Zmaga Norveške v Harrachovu, na stopničkah tudi Slovenci

Na zasneženi skakalnici Čertak v Harrachovu je današnjo ekipno preizkušnjo zasluženo dobila norveška ekipa v zasedbi Toma Hildeja, Bjoerna Einarja Romoerena, Vegarda Haukoa-Skletta in Andersa Bardala. To je za Norvežane prva ekipna zmaga po tisti iz leta 2010 v Lahtiju, skupno pa že deseta. Po koncu prve serije je na prvem mestu s prednostjo 9,3 točk pred današnjimi zmagovalci stala avstrijska ekipa, toda ta minimalne prednosti s slabšimi skoki v drugi seriji ni uspela ohraniti. Thomas Morgenstern, David Zauner, Andreas Kofler in Gregor Schlierenzauer so zasedli drugo mesto, zaostanek za Norvežani pa je bil velik. Ob koncu je znašal kar 37,7 točk. Na izvrstno tretje mesto pa so se po lanski ekipni planiški tekmi zopet povzpeli naši fantje. Jernej Damjan, Jure Šinkovec, Peter Prevc in Robert Kranjec so svojo nalogo opravili več kot odlično. Po prvi seriji so končali na šestem mestu, v finalu pa so z dobrimi skoki tri mesta pridobili in se tako Norvežanom in Avstrijcem pridružili na odru za zmagovalce.


Slovenski junaki: Jure Šinkovec, Jernej Damjan, Peter Prevc in Robert Kranjec [foto: GEPA]

Avstrijci so v prvi seriji nastopili dobro, vsi so skočili okrog 130 m, tudi Kofler po slabših skokih ta vikend v Harrachovu, svoje ekipe danes ni razočaral. Vodili so vse do nastopa Bjoerna Einarja Romoerena v finalni seriji, ko je doskočil pri 136 m in norveško ekipo prvič povedel v vodstvo s 17 točkami prednosti. Takoj je bilo jasno, da se bodo Avstrijci morali še kako potruditi, da Skandinavce izrinejo z vodilnega mesta. Zadnja avstrijska aduta Kofler in Schlierenzauer sta skočila 133 m in 124,5 m, vendar je Avstrija po boljših skokih 138 m Toma Hildeja in 139 m Andersa Bardala, obstala na drugem mestu.

Slovenija se je za tretje mesto borila z Nemčijo in Poljsko

Po skoku 133,5 m Jerneja Damjana je Slovenija v finalu stala na tretjem mestu, vendar ni imela dosti prednosti pred ostalimi ekipami za njo. Po nastopu Piotra Zyle je Poljska  našo ekipo prehitela, po tem, ko je finale začenjala na zadnjem, osmem mestu. Kot predzadnji Slovenec je nastopil Peter Prevc. Skočil je 125,5 m in Slovenija je s slabšim skokom Dawida Kubackija spet prišla pred Poljsko, toda tokrat je stala na četrtem mestu, zaostajala je za Nemčijo. Finalni skok Roberta Kranjca je bil odločilen. Doskočil je pri 130,5 m, kar je bilo dovolj, da Nemčijo izrine z odra za zmagovalce.

“Z današnjim rezultatom smo zadovoljni. Imamo močno ekipo. Boj z Nemci je bil tesen, vendar se je izšlo v našo korist. Naša ekipa postaja vse močnejša in močnejša. Menim, da bomo tudi jutri nastopili dobro,” je na novinarski konferenci v imenu naše ekipe dejal Jernej Damjan.


Jernej Damjan [foto: GEPA]

“Nisem le zadovoljen, prav vesel sem današnjega rezultata.”

S temi besedami je glavni trener Goran Janus pospremil uspeh slovenske ekipe in povedal, da so fantje svoje nastope v finalni seriji stopnjevali, v prvi seriji pa delali grobe napake. “Tudi ostali tekmeci so kakšen skok slabše skočil. Čestital bi fantom in ožjemu strokovnemu teamu. Tako dobro uvrstitev so pričakovali bolj ostali. Sam sem realno povedal, da pričakujem uvrstitev do šestega mesta. Osvojili pa smo tretje mesto.”

Dosežki ostalih ekip

Peto mesto je zasedla poljska ekipa, Čehi pa so z grenkim priokusom končali kot šesti. Z grenkim zato, ker so si želeli več, toda po četrtkovem padcu najboljšega člena ekipe Romana Koudelke, so danes naredili največ, kot so lahko. Razočarala je japonska ekipa, ki ji je v prvi seriji sicer kazalo bolje. Bili so že drugi in tretji, vendar je Daiki Ito po včerajšnjih dveh dobrih nastopih danes obakrat skočil le 113 m. To pa bilo za Japonsko usodno. Po uspehu v Kuusamu, ko so možje z vzhajajočega sonca stali na drugi najvišji stopnički, so danes končali na skromnem sedmem mestu. Osmi so bili Rusi. V drugo serijo se ni uspelo uvrstiti Švici, ki je finale zgrešila le za pičlih pet točk, na  desetem mestu so obstali Finci, za njimi pa še Francozi in Italijani.

Avstrija še vedno krepko prva v pokalu narodov

Pred ostalimi državami imajo severni sosedje še vedno ogromno prednost kar se tiče seštevka ekipnih preizkušenj. Pred najbližjo zasledovalko Nemčijo ima že več kot 600 točk prednosti. Norveška trenutno zaseda tretje mesto, Slovenija na četrtem pa za njo zaostaja le 33 točk.

Jutri je ob 13.45 na sporedu še druga posamična preizkušnja »Super Vikenda« na Češkem.


Rezultati: Svetovni pokal .: Harrachov :. Uradni rezultati


Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment