Demšar četrti na paralelnem slalomu v Italiji

Osmina finala v paralelnem slalomu v Carezzi se je začela ob 13. uri, med šestnajsterico pa smo imeli štiri deskarje. Pogoji za nastope na progi Pra Di Tori so bili zaradi močnega sneženja in posledično slabe vidljivosti zelo zahtevni. Tekmovanje se je po kvalifikacijah končalo za Glorio Kotnik, ki je bila 39., Roka Flandra, ki je imel 23. čas, Jureta Hafnerja s 25. časom in Tima Mastnaka, ki je bil 48.

V nadaljnjih bojih so se tako znašli Žan Košir, Izidor Šušteršič, Rok Marguč in Jernej Demšar. Napredovanje vsaj enega Slovenca med osmerico najboljši je bilo zagotovljeno, saj sta se kot osmi par na startu pomerila Demšar in Marguč. Slednji je v prvi vožnji na rdeči progi kmalu po startu naredil napako in reprezentančnemu kolegu omogočil 1,15 sekunde boljši čas. Marguč je v drugo na polovici proge že ujel Demšarja, a je nekaj zavojev pred koncem zapeljal na njegovo pot, zaradi česar sta oba naša deskarja končala z nastopoma, v četrtfinale pa je bil uvrščen Jernej.

Košir se je v tretjem dvoboju osmine finala pomeril z izkušenim Siegfriedom Grabnerjem iz Avstrije. Naš deskar je žal takoj na začetku zaradi zdrsa izgubil veliko časa, a je nadaljeval v dobrem slogu in na cilju zaostal 0,45 sekunde. V želji, da bi nadoknadil zaostanek, je v drugi vožnji naredil preveč napak, da bi lahko nadaljeval s tekmovanjem.


Jernej Demšar je v Carezzi prišel do rezultata kariere [foto: Oliver Klaus/FIS]

Nasprotnik Šušteršiča je bil Avstrijec Sebastian Kislinger, ki je svojo nalogo opravil brez napake. Žal je v zgornjem delu proge le-to naredil Izidor in si ob koncu prve vožnje pridelal avtomatični maksimalni zaostanek 1,29 sekunde. V drugo mu je šlo sicer nekoliko bolje, a ob koncu nastopa je še vedno zaostajal 0,93 sekunde.

Med osmimi najboljšimi je slovenske barve tako branil Demšar, ki se je pomeril z Kislingerjem. Naš tekmovalec je deskal zelo dobro, v nasprotju z Avstrijcem, ki se je večino časa lovil po progi. Prednost Jerneja je znašala točno pol sekunde. Že v tretjem zavoju druge vožnje pa je Demšar naredil napako, zaradi katere je Kislingerju podaril prednost in vse je že kazalo na to, da bo zgrešil polfinale. Toda v nadaljevanju je vozil brezhibno, iz zavoja v zavoj dohiteval tekmeca in ga na koncu tudi premagal za 14 stotink sekunde.

Jernej je tako prvič v karieri nastopil na polfinalnem dvoboju svetovnega pokala, kjer mu je nasproti stal Avstrijec Benjamin Karl, vodilni deskar v skupnem seštevku točk. Slednji si je že v prvi vožnji privozil kar 1,26 sekunde prednosti, ki je bila dovolj velika za napredovanje v finale. Jernej se je v malem finalu tako pomeril z Grabnerjem in na prvem nastopu, čeprav je deskal zelo dobro, zaostal 1,23 sekunde. V drugo naš 27-letni deskar ni uspel prehiteti Grabnerja in je tako na koncu osvojil četrto mesto. Po sedmem mestu na paralelnem slalomu leta 2009 v Kreischbergu je to njegova najboljša uvrstitev v karieri.

V velikem finalu je odlično formo z zmago potrdil Karl, drugi pa je bil Švicar Simon Schoch. Odličen rezultat Demšarja so dopolnili ostali slovenski deskarji v finalu. Rok Marguč je bil na koncu 10., Izidor Šušteršič 12., Žan Košir pa 15.

Strokovna oseba discipline Peter Kotnik je po tekmi v Carezzi dejal: “Že včeraj sem napovedal, da se bodo stvari malo spremenile, da imamo možnost napredovanja. Tudi Šušteršič in Košir sta danes prišla v finale. Postajamo vse močnejša ekipa, stvari se postavljajo na pravo mesto. Danes smo seveda zadovoljni, a od Žana pričakujemo še malenkost več. Toda tekem je še veliko in zagotovo se bo popravil.


Rezultati: Svetovni pokal .: Carezza :. Paralelni slalom (m)
Rezultati: Svetovni pokal .: Carezza :. Paralelni slalom (ž)


Leave a Comment