Berčič: “Računal sem, da bomo boljši”


Jože Berčič je analiziral končano sezono [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Sezona je praktično končana, zato je čas za prve analize. Skakalke se bodo v soboto v Planici pomerile še na državnem prvenstvu. Prve analize pod pravkar končano sezono pa je naredil glavni trener skakalk Jože Berčič. “Naredili smo korak naprej, saj smo stopili stopničko višje kot smo bili lani najboljši. Ostaja nekaj grenkega priokusa, saj smo imeli olimpijsko kolajno že skoraj v rokah, a se je vse skupaj nato drugače obrnilo. Sedaj je potrebno iti naprej, imamo še kar veliko stvari za postoriti, da bo prihodnje leto drugače, ne samo rezultatsko, temveč tudi na tehničnem področju,” je kratko oceno sezone po zadnjih tekmah napravil Berčič.


“Morda vsega nismo najboljše sestavili, morda je bil moj pristop bolj naravnan proti fantom” [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V letošnji sezoni sta Katja Požun in Maja Vtič stopili na zmagovalni oder. Vtičeva je bila tretja na februarski tekmi v Hinzenbachu, Požunova pa je v Oslu stopila še mesto višje. “Morda vsega nismo najboljše sestavili, morda je bil moj pristop bolj naravnan proti fantom. Dekleta potrebujejo nekaj več časa, da zadeve premislijo. Mislili smo, da bomo občasno naredili tudi kakšen korak v miže in tako hitreje napredovali, a ni šlo. Sem računal, da bomo boljši,” je po enoletnem vodenju ženske ekipe dejal “Jojo”, kot ga kličejo v skakalnih krogih.


[foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Nadaljevanje zgodbe?

Pogodbo s Smučarsko zvezo Slovenije ima podpisano le za letos, zato so se že pričeli pogovori za nadaljnjo sodelovanje. “Sem zainteresiran za sodelovanje tudi v prihodnosti, saj smo se z dekleti šele dobro spoznali. Na začetku je trajalo kar nekaj časa, da so me dekleta spoznala in me sprejela. Sledilo je obdobje primerjanja z ostalimi,” je začetno obdobje vodenja opisal Berčič, ki je na mestu glavnega trenerja nadomestil Matjaža Triplata.


Slovenska ženska ekipa skupaj s trenerji in vodstvom zveze [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Poškodba Eme Klinec zaznamovala sezono

V letošnji sezoni je med svetovno elito nastopala tudi nadvse obetavna Ema Klinec, ki je nase opozorila z zmago na tekmi poletne velike nagrade. Na tekmi alpskega pokala v Predazzu pa si je 15-letnica poškodovala koleno. “V vsaki ekipi se pozna, če se poškoduje ena najboljših tekmovalk. V smučarskih skokih je trenutno veliko poškodb kolen. Dekleta so zaradi tega nekoliko bolj previdna. Poškodba kolena je zelo boleča, zato verjamem, da je to tudi ena zavora. Upam, da se bo na področju materiala v prihodnje spremenilo in bodo dekleta bolj z veseljem tekmovala. Ob nekoliko slabše pripravljeni skakalnici, se pri dekletih, ki so imele poškodbe, pojavijo zavore. To je nekaj normalnega, saj smo vendarle ljudje,” se je pereče teme dotaknil Berčič.


[foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Na trenerskem mestu mu pomaga Primož Peterka, ki po njegovem mnenju delo opravlja dobro. “Na začetku je bil še nekoliko zaprt, sedaj pa prihaja ven iz lupine. Je eden redkih, ki lahko dekletom svetuje, kako je, ko si enkrat na stopničkah ter kako delati, da prideš na sam vrh. Tudi v Primožu je še veliko potenciala, ki ga lahko dekletom podari,” je pogovor zaključil Berčič.

Leave a Comment