Za zaključek poletne sezone Jaka Hvala peti

Zadnja tekma poletne velike nagrade v nemškem Klingenthalu (HS 140) se je v prvi seriji za slovensko peterico začela dobro, saj je Jaka Hvala z najdaljšo daljavo serije 138,5 m zasedal drugo mesto. Pred njim je bil z meter in pol krajšim skokom domačin Severin Freund (137,0 m), za njim pa mu dihal Japonec Reruhi Shimizu (137,5). Četrti je bil Poljak Maciej Kot (133,0), peti pa Peter Prevc (135,0). V finalno serijo se je uspelo uvrstiti še Juriju Tepešu (126,0), ki pa je s 22. mestom po prvi seriji praktično izgubil vse možnosti za osvojitev skupnega seštevka poletne velike nagrade. Ljubljančan bi danes namreč moral slaviti zmago v kolikor bi želel prehiteti domačina Andreasa Wanka (129,0), ki je po “prvem polčasu” držal mesto tik pred njim. Žal se je skok popolnoma ponesrečil svetovnemu prvaku v poletih Robertu Kranjcu (113,0), ki je zasedel 50. mesto. Brez točk je ostal še Tomaž Naglič (120,0) na 43. mestu.


Jaka Hvala je s petim mestom zabeležil uspeh kariere [foto: GEPA]

V finalu so se karte pomešale

V finalu smo pred številnimi gledalci videli zanimive boje, nestrpno pa smo pričakovali tudi slovenske nastope. Jurij Tepeš je nastopil odlično, saj ga je poneslo vse do 136,5 m, kar je na koncu pomenilo napredovanje na osmo mesto. S tem dosežkom je sicer prehitel Wanka (15. mesto), a je bil zaostanek za skupno zmago vendarle prevelik. Razlika med njima je na koncu znašala 71 točk. “Skupno drugo mesto je vsekakor odličen rezultat. Imel sem tri slabe tekme, dve v Courchevelu in eno v Hinterzartnu. Tako je bilo še nekaj nihanja v mojih nastopih, ampak veliko manj kot pozimi. Do zimske sezone je še veliko časa in se lahko še marsikaj zgodi. Letošnji poletni rezultati pa bodo dobra popotnica tudi za zimski del sezone,” je po tekmi menil Tepeš.

Petru Pevcu se je drugi nastop ponesrečil. Daljava 121,0 m ga je oddaljila od visokih mest, na koncu je zadostovala za 18. mesto. Bolje je nastopil obetavni Jaka Hvala (130,0 m), vendar je konkurenca zmogla nekoliko več, zaradi česar je član SSK Ponikve na petem mestu za las ostal brez stopničk, kljub temu pa je dosegel najboljši rezultat kariere v tem rangu tekmovanja.

Severin Freund je tudi v drugo nastopil suvereno in se razveselil zmage. Drugi je bil Japonec Taku Takeuchi, tretji pa Avstrijec Thomas Morgenstern, po prvi seriji šele trinajsti.


Jurij Tepeš je v skupnem seštevku zaostal le za Andreasom Wankom [foto: GEPA]

Tepeš skupno drugi

Zmagovalec letošnje poletne velike nagrade je postal Wank (449 točk), drugi je kot rečeno Tepeš (378), tretji pa Takeuchi (352). Hvala (128) je 15., Matjaž Pungertar (118) 18., Tomaž Naglič (109), Robert Hrgota (62) 34., Prevc (59) 36., Kranjec (28) 50., Dejan Judež (18) 58. in Andraž Pograjc (4) 78.

V pokalu narodov je slavila Japonska (1.832 točk) pred Nemčijo (1.717) in Slovenijo (1.404). Avstrija (1.024) je končala le na šestem mestu, vendar so naši severni sosedi na večini tekmah nastopili z rezervno ekipo.


Rezultati: Poletna velika nagrada .: Klingenthal :. Uradni rezultati


Leave a Comment