Žan Košir sproščeno in razbremenjeno v novo sezono


Žan Košir [foto: Damijan Rifl]

Svetovni pokal v deskanju na snegu, ki so ga avgusta s tekmo v snežnem žlebu na južni polobli pričeli deskarji in deskarke prostega sloga, se s posamično in ekipno tekmo v deskarskem krosu ta teden nadaljuje v avstrijskem Montafonu. Medtem ko so krosisti že z mislimi na uvodnih tekmah, pa deskarji alpskega sloga še pilijo in tempirajo formo za uvodni paralelni veleslalomu v italijanski Carezzi. 21. decembra bo tam visoko meril tudi 28-letni slovenski reprezentant Žan Košir, ki optimistično zre v novo sezono. Jeseni se je pripravljal na avstrijskih ledenikih, zaključni del priprav pred prvo letošnjo tekmo za svetovni pokal pa bo, v sodelovanju z nemško reprezentanco, opravil v avstrijskem Reiteralmu.


Žan Košir optimistično zre v novo sezono [foto: FIS]

Jesen preživel na avstrijskih ledenikih

Tržičan, ki je lani v skupnem seštevku svetovnega pokala paralelnih disciplin zasedel 11. mesto, v novo sezono vstopa sproščeno in samozavestno, čeprav prvič doslej – brez glavnega trenerja. “Jesenski del snežnih priprav sem opravil skupaj z reprezentančnim kolegom Jernejem Demšarjem, vseskozi naju je spremljal pomočnik. Hintertux, Mölltal, Kaprun in Turrach so bile moje jesenske ‘postojanke’. Pogoji izvrstni, delo v majhni ekipi pa se je izkazalo za izredno produktivno, kar je pokazala tudi ura na primerjalnih treningih z nemško in rusko ekipo,” je zadovoljen Košir, ki je prepričan, da odsotnost glavnega trenerja ne bi smela biti moteča. “Pravzaprav sem razbremenjen, osredotočen sem zgolj nase, pri 28 letih pa tudi dovolj izkušen, da vem kaj je zame v danem trenutku in ob proračunu, ki je na voljo – optimalno,” nam je zaupal Košir, ki sodeluje s strokovnjaki na različnih področjih. “Širša ekipa je skrbno izbrana, kompetentna, gre izvrstne strokovnjake na posameznih področjih. Jasno definirani cilji in zaupanje v širšo ekipo ter sponzorje, ki mi stojijo ob strani, so vsekakor dovolj trden razlog za optimizem,” je jasen Košir, ki tudi na področju razvoja opreme vse bolj intenzivno sodeluje tudi z domačimi strokovnjaki. V tem kontekstu so cilji dolgoročni, vezani na olimpijske igre v Sočiju.


Žan Košir [foto: FIS]

Dva vrhunca sezone: svetovno prvenstvo v Kanadi in svetovni pokal na Rogli

Eden izmed poglavitnih ciljev prihajajoče sezone je za Žana seveda nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga konec januarja gosti kanadski Stoneham. Šesto uvrščeni z zadnjih olimpijskih iger v Kanadi ima v deželi, kjer je deskanje na snegu precej bolj v središču pozornosti kot v Evropi, najvišje cilje. “Na velike tekme se znam ustrezno pripraviti, tako da konkurenca vsekakor lahko računa name,˝ napoveduje Košir, ki se zelo veseli tudi januarske tekme v avstrijskem Bad Gasteinu, kamor že tradicionalno potuje avtobus z navijači Kluba navijačev z domačega Tržiča. “Navijači mi dajo krila, energijo, dodaten motiv za preboj v finale in nato naprej proti vrhu,” o podpori navijačev s Tržiča in okolice pohvalno govori Žan, ki na njihovo podporo lahko računa tudi na domači Rogli, ki bo 8. februarja gostila svetovno elito. Ta se bo v Sloveniji po nekaj letih znova pomerila na tekmi najvišjega ranga – paralelnem veleslalomu za svetovni pokal. “Na kulturni dan leta 2003 sem v Mariboru debitiral na tekmi svetovnega pokala. Takrat sem nabiral izkušnje, po točno desetih letih pa bom na štajerski tekmi svetovnega pokala seveda v povsem drugi vlogi. Lanska generalka na finalu evropskega pokala mi je izvrstno uspela. Seveda se bom potrudil, da bom s kulturno (smeh) vožnjo polepšal dan vsem navijačem, ki jih na praznični dan pričakujemo na Rogli,” zaključuje Žan, ki ga v decembru čaka zaključni del priprav, ključni del pred tekmo bo v sodelovanju z nemško ekipo preživel v avstrijskem Reiteralmu.


Žan Košir [foto: Damijan Rifl]

Leave a Comment