Žan Košir: “Z optimizmom v naslednjo sezono”


Žan Košir [foto: Oliver Klaus / FIS]

Na zadnjo marčevsko nedeljo se je s paralelnim veleslalom končala letošnja sezona svetovnega pokala v deskanju na snegu. Tržičan Žan Košir, ki bo čez dober teden dopolnil 27 let, je na šestih izmed desetih tekem svetovnega pokala v paralelnih disciplinah končal med elitno šestnajsterico finalistov in v skupnem seštevku zasedel trinajsto mesto. Konstantno uvrščanje med deseterico v drugem delu sezone ter šesto in deseto mesto na vrhuncu sezone – svetovnem prvenstvu – Žana navdajata z optimizmom pred začetkom naslednje sezone.

Košir je v letošnjo sezono vstopil s petim mestom na oktobrskem paralelnem slalomu v nizozemskem Landgraafu. Decembrsko nadaljevanje ni prineslo želenih izidov, se je pa rezultatska krivulja obrnila navzgor že na prvi tekmi v letošnjem koledarskem letu, ko je v avstrijskem Bad Gasteinu na krilih navijačev “Fan cluba Žan Košir” suvereno prideskal v finale in se zavihtel na končno deveto mesto. Z dobro formo in izvrstno fizično pripravljen, za kar je zaslužen kondicijski trener Klemen Jerše, je odšel na svetovno prvenstvo v špansko La Molino. Tam je v paralelnem veleslalomu osvojil šesto, v paralelnem slalomu pa deseto mesto. Po prvenstvu je forma “zdržala”. Najbolje uvrščeni slovenski alpski deskar na Olimpijskih igrah v Vancouvru (6. mesto) je namreč nanizal še pet uvrstitev od petega do enajstega mesta, izven elitne šestnajsterice je pristal le na predzadnji tekmi sezone v Valmalencu.

Z letošnjo sezono sem zadovoljen, saj sem dosegel pred sezono zastavljene cilje,” je zadovoljen Košir. “Seveda so za ‘piko na i’ manjkale kakšne stopničke, ki so cilj vsakega vrhunskega športnika. Ampak bistveno je, da sem sam sebi dokazal, da sem po vseh težavah, ki sem jih imel s hrbtom, povsem konkurenčen. Menim, da so bili postavljeni dobri temelji za še en korak naprej. Dejstvo je, da je moj cilj za prihodnje sezone konstantno uvrščanje med elito, povsem pri vrhu,” samozavestno in z optimizmom v prihodnje sezone zre Košir, ki te dni že začenja s »prvo etapo« del za naslednjo sezono. Ker so vremenske razmere še vedno dokaj ugodne, občutki na deski pa tisti “pravi”, se bo lotil testiranja opreme. Po kratkem, zasluženem počitku pa 15. maja prične s kondicijski pripravami. “Ničesar ne želim prepustiti naključju, zato se bomo takoj lotil testiranja opreme, po krajšem počitku sledi delo na polno,” je odločen Košir, ki meni, da od slovenskih deskarjev tudi v prihodnjih sezonah lahko pričakujemo vrhunske izide. “Slovenska ekipa je res močna, ena najmočnejših. Da pa se tudi za prihodnost ni bati, so dokaz kar tri medalje na svetovnem mladinskem prvenstvu pretekli vikend,” je kompliment svetovnemu mladinskemu prvaku v paralelnem veleslalomu Timu Mastnaku ter podprvakoma Matiju Mihiču (deskarski kros) in Timu-Kevinu Ravnjaku (slopestyle) namenil izkušeni Tržičan, ki bo tudi v prihodnje eden glavnih slovenskih adutov na tekmah najvišje ravni.


Izjava: Žan Košir (.wma)


Leave a Comment