Znova za zgodovino – dvojna zmaga v Hinzenbachu, Križnarjeva pred Klinčevo

Nika Križnar je v avstrijskem Hinzenbachu prvič v karieri ugnala vso konkurenco v svetovnem pokalu, za dvojno slovensko zmago je poskrbela Ema Klinec, uspeh so dopolnile Urša Bogataj na 8. mestu, Jerneja Brecl na 16. in Špela Rogelj na 18. mestu!


Nika Križnar je tretja Slovenka z zmago na tekmah svetovnega pokala [foto: Sloski]

Smučarke skakalke v Hinzenbachu ta konec tedna čakajo skupno kar tri tekme svetovnega pokala, prva je bila na sporedu že danes. Skozi kvalifikacijsko serijo je zanesljivo skočilo vseh šest Slovenk, žal je v prvi seriji obstala Katra Komar. Skok je bil dolg 69 metrov, z 79,0 točkami pa je končala na 36. mestu. Špela Rogelj je po prvi seriji s 76 metri in 93,6 točkami zasedala 21. mesto, Jerneja Brecl je bila z meter daljšim skokom in s 96,5 točkami dve mesti pred njo.

Sijajne pa so bile najboljše tri Slovenke v tej sezoni. Urša Bogataj je z 81.5 metri in 106,0 točkami zasedala 5. mesto, Nika Križnar je skočila 89 metrov in je bila s 118,9 točkami druga, vodila pa je Ema Klinec, ki je skočila 90.5 metrov, zbrala pa je 120,1 točk. Prvotno je bila sicer vodilna Sara Takašani iz Japonske, a je bila diskvalificirana zaradi neustreznega dresa.


Ema Klinec je drugič letos končala na drugem mestu [foto: Jure Makovec]

V finalni seriji je Rogljeva pristala pri 77.5 metrih, skupno 193,7 točk je na koncu pomenilo premik po rezultatski lestvici na končno 18. mesto. Tudi Breclova je v finalu pridobila nekaj mest, s 76 metri in 194,2 točkami je v tesnem boju točk končala na 16. mestu. Bogatajeva je v finalni seriji skočila 81 metrov, 210,8 točk pa jo je popeljalo do končnega 8. mesta na današnji tekmi, ki si ga je razdelila z Norvežanko Silje Opseth in Avstrijko Liso Eder.

Sledil je izjemen razplet finalne serije. Kvandalova je najprej z 90 metri vrgla rokavico tekmicam, zbrala je 226,6 točk, a doskok ni bil najlepši. Vseeno je prehitela Marito Kramer, nato pa sta udarili naši šampionki. Križnarjevo je odneslo do 90.5 metrov, z 237,4 točkami pa je bilo jasno, da je zmaga slovenska! Klinčeva, ki je drugič letos vodila po prvi seriji, je pristala pri 86.5 metrih, z 236,6 točkami pa je le za 0,8 točke zaostala za klubsko in reprezentančno kolegico na drugem mestu. Prva slovenska dvojna zmaga v svetovnem pokalu!

Najprej je po izjemnem dnevu črto potegnila Nika Križnar: “Sanje so se mi uresničile! Le to lahko povem. En krasen občutek je premagati vse skupaj! Sicer bi bilo boljše, da bi obe z Emo stali skupaj na prvi stopnički, a že to mi je pomenilo veliko, da sva ponovili zgodbo iz Kanderstega, iz mladinskega svetovnega prvenstva, kjer sva skupaj stali na stopničkah. Nepozabno! Upam, da mi uspejo taki skoki tudi jutri in v nedeljo.

Pred točno tremi leti in dvema dnevoma je v Švici Križnarjeva postala mladinska svetovna prvakinja, Klinčeva pa podprvakinja: “En nor dan je za nami. Res smo kot celotna ekipa naredili ogromno delo. Zdaj smo začutili, da je vse skupaj postavljeno na pravo mesto. Lahko le nadaljujemo s predstavami, kot so bile danes in s še boljšimi! Jaz malo v počepu preizkušam kaj je bolje. Včasih se izide, včasih ne. V bistvu pa mi zdaj ne preostane drugega kot da se res prepustim celotni tekmi in da pokažem najboljše skoke. Drugo mesto je odlično, stati z Niko na stopničkah… enkrat sva se že pogovarjali, da se bo uresničilo in se je! Hvala vsem, ki so to omogočili. Gremo dalje dosegati dobre skoke in najboljša mesta!


Slovenske skakalke letos nastopajo odlično [foto: Jure Makovec]

Po zgodovinskem uspehu je bil razumljivo več kot vesel in ponosen tudi glavni trener vodilne reprezentance v pokalu narodov, Zoran Zupančič: “Lahko rečem samo super dan za nas! Dolgo se je bila borba katera od teh dveh punc bo prva osvojila zmago. Danes je to uspelo Niki Križnar. Prva zmaga tudi za mene kot trenerja. Tega sem vesel ne glede na to, da so punce tudi danes malo grešile. Imeli smo tako srečo, da sta se naši udarili med sabo. Ponovno zgodovinski rezultat in zato ponovno zahvala strokovni ekipi in zahvala vsem sodelujočim. Upamo, da bomo lahko to trdo vloženo delo nadaljevali tudi naprej v sezoni. V to, kar smo zdaj naredili, je potrebno samo zaupati in še nadgraditi rezultate, da bo še manj napak na skakalnici in da se bomo lahko še kdaj veselili tako lepih rezultatov kot smo jih dosegli danes. Upam, da ste uživali!

Jutri in v nedeljo bosta v Hinzenbachu na sporedu še dve tekmi svetovnega pokala.


Rezultati: Svetovni pokal .: Hinzenbach


Leave a Comment