Zlata Lisica Tini Robnik prinesla rezultat kariere

Kranjska Gora je gostila prvo preizkušnjo 54. tekmovanja za Zlato lisico. Na veleslalomu svetovnega pokala se je pomerilo 73 deklet, med katerimi je bilo tudi šest domačih predstavnic.

Najboljše izhodišče za finale je imela Američanka Mikaela Shiffrin, ki je s podkorensko strmino opravila s časom 55.08. Francozinja Tessa Worley je na drugem mestu zaostala 0.86 sekunde, tretja pa je bila Avstrijka Stephanie Brunner, katere zaostanek je znašal 1.30 sekunde.


Najboljša trojica na današnji veleslalomski tekmi [foto: GEPA]

Prvi slovenski nastop smo videli pri startni številki 15, ki jo je nosila Ana Drev. Naša smučarka je začela zelo napadalno, v vožnjo pa se ji je tako prikradlo nekaj napak, ki so jo oddaljile od najvišjih mest. Po prihodu v cilj je dejala: “Bilo je nekaj napak, a te niso bile glavni krivec za zaostanek. Po celi progi sem malo preveč zapirala zavoje in tu se je nabral zaostanek. To bom poskušala popraviti v drugi vožnji.” 2.60 sekunde zaostanka je je popeljalo na 19. mesto.

Precej bolje se je za tem odrezala Tina Robnik, ki je nastopila kot 20. Svojo nalogo je opravila zelo dobro in ciljno črto prečkala s sedmim časom, njen zaostanek za Shiffrinovo pa je znašal 1.68 sekunde. Tina je o uvodni predstavi dejala: “Zadovoljna sem, ker mi je uspela dobra vožnja. Zdaj se je treba umiriti in pokazati še eno takšno. Danes sem sicer začutila nekaj več nervoze, a sem se na startu umirila in izkoristila energijo navijačev.

Navijači so za tem postali še glasnejši pri startni številki 28. Meti Hrovat je uspel soliden nastop, ki ji je prinesel dobro izhodišče za drugi tek. Zasedla je namreč 22. mesto, za nastop pa je potrebovala 2.85 sekunde več kot vodilna tekmovalka. Ostalim trem Slovenkam preboj v finale žal ni uspel. Ana Bucik, ki je zasedla 37. mesto je o vožnji dejala: “Glede na te zadnje tekme je bil nastop kar precej soliden. Začutila sem mehkobo v določenih delih proge. Sigurno bi se dalo še bolje, a nisem pretirano razočarana, dobro sem začutila sneg, kar je pozitivno za jutrišnji slalom.


Andreja Slokar, Ana Drev, Meta Hrovat, Tina Robnik in Desiree Ajlec [foto: Facebook / Slo Alpin]

Desiree Ajlec, ki je zabeležila svoj drugi nastop v svetovnem pokalu, je prišla na 59. mesto. Po nastopu je rekla: “Pogoji so bili za tako startno številko v redu, a nisem napadala, sem se samo peljala, to ni bilo to. Že od starta nisem napadala.” Svoj debi v temu rangu tekmovanj je doživela Andreja Slokar. Zasedla je 52. mesto in dejala: “Proga je bila super, tudi neke treme nisem čutila na startu. Žal mi je, ker sem naredila preveč napak, bile so prevelike. Drugače pa je bila za številko 66 odlična proga.

Drugi tek je spremljalo nekaj več dežja, kar pa prvo Slovenko na startu ni preveč zmotilo. Meta se je namreč odrezala izvrstno in v cilju zasedla drugo mesto, že kmalu pa smo videli, da bo pridobila kar nekaj mest. Naša smučarka je po nastopih na domačem terenu dejala: “Nekaj treme pred prvo vožnjo je bilo, nisem bila čisto ravnodušna, na startu me je malo stiskalo, saj sem hotela narediti dober rezultat pred domačo publiko. A za drugi tek sem se sprostila, tako da je bila druga vožnja že res v redu. Še par let pa bo. Postavitev je bila res naravnost, treba je bilo smučati pogumno. Ne smeš jemati višine nad količki, ker si takoj počasen. Zgoraj sem se poskušala osredotočiti na to, da bi smučala bolj kot na superveleslalomu in mi je nekako ratalo.

Ana se je za tem odrezala solidno, ni pa pokazala čisto vsega kar je sposobna. V ciljni areni je rekla: “Nisem se najbolje spoprijateljila s progo. Od začetka prvega teka, do konca drugega nisem imela najboljšega občutka. Ne bi rekla, da nisem napadala, vsekakor sem, a smučka mi enostavno ni stekla. Naredila sem par tehničnih napak in potem ni šlo vse tako kot bi moralo.


Tessa Worley [foto: GEPA]

Zadnji slovenski nastop je bil zelo dober. Tina je znova smučala napadalno in ob koncu vožnje prišla na tretje mesto. “V prvem teku sem bila kar precej nervozna na startu, a med samo vožnjo sem se super uspela sprostiti in napadati. Po prvem teku me je pomirilo, ko sem videla, da sem s tako vožnjo pripeljala do sedmega mesta. V drugem teku sem bila nato bolj sproščena in sem dobro izkoristila energijo navijačem, ki so mi dali dodatno moč. Proga je bila v prvem teku lepo postavljena, bil je lep veleslalom, drugi tek pa je bil specifičen, nenavaden, dosti je bilo naravnost, tako da je bilo treba dosti spuščati in iti v tisto cono neugodja, a mislim, da mi je dobro uspelo,” je dejala po končani preizkušnji.


Mikaela Shiffrin je slavila v Kranjski Gori [foto: Facebook/US Ski]

Robnikova je dan v Kranjski Gori sklenila na odličnem sedmem mestu, kar je njen najboljši rezultat kariere. Lep napredek po lestvici je uspel Hrovatovi, ki je bila 13., v svetovnem pokalu pa je bila boljša le enkrat. Drevova je postavila 20. čas voženj in tako zaokrožila odličen ekipni uspeh. Shiffrinova se je znova izkazala za nepremagljivo, Worleyeva je bila druga, na stopničke pa se je iz osmega mesta prebila Italijanka Sofia Goggia.

V Kranjski Gori nas jutri čaka še slalomska preizkušnja na kateri bodo nastopile tudi Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat, Klara Livk, Andreja Slokar in Neja Dvornik.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kranjska Gora :. Veleslalom (ž)
Izjava: Tina Robnik (.mp3)
Izjava: Ana Drev (.mp3)
Izjava: Ana Bucik (.mp3)
Izjava: Andreja Slokar (.mp3)
Izjava: Desiree Aljac (.mp3)


Leave a Comment