Slovenci v Zakopanah opravili z odliko

Spremenljiv veter in močno sneženje spremljata letošnjo sezono smučarskih skokov že od začetka. Tudi danes na prvi tekmi v Zakopanah razmere niso bile lahke, vendar je organizatorjem tekmo vseeno uspelo spraviti pod streho. Svoje četrte zmage v karieri se je zasluženo veselil 24-letni Poljak Kamil Stoch, ki se je na sam vrh povzpel z drugega mesta in s tem zadovoljil domače navijače. Na odru za zmagovalce sta se mu pridružila Nemec Richard Freitag in Avstrijec Andreas Kofler.

Zakopane
Na odru za zmagovalce (od leve proti desni): Richard Freitag, Kamil Stoch in Andreas Kofler [foto: FIS]

Zmaga na domačem prizorišču je najslajša

Kamil Stoch je v prvi seriji doskočil pri 128 m, v drugo pa je daljavi dodal še sedem metrov in skočil naravnost v srca poljskih navijačev ob skakalnici Wielka Krokiew. Najdaljšega skoka dneva (135 m) v finalu ni uspelo preseči Severinu Freundu, ki je nastopil kot zadnji. Ta je doskočil pri (le) 113 m in končal na 10. mestu. Do drugega mesta se je s 126,5 m Richard Freitag zavihtel s tretjega, Andreasu Koflerju pa je do tretje najvišje stopničke prišel z odličnim finalnim skokom 130 m, po tem ko se mu po prvi seriji ni obetala vrhunska uvrstitev, saj je bil šele 14. Velika avstrijska aduta Gregor Schlierenzauer in Thomas Morgenstern danes nista navdušila. Prvi je bil šele 18., drugi pa se na tekmo zaradi padca ob doskoku ni uvrstil.

Kamil Stoch
Kamil Stoch je v Zakopanah slavil že drugič [foto: FIS]

Odličen ekipni izplen slovenskih skakalcev

Takoj za najboljšimi tremi sta končala Peter Prevc in Robert Kranjec. Prevc je po prvi seriji z daljavo 121,5 m držal 6. mesto, v finalu pa je skočil 125 m in pridobil dve mesti. Zanj je to prva uvrstitev med elitno deseterico na tekmah za svetovni pokal. Kranjcu se v prvem delu ni izšlo vse po pričakovanjih. Po tem, ko je na včerajšnjih kvalifikacijah dosegel najdaljši skok, je danes svoj nastop skrajšal na 118 m in po prvi seriji končal kot 9. V finalu je bila daljava 124 m dovolj, da je po lestvici napredoval za štiri mesta. Med najboljšo deseterico pa je končal tudi Jurij Tepeš, ki je z 21. po prvi seriji, v finalu z odličnim skokom 127 m napredoval kar do končnega 8. mesta. Tik za najboljšimi desetimi se je uvrstil Jernej Damjan, ki je sicer po prvi seriji s skokom 126 m držal takrat trenutno najboljšo slovensko uvrstitev, četrto mesto. V finalu je skok skrajšal na 114 m in bil 11. Tudi debitant v svetovnem pokalu Jaka Hvala je danes iztržil nekaj točk. S skokoma 122 m in 104 m je končal kot 29. Ekipni slovenski uspeh bi bil popoln, če bi v finalu videli tudi šestega predstavnika Jureta Šinkovca, ki pa je bil zaradi predolgih smuči že v prvi seriji diskvalificiran.

Peter Prevc
Peter Prevc [foto: FIS]

Jutri je na sporedu še druga posamična preizkušnja v Zakopanah, ta bo na sporedu ob 16.25.

Leave a Comment