Zmagoslavje Žana Koširja v Avstriji

Tekmovanje v avstrijskem Bad Gasteinu se je začelo že zgodaj zjutraj, natančneje ob 9.30 s kvalifikacijami. Žan Košir je bil izmed šestih Slovencev in dveh Slovenk edini, ki se je uspel prebiti v izločilne boje, s tem, da je postavil 12. čas. V osmini finala, ki se je začelo ob 13. uri, so deskarji za razliko od včeraj tekmovali po starem sistemu, se pravi da so opravili dve vožnji, eno po rdeči in eno po modri progi.


Žan Košir je slavil prvo zmago v karieri [foto: Max Steinbauer/FIS]

Žan je najprej ugnal peto uvrščenega v kvalifikacijah, Švicarja Kasparja Fleutscha. Temu je sledil tesen dvoboj z Avstrijcem Lukasom Mathiesom, nato pa je klonil še Američan z ruskim potnim listom Vic Wild.

V velikem finalu smo tako videli našega deskarja in enega izmed najboljših tekmovalcev zadnjih let Italijana Rolanda Fischnallerja. Slednji je v prvem delu dvoboja naredil napako in predčasno končal z nastopom, v drugo pa ni uspel nadoknaditi zaostanka in v cilj prišel z 1.37 slabšim časom.


Tudi navijači Žana Koširja so se razveselili zmage [foto: Max Steinbauer/FIS]

Žan se je tako veselil svoje prve zmage v karieri. Pred tem je bil že trikrat na tretjem mestu – včeraj na temu prizorišču, pred štirimi leti v Kreischbergu, ter pred petimi leti v Arosi.

Vzdušje, ki so ga pripravili navijači je bilo res izjemno. Navijači so mi dali krila. Hvala vsem. Vedno sem si želel, da bi bili ob moji prvi zmagi poleg vsi tisti, ki mi veliko pomenijo. Družina, prijatelji in navijači. V Bad Gasteinu se je to uresničilo. Noro, …, gremo skupaj naprej,” je dan potem strnil vtise 28-letni Tržičan, ki je prejel številne čestitke. Prek socialnega omrežja Facebook so mu med drugim čestitali tudi tržiški župan Borut Sajovic ter prva slovenska olimpijka v deskanju na snegu Polona Zupan.

Košir po najuspešnejšem vikendu v karieri seveda ne bo imel veliko časa za počitek. Na vrsti so finalne priprave pred odhodom na svetovno prvenstvo v Kanado. “Nadaljujemo po zastavljenem načrtu. Najprej trening v Kranjski Gori, 19. januarja pa že letimo v Kanado. Držite pesti,” je zaključil Košir.

Vodja ekipe svetovnega pokala Peter Kotnik je bil takoj po tem, ko je Žan prišel čez ciljno črto kratek in jedrnat: “Zmagal je. To je to! Že včeraj je dokazal da sodi na sam vrh, danes pa so se pogoji na progi še za malenkost spremenili, tako da ni bilo možnosti, da bi zmagal kdo drug.


Rezultati: Svetovni pokal .: Bad Gastain (m)
Rezultati: Svetovni pokal .: Bad Gastain (ž)Žan Košir v izteku [foto: Damijan Rifl]

Leave a Comment