Zmaga Kamilu Stochu, Prevc deseti

Po tem ko so bile kvalifikacije pred današnjo drugo tekmo svetovnega pokala za smučarje skakalce v italijanskem Predazzu zaradi premočnega vzgornjika prestavljene za pol ure, kasneje potem še za 15 minut, je organizatorjem kvalifikacije in drugo posamično preizkušnjo vikenda v dolini Fiemme, le uspelo spraviti pod streho.

V spremenljivih razmerah se je v finalni preizkušnji pred svetovnim prvenstvom  najbolje izšlo 24-letnemu Poljaku Kamilu Stochu, ki je danes slavil svojo drugo letošnjo zmago, skupno pa že peto. Mladi Stoch je svojim navijačem dokazal, da si po Adamu Malyszu zasluži ime prvega moža v poljski reprezentanci. Drugo mesto je zasedel včerajšnji zmagovalec Gregor Schlierenzauer in se tako vodilnemu v skupnem seštevku približal na le še tri točke razlike, saj je Kofler danes zasedel šele 16. mesto. Tretji je bil Norvežan Anders Bardal. Najboljši Slovenec je bil ponovno Peter Prevc, ki je končal med najboljšo deseterico.

Predazzo
Namejani trojec (od leve proti desni): Gregor Schlierenzauer, Kamil Stoch in Anders Bardal [foto: FIS]

Kamil Stoch se je na sam vrh zavihtel s tretjega mesta, ko je v finalni seriji skočil najdlje, 131,5 m. Gregorju Schlierenzauerju, ki si ji želel vnovične zmage na skakalnici v Predazzu, Stochovega dosežka ni uspelo preseči. Finalna daljava 130 m je bila vseeno dovolj, da se je obdržal na drugem mestu tudi, ko je svoj nastop opravil še zadnji, ki je bil na zaletišču, Nemec Andreas Wank. Le-ta je v finalu skočil le 122 m in prvo mesto se mu je izmuznilo iz rok, prav tako pa tudi prva zmaga v svetovnem pokalu. Na koncu je zasedel deveto mesto. Prijetno je presenetil povratnik po krajšem premoru Bjoern Einar Romoeren, ki je po prvi seriji zasedal celo mesto tik pod stopničkami za zmagovalce. V finalu pa se mu skok ni najbolj posrečil, pristal je pri 121,5 m in padel na sedmo mesto, ki pa za Romoerena pomeni optimistično napoved za prihajajoče tekme. Zanimivo bo videti, ali se planiški rekorder vrača na stara zmagovita pota.

Stoch
Poljski junak Stoch [foto: FIS]

Če smo Slovenci po prvi seriji med 15 najboljših imeli kar štiri predstavnike, sta se ob koncu tekme tam obdržala le dva. Najboljšo deseterico je zaključil Peter Prevc, ki je v finalu s skokom dolgim 123 m napredoval za dve mesti in bil ponovno najboljši Slovenec. “Z današnjo tekmo sem zadovoljen. Naredil sem še nekaj majhnih napak. Pričakujem, da jih bom v kratkem odpravil. V obeh serijah sem imel veter v hrbet, vendar na veter ne morem vplivati, zato se tudi ne morem zaradi tega pritoževati,” je po tekmi menil Prevc.

15. mesto je zasedel Jernej Damjan, čeprav s tem rezultat ne moremo biti povsem zadovoljni, saj je po prvi seriji kazalo celo višje. Damjan je z daljavo 120,5 m zasedal osmo mesto, v finalu je daljavo skrajšal za dva metra in kar nekaj mest izgubil. Dejan Judež je po prvi seriji stal na 15. mestu, vendar v finalu z skokom 117 m nazadoval po lestvici za sedem mest. Tudi Jure Šinkovec je zabeležil nekaj točk, iz kar 10. mesta po prvi seriji je v drugo s skokom 112,5 m krepko padel po lestvici in bil na koncu 25.

Tako kot včeraj je tudi danes s tem, da se na tekmo ni uvrstil, razočaral Robert Kranjec. S skokom 114 m je obstal na 37. mestu. Tudi Jurij Tepeš je ostal izven trideseterice, skočil je 107,5 m in bil je 43.

V prvi seriji smo videli dve tekmi. Z našimi rezultati moramo biti zadovoljni, saj so se štirje uvrstili v finalno serijo. Po dolgem času je do točk prišel znova Jernej, Peter se je uvrstil med deseterico. Smo zadovoljni. Razmere so bile težke. Težko tudi v smislu fair playa izvedeš tako tekmo. Prihodnje leto na svetovnem prvenstvu bodo tekme v večernem času,” je iz Italije sporočil glavni trener naših skakalcev Goran Janus ter nadaljeval: “Glede Robija ni nič takega. V bistvu je tako včeraj kot danes sam naredil napaki, ko je bil obakrat malo prepozen z mize. To se zgodi, tako da res ni nič takšnega.

Peter Prevc
Peter Prevc [foto: FIS]


Rezultati: Svetovni pokal .: Predazzo :. Uradni rezultati
Izjava: Goran Janus (.mp3)
Izjava: Peter Prevc (.mp3)


Leave a Comment