Brignonejeva zmagovito v novo sezono, Lavtarjeva s točkami

V avstrijskem Söldnu se je s tradicionalno ledeniško uverturo začela nova, že 50. sezona alpskega smučanja. Z veliko prednostjo je zmagala Italijanka Federica Brignone, ki si je odločilno prednost prismučala že v prvi vožnji. Druga je bila Američanka Mikaela Shiffrin, ki je zaostala za 85 stotink, tretja pa Tina Weirather iz Lihtenštajna (+1,25). Edina slovenska finalistka Katarina Lavtar je bila 27. (+4,97).

Italijanka je odlično smučala že v prvi vožnji, ko je nastopila druga, takoj za Nemko Viktorio Rebensburg, in jo prehitela za slabe tri sekunde. Tudi sicer so bile razlike med najboljšimi velike, najmanj je za Brignonejevo zaostala 25-letna Shiffrinova (+0,95). Druga vožnja ni postregla s presenečenji, močna italijanska reprezentanca je tako brez težav dobila prvi veleslalom sezone, kar je tudi sploh prva zmaga Brignonejeve v karieri.

Kljub slabši predstavi Rebensburgove v prvi vožnji je v finalu smučala najhitreje in zasedla šesto mesto. Peto mesto je pripadlo Francozinji Tessi Worley, pod odrom za zmagovalke pa je končala Švicarka Lara Gut, ki je v Söldnu slavila pred dvema letoma.


Katarina Lavtar je kot edina Slovenka vknjižila točke svetovnega pokala [foto: GEPA]

Slovenske predstavnice so v novo sezono štartale brez najboljše smučarke Tine Maze, ki je bila v Söldnu po dolgem času zgolj v vlogi gledalke. Na štartni listi so bile poleg že omenjene Lavtarjeve še Ana Drev, Tina Robnik in Maruša Ferk. Zahtevno progo je dovolj hitro prevozila le Lavtarjeva, ki je za vodilno Italijanko zaostala za štiri sekunde in pol. V finalni vožnji je z 29. mesta napredovala na končno 27. Drevova je sicer nastopila prva, nosila je štartno številko 19, a v spodnjem delu naredila napako in odstopila. Končnega časa ni zabeležila niti Robnikova, Ferkova pa je z zaostankom sedmih sekund in pol zasedla 47. mesto.

»Res je, da nisem najbolj zadovoljna, a za prvo tekmo je bilo v redu. Malo mi manjka treninga ob takšnih pogojih. Vem, da sem sposobna bolje smučati, a glede na to, da na takšnem terenu nismo veliko trenirali, je v redu, nisem pa s tem zadovoljna. Načeloma mi gre po malo lažjih progah bolje. Zdaj bo mogoče malo lažje za nas, ko bo zapadel sneg in bo res zima in bomo dobili dobre pogoje za trening. Zdaj bomo šli v Skandinavijo in naredili dobre treninge, pa tudi tisto, kar meni manjka, se pravi treninge na strmini in trši podlagi,« je po prihodu v cilj dejala Lavtarjeva.

V nedeljo je na ledeniku Rettenbach na sporedu še moški veleslalom, na katerem bosta od Slovencev nastopila Žan Kranjec in Klemen Kosi. Sezona se bo nato nadaljevala čez slab mesec na Finskem, kjer bo Levi 14. in 15. novembra gostil prva slaloma.


Rezultati: Svetovni pokal.: Sölden :. Veleslalom (ž)


Leave a Comment