Zmagoslavje Dietharta, štirje Slovenci do točk

Smučarji skakalci niso imeli prostega prvega januarskega dneva. V novo leto so stopili z drugo preizkušnjo turneje štirih skakalnic v Garmisch-Partenkirchnu. Dva sijajna skoka sta mladega Avstrijca Thomasa Dietharta prvič ponesla na najvišjo stopnico odra za zmagovalce. Premoč sta mu morala priznati Thomas Morgenstern na drugem in Simon Ammann na tretjem mestu.

Slovenija je imela na štartni listi tako kot uvodoma v Oberstdorfu sedmerico skakalcev. V kvalifikacijah je bil med njimi najboljši četrtouvrščeni Peter Prevc, ki je turnejo začel s tretjim mestom, med najboljši je bil tudi Robert Kranjec. Obe kvalifikacijski uvrstitvi sta nakazovali na še en uspešen tekmovalni dan na drugi postaji turneje, a tokratni izplen slovenske ekipe je skromnejši.


Peter Prevc je bil zopet najboljši Slovenec, v seštevku turneje pa drži šesto mesto [foto: GEPA]

18. mesto najmočnejšega slovenskega orožja na letošnji turneji Prevca je najboljša slovenska uvrstitev na tekmi, a manj od pričakovanj. Kot četrtouvrščeni kvalifikant se je v prvi seriji pomeril z nekoliko slabšim Čehom Lukasem Hlavo. Prevčevih 128,5 metrov je bilo dovolj le za zmago v paru ne pa za vidnejši rezultat. V finalu je sicer skok izboljšal (133,5 metrov) in napredoval za šest mest. Pot v finalno serijo si je priskakal tudi Robert Kranjec (130 metrov), ki je premagal Japonca Yuto Wataseja. Zasedel je 21. mesto. V prvi seriji sta se izkazala Jaka Hvala in Jernej Damjan s skokoma, dolgima 131 metrov, s čimer sta si kot dobra poraženca priborila nastop v finalu. Jan Matura in Janne Ahonen sta bila namreč premočna tekmeca za slovenska predstavnika. Tudi Jurij Tepeš, Tomaž Naglič in Rok Justin se v vlogi izzivalcev niso najbolje znašli in se na tekmo niso uvrstili.

Na današnji tekmi sem zadovoljen z nastopom Roberta in predvsem Jerneja, ki je po dolgem času znova prejel točke svetovnega pokala. Več sem pričakoval od Petra. Če bi izvedel prvi skok vsaj približno podoben finalnemu, bi bil Peter višje,” je tekmo ocenil glavni trener Goran Janus.


Dva Thomasa na vrhu [foto: GEPA]

Vodilni v skupnem seštevku turneje do današnje tekme Simon Ammann je moral rdečo majico predati Avstrijcu Diethartu, ki je prvič v karieri slavil na tekmi za svetovni pokal. Dva sijajna skoka – 141 in 140,5 metrov – sta ga še drugič zapored ponesla na oder za zmagovalce, prvič se je nanj povzpel v Oberstdorfu. Čestital mu je tudi reprezentančni kolega Thomas Morgenstern, ki je osvojil drugo mesto. Popolnoma enaka razvrstitev na prvih treh mestih sedaj velja tudi v seštevku turneje. Pred Morgensternom ima Diethart nekaj več kot 12 točk prednosti. Sedaj sledita tekmi na njunih domačih prizoriščih, saj se bo turneja prevesila v drugo, avstrijsko polovico. V soboto je na sporedu tekma v Innsbrucku, kvalifikacije dan prej pa bodo dale še nove tekmovalne pare.


Rezultati: Svetovni pokal .: Garmisch-Partenkirchen :. Uradni rezultati
Lestvice: Novoletna turneja


Leave a Comment