tekel v prvi predaji, a njegov nastop zaradi bolezni, ki ga je v zadnjih dneh prikovala v posteljo, ni bil najbolj prepričljiv. Za njim se je na progo podala Lea Einfalt, nosilka srebrnega odličja v teku na 5 km v prosti tehniki, ki je v klasični tehniki pridobila nekaj mest, zato pa sta sijajno v prosti tehniki tekla Praznik in Razingerjeva. Slednja je imela v zadnji predaji obilo smole, na zadnjem vzponu ji je švedska tekmovalka po nesreči zlomila tudi palico, navkljub temu pa osvojila končno peto mesto. Zadnjo tekaško preizkušnjo na Ofemu je dobila norveška štafeta.

Z dosežkom sem zadovoljen. Če ne bi Klinar v zadnjih dneh ležal v postelji, potem bi bili zagotovo še kakšno mesto višje. To je trenutno naš maksimum, na ekipo smo lahko ponosni,” je po današnji preizkušnji dejal vodja ekipe smučarskih tekačev na Ofemu Vinko Poklukar.

Alpske smučarke in smučarji so v Ještedu nastopili v atraktivni disciplini v paralelnem veleslalomu. Eli Plut, Klara Livk, Petra Ožbolt, Sergij Robič, Filip Todorovič in Miha Hrobat so v osmini finala za pičli dve stotinki sekunde izločili češke vrstnike, v četrtfinalu pa morali priznati premoč Slovakom. Tudi njun medsebojni dvoboj se je končal z neodločnim izidom 2:2, v polfinale pa se je zaradi najhitrejšega posamičnega časa uvrstila slovaška izbrana vrsta. Zmagala je Švedska, druga je bila Švica, tretja pa Italija.

Drevi bo v tukajšnji Tipsport Areni še zaključna slovesnost, slovensko zastavo pa bo nosila najbolj uspešna slovenska tekmovalka na letošnjem OFEM-u – alpska smučarka Eli Plut, nosilka in srebrne v slalomu.

Ob koncu X. zimskega olimpijskega festivala evropske mladine je morda čas za prve ocene uspešnosti slovenske odprave. Alpska smučarka Eli Plut je bila princeska slovenske odprave na olimpijskem festivalu evropske mladine (Ofem). Komaj 16-letna Ljubljančanka je na festivalu, ki se je danes zvečer končal v češkem Liberecu, osvojila odličje zlatega leska v veleslalomu in srebrnega v slalomu, alpski smučar Miha Hrobat pa je prejel posebno nagrado za fair play.

Slovenska odprava – štela je 20 dečkov in 13 deklet – je na teh igrah dosegla 16 uvrstitev do desetega mesta, poleg Plutove, nosilke slovenske zastave na zaključni slovesnosti, pa se je na zmagovalni oder povzpela tudi smučarska tekačica Lea Einfalt, ki je na 5 km v prosti tehniki osvojila srebrno kolajno.

Končno oceno o nastopih tekmovalcev in tekmovalk prepuščam stroki, tri osvojene kolajne pa so več, kot smo pričakovali. V teh mladinskih kategorijah ne moreš napovedati rezultatov, zlata in dve srebrni odličji pa je izjemen dosežek. Imamo številne visoke uvrstitve, tako da smo lahko izjemno zadovoljni,” je po sklepni slovesnosti v tukajšnji Tipsport Areni dejal vodja slovenske odprave Borut Kolarič in dodal: “Čehi so priredili zelo prijeten festival. V vseh segmentih so se zelo potrudili, tekmovališča so bila dobro pripravljena, tako da lahko organizatorjem samo čestitamo. Edina hiba je bil transport, frekvenca prevoza na tekmovališča je bila nekoliko manjša, a to ni pretirano oviralo naše odprave, saj je bila mobilna s svojimi vozili.

Vodja slovenske odprave na OFEM-u je izpostavil gesto alpskega smučarja Mihe Hrobata. “Vsekakor bi izpostavil fair play vseh športnikov, še posebej Hrobata, ki je na slalomski tekmi priznal napako in se navkljub petemu mestu po prvi vožnji odločil, da v drugi ne bo nastopil. To je bila res izjemna gesta mladega športnika ter priznanje športu, a tudi odnosu do tekmecev.

Prireditelji OFEM-a so na današnji zaključni slovesnosti prav tako izpostavili gesto mladega Kranjčana in mu podelili posebno nagrado. “Ta nagrada mi pomeni več kot vsak odmeven dosežek. Ne bi si mogel oprostiti, če bi s tako napako prišel do velikega rezultata,” je dejal Hrobat in dodal: “Med vožnjo nisem začutil, da sem storil napako, saj me količek ni udaril po čevlju ali kolenu, nato pa so mi trenerji pokazali posnetek, kjer se je jasno videlo, da sem storil napako.

Olimpijski festival evropskem mladine bo čez dve leti v romunskem Brasovu, leta 2015 pa v avstrijskem Vorarlbergu in Liechtensteinu.


Rezultati: Olimpijski festival evropske mladine .: Liberec :. Teki :. Mešana štafeta
Rezultati: Olimpijski festival evropske mladine .: Liberec :. Alpsko smučanje :. Paralelni veleslalom


vir: olympic.si

Leave a Comment