Avstrijci zanesljivo ubranili naslov svetovnih prvakov

Po štirih preizkušnjah v hitrih disciplinah in dveh v kombinaciji, je na svetovnem prvenstvu v Vailu oziroma Beaver Creeku prišla na vrsto še ekipna tekma. Za odličja se je spopadlo šestnajst reprezentanc, ki so bile sestavljene iz treh smučark in treh smučarjev, v vsaki izmed stopenj tekmovanja pa je nastopila četverica.

V osmini finala sta slovenske barve branili Katarina Lavtar in Ana Bucik ter Žan Kranjec in Matic Skube, tekmice in tekmeca pa sta prihajala iz Norveške. Prvi nastop je pripadel Lavtarjevi, ki se je spopadla z Mowincklovo. Startala je slabše kot Norvežanka, a nato smučala hitreje. Žal pa zaostanka ni uspela nadoknaditi in v cilj prišla z 0.13 sekunde zaostanka.

Dobro se je nato odrezal Kranjec, ki je za 0.08 sekunde ugnal Foss-Solevaaga, v zelo izenačenem dvoboju med Bucikovo in Loesethovo pa je zmaga šla v roke slednji, ki je bila za stotinko sekunde hitrejša. Slovenska ekipa je za napredovanje v četrtfinale tako potrebovala zmago Skubeta. Ob želji, da prehiti tekmeca Haugna, je Matic na poti napravil nekaj napak, ki pa so v cilju pomenile zaostanek 0.97 sekunde in tudi konec tekmovanja za našo ekipo.


Avstrijci so na tovrstni tekmi zmagali že osmič (foto: Vail/FB)

“V prvem krogu smo imeli Norvežane, ki so zelo močna ekipa. Imeli smo jih že v Schladmingu, kjer smo jih premagali, tu pa so oni nas, a to je šport. Jaz sem užival, zelo rad nastopam na takšnih tekmovanjih, upam pa da bomo naslednjič mi odšli kot zmagovalci,” je dejal Kranjec, Skube pa: “Ni se nam uspelo uvrstiti naprej, za sebe pa lahko rečem, da sem dal svoj maksimum, ni se mi pa posrečila takšna vožnja kot sem želel. So pa ostali naredili toliko bolje, a malo nam je zmanjkalo. Upam, da bo naslednjič bolje.”

V finalu je Avstrija s 3:1 premagala Kanado, ki je nekoliko presenetljivo prišla do odličja. Naši severni sosedje, ki so nastopili v zelo močni postavi, so tako ubranili zlato iz Schladminga. V obračunu za tretje mesto so bili Švedi boljši od Švicarjev.

Leave a Comment