Bradašklja kralj prvega Red Bull Samo Gas

Na Kaninu, našem najvišjem smučišču, je danes 125 tekmovalcev bežalo pred kosmatim možem. Bežali so po progi za smučarski kros, kosmati mož pa je bil Filip Flisar.

Vse seveda organizirano, na prvem tekmovanju Red Bull Samo Gas. Sistem dirke je bil enostaven: skozi kvalifikacijske boje se je najboljših 26 prebilo v finale. Skupina je vedno štartala skupaj, Filip jim je dal nekaj prednosti, nato pa jih je lovil in izločal. Zmaga je bila rezervirana za tistega, ki bi ga Filip v finalni vožnji zadnjega ujel, ali pa bi prvi prišel do cilja.

Borbe sploh niso bile enostavne, za gledalce pa daleč od dolgočasnih. Ni manjkalo padcev in drznih prehitevanj, k zabavi sezone na Kaninu pa je pripomoglo tudi izjemno vreme.


Filip Flisar na Kaninu prehiteva tekmovalce tudi po zraku [foto: Siniša Kanižaj]

Na koncu je zmagal domačin Matej Bradaškja, do cilja pa so pred Filipom prišli še trije. Verjetno bi jih bilo manj, če naš najboljši smučar krosist ne bi sredi najhujših bojev padel, naredil salto, se pobral in odsmučal dalje. S tem jim je podaril kar nekaj časa, sebi pa pridelal konkretno modrico. V cilju so bile bolečine celo tako hude, da mu je zdravniška ekipa odredila pregled v bolnišnici. Tam se je izkazalo, da je bil alarm k sreči odveč. Filipa Flisarja pač ne zlomiš kar tako.

Ravno sem dva prehiteval, bili smo kar hitri, na enem ovinku pa je bil zelo mehak sneg, zagrabilo mi je smučko in padec je bil neizbežen. V celoti moja napaka, so pa padci kar običajni pri našem športu,” je povedal kosmati mož in dodal: “Sicer pa super dirka, ki jo moramo ponoviti drugo leto. Upam, da postane tradicionalna. Kljub hudi borbi, od vrha do dna, ni bilo nobenih poškodb, moje modrice so pravzaprav še najhujša reč. Matej je po moje zmagal pričakovano, že pred dirko sem vedel, da bo med top tri. Svaka čast tudi deskarju Kodriču, ki se je prebil med 26 najboljših! Kapo dol tudi za to, kako hitro je zapel vezi.

Matej Bradašklja je zadnjih deset let znan predvsem kot eden naših najboljših freeride smučarjev, a ima podobno zgodovino kot Filip Flisar. Oba sta smučarsko kariero začela kot tekmovalca v alpskih disciplinah. Kasneje je tudi Matej razmišljal o smučarskem krosu, a kot pravi, je bil za razliko od Filipa vedno suh in za ta šport morda prekrhek. Pravi, da še vedno rad natakne veleslalomske smuči in potem malo divja po domačem hribu. Danes bi se prav lahko zgodilo tudi, da bi bil daleč od stopničk:

Začel se je s katastrofalnim štartom v kvalifikacijah, ko sem nato moral voziti res divje, da sem sploh prišel v finale. Tam sem nato k sreči dobro štartal in suvereno in brez napak odpeljal celo vožnjo. Med dirko nisem veliko razmišljal o Filipu, vedel sem, da se bo vsako oziranje nazaj poznalo na času in slabši liniji, zato sem peljal hitro kakor sem mogel in čakal, kdaj se bo redbullova čelada pripeljala mimo. Na koncu se ni in bil sem seveda zelo vesel.

Mitja Kodrič je bil na dirki najboljši deskar. Ker je bil štart tekaški in je bila hitrost zapenjanje vezi bistvena reč za rezultat, je z uvrstitvijo v finale, med najboljših 26, definitivno presenetil:

Dejansko sem najprej hotel priti s smučmi, a mislim, da nog nimam dovolj močnih za tako dirko. Zato sem se raje odločil za bolj domač rekvizit – desko. Iskal sem sicer kakšne step-in vezi za izposojo, a nisem dobil nobenih s čevlji primernimi moji nogi. Potem sem šel pač z navadnimi. Zapenjanja vezi nisem nič treniral, ampak mi je reč v kvalifikacijah uspela izredno hitro, porabil sem kakih 5 sekund in štartal pred smučarji, nato pa odpeljal na polno. Malo mi je občasno tudi pomagalo, da imam desko, ker sem kak del z mehkim snegom lahko odpeljal z manj težavami. Gledal sem tudi kje so drugi padali in se tistim mestom izogibal.

Pred Filipom Flisarjem so poleg zmagovalca v cilj prišli še drugi na dirki, tudi domačin, Kevin Berginc, tretji Martin Kuhar in četrti Jure Bokal.

Leave a Comment