Deskarji v pričakovanju zmage

V hotelu Planja na Rogli je danes potekala novinarska konferenca z reprezentanco v deskanju na snegu. O preteklih tednih tekmovanj in ciljih za prihajajoče preizkušnje so spregovorili tekmovalci in strokovno vodstvo, direktorica SZS Barbara Kürner Čad pa je v uvodu dejala: “Zahvaljujemo se sponzorju za gostoljubnost in za organizacijo te konference. Veseli smo, da naši deskarji v tej sezoni dosegajo odlične rezultate. Sezona pa seveda še ni končana in na naslednjih tekmah mogoče pride tudi ta tako želena zmaga.


Udeleženci novinarske konference [foto: SZS]

Izjave

Predsednik odbora za deskanje na snegu, Samo Štante: “Vsi smo lahko zelo zadovoljni s tekmami v tej sezoni. Imamo kakovostne ekipo, rezultati so zelo dobri, želimo pa si še kakšne zmage. Dejstvo je, da nas vsako sezono pestijo finančne težave, zato moramo skupaj z vodstvom SZS stvari urediti. Želimo boljše pogoje za tekmovalce in seveda uspešno nadaljevanje sezone.”

Odgovorna oseba za strokovno vodenje panoge, Anže Polanec: “Lahko rečem, da je sezona do zdaj potekalo po načrtu. Seveda smo pričakovali kakšen vidnejši rezultat v big air-u v Stockholmu in Londonu, toda ti rezultati so vseeno zadovoljivi. Tekme seveda še sledijo. Na sporedu je svetovni pokal in Mladinsko svetovno prvenstvo, ki je za mladince ključno. Škoda, da sta dve tekmi v slopestyle-u v Bardonecchii in Jasni odpadli, zdaj na sporedu ostaja samo še Stoneham v Kanadi. Izpostavil bi rad tudi evropski pokal na Rogli, 3. in 4. marca v prostem slogu in 19. in 20. marca v paralelnih disciplinah. V sklopu odbora za deskanje bomo organizirali serijo deskanja na snegu Kids Tour, ki bo na sporedu na štirih smučiščih v Sloveniji, v drugi polovici februarja in prvi polovici marca. Opozoril bi tudi na Svetovno prvenstvo Ticket to ride, za deskarje prostega sloga, kamor so se uvrstili Cilka Sadar, Urška Pribošič in Aljoša Krivec. To je zelo odmeven rezultat in dobra promocija za deskanje.

Strokovna oseba paralelnih disciplin, Peter Kotnik: “Izredno smo zadovolji, kar se tiče ekipe, tudi glede ostalih članov, ki ne sodelujejo vedno v ekipi. Zelo dobro smo delali, predvsem kar se tiče organizacijskega smisla in treningov. Vidno je da je ekipa napredovala, zdaj imamo možnost, da se med šestnajsterico ali v finale uvrstijo skoraj vsi. Mogoče imata manjše probleme Jure Hafner in Gloria Kotnik, a na treningih kažeta drugačne vožnje, zato mislim, da sta sposobna priti v finale. Kar se tiče tekmovalnega smisla, je ekipa napredovala, prebili smo se v sam vrh svetovnega pokala nacij. Če gledate na uvrstitve v finalne vožnje smo drugi oziroma tretji, odvisno od discipline. Prehiteli smo tudi Kanado, ki je na zadnjih Olimpijskih igrah osvajala kolajne. S tem trdim delom smo dokazali, da se da tudi doma veliko narediti in napredovati. Glede prihajajočih tekem predvidevamo, da bomo osvojili zmago. Kar se tiče kvalifikacijskih voženj je Žan Košir izredno hiter, toda te vožnje je potem prikazati tudi v finalu. Se pravi da moramo, kar se tiče psihološkega smisla, še kaj narediti in potem lahko pridemo do zmage. Včasih se v medijih glede določenih tekmovalcev, ki ne sodelujejo v ekipi, prikazuje mnenje, da nismo dovolj strokovno podkovani. Tako stvari med sezono niso potrebne, saj sezona traja do konca marca. Dobro je držati skupaj in sezono na višjem nivoji popeljati do konca.


Marko Grilc [foto: Oliver Kraus/FIS]

Trener mladinske reprezentance paralelnih disciplin, Igor Ikovic: “Po nekaj letih suše smo sestavili ekipo, ki deluje homogeno. Začeli smo sicer s šestimi tekmovalci, zdaj pa smo pri štirih. Mladost da svoje, bilo je nekaj poškodb in nekaj drugačnih pogledov na svet. Ne glede na to ekipa deluje homogeno, nap glavni cilj pa je pridobiti točke v FIS pokalu in seveda MSP v Sierri Nevadi, kjer upamo na uvrstitev med deseterico. Tu računamo na Ivo Polanec, Črta Ikovica, Jureta Retuznika in Andraža Kamnika. Upam, da bomo vsaj približno delovali tako kot A reprezentanca, zgledujemo se po njih.

Trener mladinske reprezentance prostega sloga, Iztok Šumatić: “V moji skupini so član A reprezentance Aljoša Krivec in mladinci Peter Podlogar, Jernej Pucko, Ken Kolar ter Sara Domanjko in za slednjo lahko rečem, da je potencialni kandidat za OI 2014. Za Krivca lahko nesporno trdim, da se bo na OI uvrstil. Žal sta bili dve tekmi v slopestyle-u na katere smo mislili iti odpovedani, tako da bomo več ali manj hodili na tekmovanje TTR, ki nudi kvalitetne tekme. Rezultati v sezoni so bili zadovoljivi. Aljoša Krivec je bil dokaj dober v Londonu in Stockholmu in če se bo finančno izšlo, se bo udeležil Svetovnega prvenstva v Oslu. Drugače je za vse ostale, ki sem jih omenil velik cilj MSP v Sierri Nevadi.

Trener mladinske reprezentance prostega sloga, Luka Gartner: “Kar se tiče mladinske ekipe v snežnem žlebu imamo za seboj uspešno sezono. PO ZMOI v Innsbrucku smo se odločili da naredimo premor, toda ne takšen brez treningov, bolj brez tekem. Tekmovalci so še v fazi stalnega razvoja, zato smo se odločili, da so odpovemo tekmovanjem in se posvetimo treningom. Petega februarja gremo tako na dvanajstdnevni trening, potem pa nadaljujemo s tekmovanji v svetovnem pokalu v Kanadi in potem na Burton European Open, nekateri tekmovalci pa se bodo udeležili tudi US Open-a. Potem sledi zelo pomembno MSP, kjer upam, da bomo maksimalno pripravljeni. Moram poudariti, da smo si na začetku sezone zadali, da povečamo kvoto v svetovnem pokalu. Začeli smo z dvema tekmovalcema, zdaj pa smo pri štirih. Upam, da bomo sezono končali tudi tako, da bomo v fazi kvalifikacij za OI v Sočiju imele štiri tekmovalce.


Rok Flander [foto: Oliver Kraus/FIS]

Rok Flander: “Pravzaprav z izkupičkom nisem tako zadovoljen, predvsem sem zadovoljen s trenutno formo. Ne vem, če sem že kdaj vozil tako dobro, verjetno tudi takrat ne, ko sem dosegel največje uspehe. Se pa stvari do zdaj enostavno niso poklopile. Nekaj tekem je še ostalo, in upam da se bodo čim prej.

Rok Marguč: “S samimi rezultati nisem najbolj zadovoljen, pričakoval sem malo več, vsaj na začetku sezone. Rezultati niso slabi, daleč od tega, do konca pa je še nekaj tekem in mislim, da gre na bolje in to je važno.

Jernej Demšar: “Do zdaj sem zadovoljen, saj sem v dveh disciplinah naredil najboljši rezultat do zdaj. Za ostale tekme, ki me čakajo, bi rad šel še eno mesto višje. Upam na ta uspeh in na te stopničke, to je moj cilj.


Žan Košir [foto: Ana Seliškar]

Žan Košir: “Delno sem zadovoljen s potekom sezone. Nekaj tekem je še ostalo upam na najboljše.

Izidor Šušteršič: “Vse skupaj je loterija. Je pa ni, toda zdaj bolj ni.

Jure Hafner: “Tako kot je omenil trener, imam določene težave. Menjal sem opremo, tako da upam, da bom popravil vožnje, na takšne kot jih kažem na treningih.

Gloria Kotnik: “Tudi jaz nisem najbolj zadovoljna. Imam dosti težav z opremo, upam, da bom na tekmah, ki pridejo, uspela popraviti formo.

Rok Rogelj: “S sezono nisem najbolj zadovoljen. Predvsem imam nekaj težav s kvalifikacijskimi vožnjami, tako da upam, da bo šlo bolje na naslednjih tekmah.

Matija Mihič: “Sem kar zadovoljen s to sezono, upam pa, da bom formo še stopnjeval.

Leave a Comment