Za uvod novoletne turneje trije med deset, najboljši Stefan Kraft

Štirje slovenski skakalci so na uvodni tekmi 65. novoletne turneje v smučarskih skokih v nemškem Oberstdorfu prišli do točk, kar trije so končali med najboljšo deseterico. Najvišje v karieri, na 8. mestu, je končal Cene Prevc, tik za njim je bil Jurij Tepeš, Peter Prevc je bil deseti. Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Domen Prevc, je končal na 26. mestu.

V prvi seriji spodletelo le državnemu prvaku

Pred nabito polnim stadionom pod Senčno goro ob veliki skakalnici v Oberstdorfu je kot prvi Slovenec v prvi seriji 65. novoletne turneje nastopil Jurij Tepeš, ki ga je izzval štirikratni olimpijski prvak Simon Ammann. Švicar s 123 metri našemu skakalcu ni postavil previsoke letvice. Jurij je nastopil odlično, poletel do 133.5 metrov in gladko dobil dvoboj z renomiranim Švicarjem, s 142,2 točkami pa je po prvi seriji zasedal sedmo mesto. Točno tam je bil tudi srednji od bratov Prevc, Cene. Cene Prevc je s 132.5 metri gladko premagal Poljaka Klemensa Muranko, ki ga je izzval s 119 metri. Kot tretji od naših je skočil državni prvak Jernej Damjan. Jernej je v vlogi izzivalca skočil 124 metrov, vsega dva metra manj od njegovega nasprotnika Vincenta Descombesa Sevoieja iz Francije, ki je na koncu zbral 6,4 točk več od našega aduta.


Cene Prevc je bil najvišje uvrščeni Slovenec [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Četrti od Slovencev je nastopil branilec lovorike iz lanske sezone, Peter Prevc. Vzpenjajočo se formo, ki jo kaže v Oberstdorfu, je potrdil s 130 metri in 137,6 točkami, kar je bilo občutno več od izzivalca Toma Hildeja iz Norveške, ki je skočil 121 metrov. Petra je to peljalo na 12. mesto po prvi seriji. Zadnji od naših je v prvi seriji skakal nosilec rumene majice, Domen Prevc. Domen v Oberstdorfu še ni prikazal svojega značilnega skoka, žal mu to ni uspelo niti v prvi seriji v konkurenci, ko je pristal pri 124.5 metrih. To je bilo vseeno dovolj za skromnega Japonca Takuja Takeučija, ki je pristal pri 117 metrih. Domen je bil s 126,5 točkami na 27. mestu po prvi seriji. Vodil je Avstrijec Stefan Kraft s 139 metri in 156,3 točkami, drugi je bil Poljak Kamil Stoch s 137 metri in 152,0 točkami, tretji pa še en Avstrijec, Michael Hayböck s 135 metri in 149,9 točkami.


V Oberstdorfu je slavil Stefan Kraft [foto: GEPA]

Vsi naši zdržali pritisk in poskrbeli za lep ekipni uspeh

V finalni seriji Domen še enkrat ni prikazal skoka iz svojega najboljšega repertoarja, s 127 metri in skupno 254,7 točkami pa je pridobil eno mesto, tako da je prvo tekmo letošnje turneje končal na 26. mestu. Precej bolje in dlje je skočil Peter, ki ga je odneslo do 135 metrov in skupnega zbira 281,8 točk. Za kratek čas je Petra to postavilo na mesto vodilnega skakalca, kjer ni stal že dolgo časa. Kot prvi je lanskega zmagovalca prehitel Daniel Andre Tande, ki se je z devetega mesta po prvi seriji zavihtel na končno četrto, a to je že pomenilo, da se je Peter vrnil med najboljšo deseterico.

S 131 metri in 283,2 točkami je turnejo odlično, še nikoli tako dobro, začel Jurij, ki je končal tik pred Petrom, torej na devetem mestu, kar je tudi rezultat sezone. Visoko mesto iz prve serije ni spodneslo kril Cenetu, ki je pristal pri 132 metrih in z 284,4 točkami postal najboljši Slovenec na uvodni tekmi 65. novoletne turneje, potem ko je osvojil osmo mesto. Na samem vrhu ni prišlo do sprememb. Druge zmage v Oberstdorfu se je veselil Avstrijec Kraft, ki je zbral 308,0 točk, drugi je bil Stoch s 305,2 točkami, tretji Hayböck s 296,2 točkami.

Cene Prevc pozitivno presenečen nad razpletom

Osrednji slovenski junak je bil po prvi tekmi turneje torej nepričakovano Cene Prevc: “Tudi sam sem pozitivno presenečen nad rezultatom. Uspelo mi je narediti dva skoka, kot sem si ju zaželel in to mi je prineslo osmo mesto. Na treningu sem se malce še lovil, vsi naslednji pa so bili potem kar podobni tistemu, kar sem imel v glavi, da moram narediti. Pritiska po prvi seriji nisem čutil. Ko sem pogledal rezultate je bilo lepo, rekel sem si “Ja, tudi prav, še bolje, gremo!”. Nobena skakalnica se mi še ni zamerila, tako da jutri ne bo težav s prehodom na drugo napravo. Po današnji tekmi sem res najboljši Slovenec, a že jutri je lahko kot dan in noč, vse se lahko obrne. Bomo videli.


Skakalnica v Oberstdorfu [foto: GEPA]

Po koncu tekme je bil prijetno presenečen nad rezultatom tudi Jurij Tepeš, ki na novoletni turneji tako visoko še ni bil: “Na to si pred začetkom turneje nisem upal niti pomisliti. Danes sem po poizkusnem skoku približno vedel, kaj moram narediti in to mi je že v prvi seriji uspelo, nato pa še v drugi. Mislim, da sta bila to najboljša skoka letošnje sezone. Zelo sem vesel. Vedno sem si sezono želel začeti tako kot letos, a mi nikoli ni uspelo. V prejšnjih letih mi je vedno malce zmanjkalo, letos pa sem že prišel z bolj umirjeno glavo, skoke sem nato samo stopnjeval. Tudi za naprej sem miren. Če dobro skačeš, z nobeno skakalnico nimaš težav. Z Oberstdorfom sem v prejšnjih letih vedno imel težave, letos pa jih nisem imel, tako da bomo videli. Vsako skakalnico je potrebno malo prespati in upam, da jutri skočim čim bolje.

Strokovno oceno po koncu prve tekme turneje je tokrat podal pomočnik Gorana Janusa, Jani Grilc: “Zelo lep ekipni uspeh z nekaj grenkega priokusa. Domen se žal ni znašel na skakalnici, kot bi si to vsi skupaj želeli. Imel je težave, a z njim smo že opravili pogovor in gre zdaj lahko mirno naprej na naslednjo tekmo. Mora biti malo bolj sproščen, da pride nazaj do svojih pravih skokov, potem pa se bo videlo iz tekme v tekmo, kaj se bo dogajalo. Na silo ne moreš nič. Cene je skakal zelo sproščeno in umirjeno. Naredil je svoje skoke, ki jih dela tudi na treningih in na tekmovanjih v celinskem pokalu, ko je zmagal. Cene je danes veliko presenečenje tudi za nas, a zdaj mu bo lažje za naprej. Jurij je naredil zgodovinski uspeh na turneji, saj mu še ni uspelo priti med deseterico, če se ne motim. Peter lepo napreduje iz skoka v skok. Današnji finalni je bil že zelo blizu tistih iz lanske sezone, rezerve je imel predvsem v spodnjem delu, kjer ni bil aktiven, verjetno tudi zaradi dveh padcev v tej sezoni. Tam je še izgubil nekaj metrov, a to se lahko hitro popravi. Danes je v tem, da so trije med deset veliko pozitivnega, Domen pa je trenutno neznanka za naprej. A mislim, da če bo naredil korekcije v počepu, o katerih smo se pogovarjali, če bo odmislil pritisk, mislim, da lahko že na naslednjih tekmovanjih skače čisto normalno.

Že jutri ob 14. uri bodo v Garmisch-Partenkirchnu na sporedu kvalifikacije za drugo tekmo novoletne turneje na novega leta dan.


Rezultati: Novoletna turneja .: Oberstdorf
Izjava: Cene Prevc (.mp3)
Izjava: Jurij Tepeš (.mp3)
Izjava: Peter Prevc (.mp3)
Izjava: Jani Grilc (.mp3)


Leave a Comment