Boj za zmago in rumena majica Stochu

Čeprav vreme v Lahtiju ponavadi rado ponagaja organizatorjem, je letos dopustilo povsem tekočo izvedbo vseh napovedanih tekmovanj – vključno z današnjo posamično preizkušnjo na skakalnici s K-točko pri 116 metrih. Opoldne so izpeljali tudi kvalifikacije, ki prvič odkar se je pridružil prvi slovenski skakalski postavi niso ustavile Matjaža Pungertarja. Na žalost zapravil je vseeno zapravil priložnost, da se izkaže in sicer že v prvi seriji, ko je pristal pri 110,5 metrih, za uvrstitev v trideseterico pa je bilo potrebno skočiti vsaj kakšnih 10 metrov več in celo z nižjega naletnega mesta. Član smučarsko skakalnega kluba Mengeš je pristal na samem repu razpredelnice, za njim je zaostal le Bolgar Vladimir Zografski.


Kamil Stoch našemu Prevcu skupne zmage ne bo predal zlahka [foto: FIS]

Ostali člani reprezentance so se v prvem polčasu izkazali precej bolje, najbolj pa je navdušil mladinski svetovni prvak iz leta 2012 Nejc Dežman. 21-letni skakalec je blestel že včeraj na ekipni preizkušnji kot povsem enakovreden član ekipe, danes pa je bil po prvi seriji na odličnem 15. mestu, z drugim skokom pa je še dodatno izboljšal uvrstitev na izvrstno 11. mesto. Le-to si je razdelil z Norveškim bronastim olimpijcem z male skakalnice Andersom Bardalom – temu se je prvi skok povsem ponesrečil, a je v drugo z fenomenalnim skokom vse do 133 metrov in pol skoraj izničil zaostanek in pridobil kar 13 mest. Nekoliko sta po odličnem 11. in 12. mestu na prvi posamični tekmi v Lahtiju razočarala Jernej Damjan in Jurij Tepeš, ki nista zmogla več kot 121 in 119,5 metrov, ter v drugi polčas prišla kot dolžnika z upanjem na popravljen končni rezultat, kar je obema tudi uspelo. Damjan je pristal slabih pet metrov dlje in Lahti zapušča s 17. mestom, Tepeš pa je ponovil daljavo iz prve serije, a je na račun nekaj ponesrečenih nastopov drugih skakalcev na koncu zasedel 20. mesto.


Nejc Dežman se je po dobrih nastopih na ekipni tekmi ponovno izkazal. [foto: GEPA]

Na boljši dosežek v drugem delu tekmovanja je bržkone računal tudi olimpijski junak Peter Prevc – njegov prvi skok je meril sicer solidnih 126 metrov, kar pa je zadostovalo šele za 10. mesto. Kot smo v letošnji sezoni že vajeni, se je za najvišja mesta kar trlo kandidatov: vodilni po prvi seriji Severin Freund je bil le pol metra daljši od 131 metrov Kamila Stocha na drugem mestu, tik za njima sta sledila še Gregor Schlierenzauer (126 metrov) in povratnik po lažji poškodbi kolena Noriaki Kasai (128 metrov), ki pa ni tvegal doskoka v telemark in je tako kar nekaj točk izgubil na račun sodniških ocen. Domače občinstvo so navdušili Finci, ki so, glede na ostale rezultate iz letošnje sezone, dosegli lep ekipni uspeh, najboljši pa je bil Anssi Koivuranta na četrtem mestu (130 metrov), a je v drugo precej izgubil in bil na koncu 10.

Drugi “polčas” odločilno premešal vrstni red

Prevc v drugo s 130.5 metri vsekakor ni razočaral, a je večina uvrščenih med elitno deseterico ponovila dobre nastope in je tako napredoval le za 4 mesta in bil tako šesti. Kot po tekočem traku so si skakalci izmenjevali vodstvo, ko pa je Stoch poletel do znamke le meter krajše od rekorda skakalnice pri 135,5 metrih, je bilo jasno da prave konkurence nima. Tudi vodilni po prvi seriji Freund mu ni mogel do živega in tako se mu je, deloma tudi zaradi znižanega zaletišča na željo trenerja, zmaga izmuznila za dobre štiri točke. Tretji je bil Schlierenzauer.

Danes nisem bil dovolj dober, da bi obdržal rumeno majico vodilnega. S svojimi nastopi sem zadovoljen, saj sem popravil včerajšnji vtis. Ekipni nastop sem enostavno pozabil, za današnji nastop se je bilo potrebno ponovno zbrati. Lahko rečem, da se nekoliko že veselim tekme v Kuopiu, saj smo bili kar dolgo tu v Lahtiju,” je svoj nastop pokomentiral Prevc.

Spremembe v skupnem seštevku so na sporedu po praktično vsaki preizkušnji in rumena majica je našemu orlu iz Dolenje vasi ponovno pobegnila. V Kuopiu, kjer bo posamična tekma izvedena v torek, jo bo ponovno nosil Kamil Stoch, ki ima pred Prevcem manj kot 50 točk prednosti. Najbližje za njima sledi Severin Freund z zaostankom debelih 170 točk za Prevcem, kar teoretično še lahko nadomesti, praktično pa precej težje. Vsekakor se obeta zanimiv razplet najprej skandinavske turneje, nato pa še celotne sezone z zaključkom v naši Planici.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lahti :. Uradni rezultati
Rezultati: Svetovni pokal .: Skupni seštevek


Leave a Comment