Žan Kranjec v Val d’Iseru do najboljše uvrstitve doslej

Zmagovalec tretjega moškega veleslaloma sezone je Avstrijec Marcel Hirscher, ki sta mu na zmagovalnem odru družbo delala Nemec Felix Neureuther in Francoz Victor Muffat Jeandet.

Na zahtevni progi v Val d’Iseru, ki je pisana na kožo izkušenemu Avstrijcu, pa se je odlično znašel tudi edini slovenski predstavnik Žan Kranjec. Z izjemno drugo vožnjo si je prismučal najboljšo uvrstitev v karieri doslej – bil je 12. S tem dosežkom je 23-letnik osvojil prve letošnje točke v svetovnem pokalu.

Kranjec je sicer nastopil 42. po vrsti in se za las uvrstil v finale. Skupaj z Riccardom Tonettijem je imel namreč 30. čas prve vožnje. V drugo je Kranjec sprva smučal nekoliko zadržano, potem pa stopnjeval tempo vse do ciljne črte. Da je bila njegova vožnja v srednjem in spodnjem delu odlična, se je izkazalo po tem, ko so tekmeci eden za drugim zaostajali, zato se je Kranjec v prostoru za vodilne zadržal precej dolgo. Prvo mesto je predal šele po nastopu Švicarja Justina Murisierja, ki je bil po uvodni vožnji 15.


Žan Kranjec (foto: GEPA)

“Zagotovo sem si želel priti čim višje, a po pravici povedano nisem imel občutka, da bom prišel tako visoko, a to je zato, ker je proga res težka. Najprej sem upal, da bom med 20, potem pa se je izšlo še bolje,” je po tekmi povedal Kranjec in dodal, da mu je ta tekma dala potrditev. “Že prej sem vedel, da znam dobro smučati, a zadnje čase mi je bilo težko, ker nisem naredil dobrega rezultata. Zato ni bilo sproščenosti, ta rezultat pa mi je veliko dal in upam, da se bom podobnih rezultatov letos veselil še velikokrat.”

V nadaljevanju je nekaj smučarjev odstopilo, kar je pomenilo, da je Žan na koncu končal na 12. mestu. Do rezultata kariere je seveda prišel po zaslugi finalne vožnje, ki je bila celo druga najboljša. Edini hitrejši, za 38 stotink, je bil Hirscher, ki je na koncu prepričljivo slavil svojo 34. zmago v svetovnem pokalu, 16. veleslalomsko.

Ted Ligety je že na prvi progi ogromno zaostal in se presenetljivo sploh ni uvrstil v finalno vožnjo. Domnevno naj bi bile razlog za to hude bolečine v hrbtu.

Jutri bo v Savojskih Alpah še prvi slalom za moške v letošnji zimi.


Rezultati: Svetovni pokal .: Val d’Iser :. Veleslalom (m)


Leave a Comment