Za uvod slovenski skakalci do drugega mesta

Smučarji skakalci so po vseh negotovosti vendarle pričeli s sezono svetovnega pokala. Prirediteljem v nemškem Klingenthalu je vendarle uspelo zagotoviti zadostno količino snega za pripravo skakalnice. V zgodnjih popoldanskih urah so se skakalci pomerili na uradnem treningu, pod žarometi pa so se nato na uvodni tekmi ″udarile″ še ekipe. Glavni trener Goran Janus je v ekipo uvrstil Domna Prevca, Jurija Tepeša, Anžeta Laniška in Petra Prevca. V prvi seriji so prav vsi nastopili odlično, saj je Domen Prevc skočil 132,5 m, Jurij Tepeš 135,5 m, Anže Lanišek 130,0 m in Peter Prevc 139,0 m. Po prvi seriji je to pomenilo vodilno mesto, pred najbližjim zasledovalcem ekipo Nemčije pa so naši orli imeli 13,5 točk prednosti.


Slovenska ekipa v Klingenthalu [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V drugo Nemci vendarle močnejši

Tudi v drugi seriji so naši orli nadaljevali z odličnimi predstavami. Še enkrat več se je odlično izkazal komaj 16-letni Domen Prevc, ki je pristal pri 132,0 m. Jurij Tepeš je zajadral do 127,5 m, Anže Lanišek do 128,5 m ter Peter Prevc do 132,0 m. Na koncu je žal to pomenilo, da so domačini v zaključku ugnali naše predstavnike. Andreas Wellinger, Andreas Wank, Richard Freitag in Severin Freund so tako prišli do prve letošnje zmage. Slovenci so bili drugi z zaostankom 20,4 točke. Tretje mesto so osvojili Avstrijci (Michael Hayboeck, Gregor Schlierenzauer, Manuel Fettner, Stefan Kraft).

Prevc: Pohvala najmlajših dveh

Po dolgem času sem znova prišel nazaj na tekme svetovnega pokala, zaradi česar sem bil nekoliko nervozen. Prikazal sem dva skoka na visokem nivoju, v drugo sem naredil rahlo napako pri odskoku, a se je na koncu lepo izšlo. Posebno pa moram pohvaliti mlada dva Domna Prevca in Anžeta Laniška, ki sta dobro opravila svoje delo. Domen je že na treningu skakal zelo dobro, smo ga vsi občudovali. Z današnjo uvrstitvijo smo zelo zadovoljni, saj pred tekmo nismo poznali razmerja med konkurenco,″ je po tekmi menil Peter Prevc.

Pomladitev ekipe se je obrestovala

Glavni trener Goran Janus pa je tekmo ocenil z naslednjimi beseda: ″V petek se na skakalnici ni dalo skakati, smo danes naredili dva skoka in nato takoj tekma, bili smo daleč najmlajša ekipa. Na koncu se je ‘pomladitev’ ekipe obrestovala. Čestitke vsem fantom, saj so napravili odlične skoke, ter strokovnemu vodstvu. Fantje so danes prvič nastopili na snegu, a to ni imelo posebnega vpliva. Nedolgo nazaj smo bili v Oberstdorfu, dva dni smo trenirali na skakalnici v Kranju na ledeni smučini, tako da so imeli fantje kvečjemu boljše občutke. Konkurenca je zelo izenačena. Tisti, ki so danes nastopili nekoliko slabše, bodo že jutri lahko močnejši. Nedeljska tekma bo tako kot vsaka boj za najvišja mesta.

V nedeljo skakalce čaka še posamična tekma.


Rezultati: Svetovni pokal .: Klingenthal


Leave a Comment