Žan Košir do druge olimpijske kolajne

V Sočiju sta bili na sporedu zadnji olimpijski preizkušnji za deskarje in deskarke. Tekmovalci in tekmovalke so se tokrat pomerili na paralelnem slalomu, nov vrhunski rezultat pa je dosegel Žan Košir, ki je bronasti medalji iz veleslaloma dodal še srebro. Boljši od njega je bil le Američan z ruskim potnim listom Vic Wild, medtem ko je bron osvojil Avstrijec Benjamin Karl. V izločilnih bojih je nastopil še Rok Marguč, ki je zasedel končno 12. mesto, Rok Flander je bil 22., Izidor Šušteršič pa ni prišel do uvrstitve. V ženski konkurenci smo imeli eno predstavnico, Glorio Kotnik, ki je zasedla 23. mesto.

Košir je imel po tekmi mešane občutke. Že pred njo je napovedoval, da si izključno želi zlato, zato v ciljni areni ni sijal od navdušenja kot po prvi kolajni. “Spet sem čisto na koncu izgubil, kar se mi dogaja že vso sezono. Nisem toliko razočaran, ker nisem osvojil zlate kolajne, bolj sem razočaran, ker sem v finalu naredil dve napaki, pa še vezi so se mi iz vožnje v vožnjo mehčale. A ne bi iskal izgovorov, enostavno ne bi smel toliko stiskati, tako da lahko rečem, da sem naredil napako v taktiki. To so le olimpijske igre in treba se bo zadovoljiti s srebrom. Vendarle je spet ena stopnička višje v mojem napredku, do najvišje pa bom očitno moral počakati do naslednjih iger. Za motiv je vsekakor srebro boljše od zlata,” je dejal Košir.


Žan Košir je na paralelnem slalomu osvojil še srebrn medaljo [foto: OKS/FB]

Poražen le od Rusa

Tržičan je spet kazal suverene predstave in obračun z Vicom Wildom – bila sta najhitrejša že v kvalifikacijah, je bil res pravi finale. V prvi vožnji je bil ameriški Rus hitrejši na slabši oziroma bolj razriti progi, v drugo pa se je Slovenec odločil, da napade na vso moč. “Res je napadel na vso moč, kot se za finale spodbodi, tudi če bi takoj odstopil, se ne bi ničesar očital. Pred zadnjo vožnjo smo tudi zategnili vez, zato sem bil hitrejši. Če ne bi bilo napake, ko me je zasukalo, bi se finale lahko končal tudi drugače,” je menil Košir, ki je za Rusom skupno zaostal le 11 stotink sekunde.

Wildu je zmago tudi privoščil, saj sta velika prijatelja. Obožuje njegovo življenjsko zgodbo, muke, ki jih je moral prestajati preden je prišel v Rusijo, te naj bi bile podobne Koširjevim, ki se že dolgo časa mukoma prebija čez ta šport: “Pa nimam finančnih problemov. Nekako zberem 70.000 evrov, kolikor me stane sezona. Težave so drugje. Sam treniram, na treningih sam postavljam vratca, vse delam sam. Praktično mi je najlažje priti na tekmo. Tukaj za vse poskrbijo drugi, postavijo kole, posnemajo in poslikajo. Kosati se s svetom ni enostavno,” tarna nad razmerami prvi tržiški dobitnik kolajn.

Ta je nastopil sproščen, miren, kot največji dobitek iz sobotne kolajne pa omenja: “Vedel sem, kako voziti. Enostavno sem si upal napadati že v kvalifikacijah. Ni lahko tekmovati, če ves čas paziš, da ne narediš napake. Danes sem lahko vozil, je pa res, da veliko nisem imel za izgubiti. Tudi utrujen nisem bil. Slalom je bil namreč precej manj zahteven kot veleslalom.


Rezultati: Olimpijske igre .: Soči (m)
Rezultati: Olimpijske igre .: Soči (ž)


Leave a Comment