Zlato za Tino Maze na superveleslalomu


Lara Gut, Tina Maze, Julia Mancuso [foto: GEPA]

Tina Maze je na prvi preizkušnji Svetovnega prvenstva (SP) v Schladmingu ponovno dokazala, da zna najbolje smučati tudi takrat, ko so pritiski največji. Vrhunsko smučanje, ki ga je kazala na tekmah svetovnega pokala, je brez težav prenesla na vrhunec letošnje sezone in postala superveleslalomska svetovna prvakinja. Njen uspeh je s šestim mestom dopolnila Ilka Štuhec.


Zadovoljstvo ob prihodu v ciljno areno [foto: GEPA]

Start prve preizkušnje SP so organizatorji iz predvidene 11. ure prestavljali vse do 14.30, ko so tekmovalke le dobile zeleno luč. Pasovi megle so se dvigali in spuščali, kar je onemogočalo izvedbo regularnega tekmovanja.

Prva od Slovenk se je na progo pognala Ilka Štuhec, ki tekmuje na svojem prvem SP. Izkoristila je dobro startno številko in hitre smuči ter se zavihtela na odlično šesto mesto. Po daljšem premoru zaradi padca delavca na progi, so nastopile tekmovalke, ki so sodile v najožji krog favoritinj. Tina Maze je startala kot 18. in brez težav za 38 stotink ugnala takrat vodilno Švicarko Laro Gut. “Dolg dan je za menoj. Imela sem eno priložnost in sem jo izkoristila. Prestavitve starta mi nikoli niso delale problemov, vedno sem se znala zbrati. Podobno je bilo danes, nenehno sem bila prepričana da tekma bo. Na progi sem bila 100 odstotno osredotočena na smučanje. Ni bilo lahko, vendar sem naredila zelo dobro vožnjo. Sem zelo zadovoljna s prvo medaljo,” se je novega zlata razveselila Črnjanka.

Rezultata na premiernem nastopu na SP se je razveselila tudi Ilka: “Nekateri so že bili pripravljeni da gredo v hotel, a se je nato tekma pričela. Ni se bilo tako težko skoncentrirati, le hitro sem se morala strezniti in začeti misliti na tekmo in očitno mi je uspelo. Na progi nisem imela občutka, da sem tako hitra.


Mazejeve ni zmedlo dolgo čakanje na nastop [foto: GEPA]

Za Črnjanko je nastopila Lindsey Vonn, ki je veljala za glavno favoritinjo. Na skoku je grdo padla in v bolečinah obležala na progi, zato je spet sledila daljša prekinitev. Kot je bilo videti, si je Američanka hudo poškodovala koleno, in zdi se, da je sezona zanjo končana. “Sama sem bila pri skoku zelo šokirana, kako visoko skočiš. Skok je skoraj večji kot na kakšnem smuku in prej tu nismo imeli treninga. Če nisi zbran se ti lahko zgodijo takšne stvari, zato moraš biti vsakič, ko greš na start čisto pri sebi,” je postavitev švicarskega trenerja Petrinija komentirala Mazejeva.

Po nadaljnjem čakanju se preostale tekmovalke na startu niso uspele zbrati. Najprej je odstopila Maria Höfl-Riesch, nato še domačinka Anna Fenninger, še najbolj pa je Mazejevo ogrozila Julia Mancuso, ki se je morala zadovoljiti z bronastim odličjem. Na drugem mestu se je obdržala Gutova, ki se je posledično veselila srebra.


Lindsey Vonn preizkušnje ni končala [foto: GEPA]

Slabe razmere

Kljub zmagi naše šampionke pa upravičeno lahko podvomimo v regularnost tekme. Po nastopu 36 tekmovalk so jo namreč prekinili in zaključili, saj je za veljavnost tekme potrebno, da nastopi vsaj trideseterica smučark. Snežna površina ni bila dobro utrjena, vidljivost neprimerna za tako veliko tekmovanje, obenem pa se je na koncu že začelo mračiti. Tudi v prihodnjih dneh se Schladmingu ne obeta vremenska izboljšava. In mnogi so že v skrbeh, da proga ne bo vrhunsko pripravljena do nastopa slalomistk in slalomistov čez slabih 14 dni.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Schladming :. Superveleslalom (ž)


Leave a Comment