Žan Košir: Z optimizmom v novo leto

Izkušeni tržiški deskar Žan Košir koledarsko leto 2013 zaključuje v prestižni oranžni majici vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala paralelnih deskarskih disciplin, kar je seveda razlog za optimističen pogled v prihajajoče olimpijsko leto. Izida na premiernih tekmah sezone v Carezzi potrjujeta, da je bilo delo v dolgem pripravljalnem obdobju kakovostno. Deskanje ostaja vsaj na ravni pretekle sezone, ki jo je Košir zaključil kot tretji deskar v skupnem seštevku svetovnega pokala.


Žan Košir na uvodni tekem sezone v Carezzi [foto: Miha Matavž]

Spremembe? Kje pa, želim si le nadaljevanja v slogu odhajajočega leta. Vem da ob trenutni formi in normalnih razmerah prav na vsaki tekmi lahko posežem na vrh, tudi na olimpijskih igrah,” v novo leto optimistično zre Tržičan, ki je v letu 2013 štirikrat stal na zmagovalnih stopničkah. Posebej ljuba mu je seveda zmaga v Bad Gasteinu. Januarja je namreč prvič po desetih letih deskanja na najvišji ravni stopil povsem na vrh. “Zmaga pred domačimi navijači, čeprav v tujini, je največ kar si športnik lahko želi. Res lepo doživetje,” se vstopa v odhajajoče leto spominja Košir, ki je po nesrečnem svetovnem prvenstvu v Kanadi na domači Rogli z novimi stopničkami dokazal, da je trden in zrel tekmovalec.
Leto 2013 je bilo nekako v znamenju številk, ki sestavljajo letnico. Drugo mesto na Rogli, prvo in tretje v Gasteinu , vmes pa se je žal vrinila tudi ˝ničla˝ oz ˝trinajstica˝. Tu mislim na tisto nesrečno četrto mesto na svetovnem prvenstvu v Kanadi. Upam, da sem s tem bonus nesrečnih številk na najprestižnejših tekmah porabil,” v smehu ob analizi številk dodaja Košir, a hkrati da vedeti, da se bolj kot na igro številk zanese na delo. “Trenutno delam na moči, v fitnessu. Seveda se bom kmalu odpravil tudi na sneg. Žal je dež v Sloveniji odplaknil vse možnosti, tako da bo potrebno poiskati alternativo v tujini,” pred skokom v leto 2014 pravi Košir, ki se tekem nižjega ranga ne namerava udeleževati, nivo pripravljenosti vzdržuje s treningom, ki mu niso v breme. “Prav nasprotno, veselim se vsakega posebej, tako kondicijskega kot snežnega. Tako ohranjam mirnost. Najtežje je skozi okno opazovati kako dežuje in čakati,” še dodaja trenutno vodilni alpski deskar v skupni razvrstitvi svetovnega pokala.

Leave a Comment