“Zelo lepo je videti, da nas ljudje podpirajo.”

S svojimi nastopi so nas na svetovnem prvenstvu v Vikersundu navduševali Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Jure Šinkovec in Jernej Damjan, ki so na nedeljski ekipni tekmi poleteli ne samo do tretjega mesta, pač pa tudi v srce vseh slovenskih navijačev smučarskih skokov, ki so naše fante na Norveškem spremljali tako ali drugače. Nekaj od teh se je včeraj zvečer zbralo tudi na Kongresnem trgu, da bučno pozdravi četverico bronastih fantov. Skakalci, ki so se v ponedeljek vrnili v domovino, niso skrivali veselja, da se je sprejema udeležilo tolikšno število ljudi. “Zelo lepo so nas presenetili. Nisem si predstavljal take množice ljudi in zase bom rekel, da izredno uživam, ko nastopam pred ljudmi, ki nas podpirajo in upam, da nas bodo podpirali tudi takrat, ko bo mogoče malo ‘zaškripalo’. Zelo lepo je videti, da nam ljudje stojijo ob strani in končno smo spet tam, kjer je bil Primož. Takrat je bila sicer še večja evforija, toda počasi bomo tudi mi prišli tja, kamor spadamo,” je povedal nasmejani Jure Šinkovec.


Slovenski bronasti junaki s Prevcem na včerajšnjem sprejemu [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Za glasne vzklike in tople besede ni bil prikrajšan niti poškodovani Peter Prevc, ki po operaciji rame dobro okreva, vendar pravi, da se bodo nastopi v Planici zanj zelo težko izšli. Na ekipno tretje mesto svojih reprezentančnih kolegov je zelo ponosen in niti mu ni žal, da k skupinskemu uspehu v Vikersundu ni ničesar prispeval. “Če bi se domov vrnili z ekipnim osmim ali sedmim mestom, potem bi mi bilo malo žal, ker pa so se vrnili s kolajno, sem čisto zadovoljen.”

Recept za dobre uspehe?

Vikenda na največji skakalnici na svetu se bodo slovenski skakalci kot tudi vsi navijači še dolgo radi spominjali. “Dosegli smo super ekipni uspeh, poleg tega je Robert postal še svetovni prvak in ni lepšega vikenda,” je dejal Jure Šinkovec in dodal, da je bistvena razlika že v zamenjavi trenerja, ki ima nov način dela. Poleg tega med njimi vlada sproščeno vzdušje, ni nobenih pritiskov in trener Goran Janus jih dobro pozna kot posameznike, kar je zelo pomembno. Človeka zna umiriti in s svojimi besedami iz njega povleči maksimum. Eden od ključnih mož slovenske reprezentance še dodaja, da se brez pravega ekipnega duha in med skakalci stkanega prijateljstva, teh uspehov danes ne bi mogli veseliti.

Podpora domačih navijačev daje skakalcev še dodatno motivacijo

Nedeljsko ekipno tekmo si je skupno prek televizijskega zaslona ogledalo približno 300.000 ljudi, sobotne posamične preizkušnje, na kateri je Kranjec postal najboljši letalec na svetu, pa malo manj. To pomenijo dobre obete tudi pred tekmami v Planici, ki jih skakalci razumljivo že nestrpno pričakujejo. Med njimi je tudi svetovni prvak, ki upa, da se mu bo končno uspelo povzpeti na najvišjo stopnico za zmagovalce tudi v dolini Ponce pred domačim občinstvom. “Upam, da mi bo letos uspelo. V Planico pridite navijati v čim večjem številu, mi pa vam bomo vrnili z lepimi poleti.”


Robert Kranjec pozval navijače naj pridejo v Planico [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

»Skandinavsko turnejo še zdržimo«

V naslednjih dneh in tednih bomo skakalce lahko videli nastopiti v Lahtiju, Trondheimu in Oslu. Ta konec tedna bosta v finskem Lahtiju na sporedu tako ekipna preizkušnja v soboto, kot posamična tekma dan pozneje. Cilj moštvene tekme za skakalce ni medalja, želijo se le izkazati kar se da najbolje. “Nikoli ne ciljamo na medaljo, razmišljamo le o tem, da bomo dobro skočili. Medalja pride sama,” je povedal Jernej Damjan.

Leave a Comment