Daniela Merighetti prvič zmagala, Mazejeva 4.

V Cortini d’Ampezzo so se danes dekleta že četrtič letos pomerile v najhitrejši disciplini alpskega smučanja. Prve zmage v svetovnem pokalu se je veselila 30-letna domačinka Daniela Merighetti. V težkih razmerah, tekmovalke je oviral močan veter, je drugo mesto iztržila Lindsey Vonn, tretja pa je bila Maria Hoefl-Riesch.


Današnja zmagovalka na progi. [foto: GEPA]

51 tekmovalk na startu je v Cortini pričakalo lepo, sončno vreme. Edina težava je bil močan veter, ki je pokvaril že izvedbo včerajšnjega drugega treninga. Zato se z rezultati le-tega smučarke niso preveč obremenjevale. Današnjo tekmo je odprla Aurelie Revillet, ki je po skoku nesrečno pristala v zaščitni ograji. Sicer jo je Francozinja odnesla brez poškodb, a sledila je neprijetna prekinitev.


Pogled na progo v Cortini. [foto: FIS]

Prva od treh Slovenk se je na progo pognala Maruša Ferk. Nastopila ni najbolje, a verjetno so jo ovirale tudi težave s kolenom, katere jo pestijo v zadnjem času. Bolje je odpeljala Tina Maze in ob prihodu v cilj prevzela vodstvo. Glede na to, da je pred dnevi nekoliko zbolela – viroza je vzela moči tudi Ilki Štuhec – je svojo nalogo presenetljivo dobro opravila. Italijanka Daniela Merighetti pa je bila tista, ki je nastope najboljših smukačic pričakala kot vodilna. Tekmovalke pa so ena za drugo zaostajale. Vidnih napak niso delale, razlog za visoke zaostanke pa so bili sunki vetra, ki so ovirali prav najboljšo osmerico tekmovalk. Najbolje je vetru kljubovala Lindsey Vonn, ki je v izjemno težkih razmerah za Merighettijevo zaostala le 21 stotink. Lanska zmagovalka Nemka Maria Hoefl-Riesch pa je za šest stotink sekunde iz zmagovalnega odra izrinila Tino Maze. Črnjanka je tako izenačila svojo najboljšo uvrstitev na smukih v Cortini. Leta 2009 je bila tako kot letos na četrtem mestu.


Maria je za las prehitela Tino. [foto: GEPA]

Zadnja slovenska predstavnica Ilka Štuhec je sploh prvič nastopila na smukih v Cortini, a žal ni presmučala do cilja. Tako sta nove točke zabeležili le Mazejeva in Ferkova, ki je bila na koncu 20. Že jutri bodo imele tekmovalke novo priložnost v superveleslalomu. Največ pričakujemo od Tine, ki je z današnjo odlično uvrstitvijo dokazala, da je našla vrhunsko formo tudi v hitrih disciplinah in da se bo borila za veliki kristalni globus.

Leave a Comment