Za tekačicami že dva meseca priprav


Vesna Fabjan [foto: Klemen Zibelnik]

Za najboljšimi slovenskimi smučarskimi tekačicami sta že dobra dva meseca priprav na novo sezono. Po besedah strokovnega vodje Marka Gracerja je vse potekalo po načrtih, tako da so članice ekipe A Vesna Fabjan, Katja Višnar, Barbara Jezeršek, Alenka Čebašek, Anja Eržen in Mirjam Cossettini ter mlajše reprezentantke izpolnile program. “Tekačicam se izteka zaslužen enotedenski dopust, ki so ga večinoma preživele na morju. Vesna Fabjan je ostala doma, Katja Višnar pa se danes vrača iz Norveške,” je povedal Marko Gracer, ki je hkrati tudi trener ekipe U23 B. Dekleta so doslej trenirala v Planici in na Rogli, ekipa A je teden dni preživela še na Lošinju. Za njimi sta testiranji na Fakulteti za šport v Ljubljani.

Potem ko je najboljša slovenska tekačica vseh časov Petra Majdič končala športno pot, je najbolj na očeh javnosti Vesna Fabjan, ki je po Petri kot druga Slovenka okusila slast zmage na tekmi za svetovni pokal. Za 25-letno Besničanko so se priprave na sezono brez velikega prvenstva začele maja kot vsako leto in vse je bilo v redu, vendar se tudi letos ni mogla izogniti manjšim nevšečnostim med treningom. “Imela sem podobne težave kot lani. Med rolkanjem sem padla in si poškodovala ramo. Pri največjem naporu imam težav z dihanjem tudi v vročini. Bila sem na nekaj pregledih pri dr. Juretu Šorliju. To me zelo obremenjuje in na težjih treningih se je tudi poznalo, v mrazu pa je še huje,” je o svojih težavah povedala Fabjanova, ki je kljub vsemu treninge skušala speljati po načrtih. Trenirala je tudi s fanti, med drugim tri tedne s kombinatorci in večkrat z mladim tekačem Luko Prosenom iz ekipe U23 B.

Novosti so se dobro obnesle. Delala sem po programu trenerja Vladimirja Korolkeviča, kakšno malenkost sva prilagodila mojemu stanju. Ogromen poudarek je bil na klasični tehniki,” je dejala Vesna, ki se veseli, da bo tudi v novi sezoni za njene smuči skrbel Gaber Lah. V zadnjih dneh se je skušala spočiti kar doma, že zdaj pa se veseli desetdnevnega treninga v Ruhpoldingu, kamor se bodo člani slovenskih reprezentanc odpravili 1. avgusta. “Trening v Ruhpoldingu mi je lani zelo koristil. Tam so proge povsem drugačne kot pri nas. Ni prometa in lahko treniraš brezskrbno, povrhu pa je profil proge podoben tistim na tekmah za svetovni pokal,” je strnila misli izvrstna sprinterka, ki si želi, da bi v najkrajši disciplini še bolj napredovala, na tekmah na večjih razdaljah pa se čim večkrat uvrstila med najboljšo trideseterico.

Zaveda se, da je ključ do uspeha klasična tehnika, v kateri je bistveno slabša kot v drsalnem koraku. “Če napredujem v klasiki, imam več možnosti, da napredujem med najboljšo peterico v sprinterski razvrstitvi svetovnega pokala. Večji cilj v novi sezoni je dober nastop na tekmi za svetovni pokal na Rogli, kjer bo sprint v prostem slogu. Lahko dosežemo ekipni uspeh,” je prepričana Vesna, ki tudi poleti več kot tri četrtine časa nameni smučarskemu teku. Tudi dolgoročne cilje si je postavila: na olimpijskih igrah v Sočiju ne namerava le sodelovati, ampak se uvrstiti zelo visoko.

Meni, da ima še veliko rezerv, in se iz svojih izkušenj iz preteklosti skuša naučiti čim več. Vsaka slabost jo spodbudi k temu, da dela še bolj zagnano. Zaveda se, da v določenih trenutkih še ni dovolj napadalna, čeprav zna odločno pokazati tudi svojo temperamentnost. Najbolj jo bo potrebovala ob novih podvigih, novih zmagah na največjih tekmah.

Leave a Comment