Žiga Turk: “Planica je temelj za vadbo na domačih tleh”

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk je v Planici nagovoril zbrane ob otvoritvi obnovljene Bloudkove velikanke in državnega prvenstva v smučarskih skokih.

V nagovoru je poudaril, da je Nordijski center Planica pravi vseslovenski projekt, ki povezuje. Smučarski skoki oziroma poleti so slovenski nacionalni šport, ob katerih se vsako leto množični zbiramo v Planici, imamo jih za del slovenske zgodovine, ne samo športne zgodovine, je poudaril dr. Turk in nadaljeval: “Danes odpiramo obnovljeno Bloudkovo velikanko; to je bila prva izmed najpomembnejših nalog pri celovitem oblikovanju Nordijskega centra Planica, ki skupaj z nekaj manjšo sestro predstavlja enega od temeljev za celoletno vadbo smučarskih skakalcev na domačih tleh.” Ko bodo obnovljene še manjše skakalnice, bo Planica postala pravi skakalni center za vse generacije smučarskih skakalcev, je prepričan minister dr. Turk. Izročilo Planice in odlični smučarski skakalnici ter obetavni mladi skakalni rod, ki že tudi trka na velika vrata, so najtrdnejše zagotovilo, da bo ta dolina športno in turistično živa.


Žiga Turk ob ogledu skakalnic [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Gradnja se nadaljuje

Z Zavodom za šport Planica je podpisana pogodba o sofinanciranju Centra za smučarske teke Planica, na podlagi katere lahko začne s črpanjem 15,3 milijona evrov iz evropskih strukturnih skladov za regionalni razvoj. “Tako bomo v Planici dobili tekaški center, ki bo kraj zbiranja vrhunskih in rekreativnih športnikov ter vseh, ki cenijo lepote športa in bodo želeli spoznati dolino, kjer se je pisala zgodovina smučarskih skokov in poletov“, je dodal minister dr. Turk.

Ob koncu se je minister dr. Turk zahvalil vsem, ki so v zadnjih letih s svojo prizadevnostjo in vztrajnostjo pripomogli k temu, da danes odpiramo obnovljeno Bloudkovo velikanko.

Leave a Comment