Fenningerjeva osvojila tretje odličje na prvenstvu


Dobitnice medalj: Viktoria Rebensburg, Anna Fenninger in Jessica Lindell-Vikarby (foto: Vail/FB)

Po treh medaljah na svetovnem prvenstvu v Vailu si je Tina Maze v veleslalomu obetala še četrto. A tokrat je bila četverica smučark precej hitrejših. Predvsem Avstrijka Anna Fenninger je suvereno odsmučala obe postavitvi in na koncu s prednostjo več kot sekunde postala veleslalomska prvakinja.

Fenningerjeva, ki je v Vailu oziroma Beaver Creeku osvojila že zlato v superveleslalomu in srebro v smuku, si je v prvi vožnji zagotovila skorajda neulovljivo prednost 81 stotink. Drugi čas je imela njena rojakinja Michaela Kirchgasser, tretjega pa Švedinja Jessica Lindell-Vikarby.

Na drugi progi, ki je bila podobno tekoča kot prva in ni vsebovala velikih pasti, je najboljša slovenska smučarka, sicer aktualna olimpijska prvakinja v tej disciplini, novo odličje napadla s četrtega mesta. Kljub temu, da je imela pred takrat vodilno predstavnico Nemčije Viktorio Rebensburg 60 stotink prednosti, je ta hitro pošla in ob prihodu v cilj je Mazejeva številko 3, ki se je izpisala na zaslonu, pospremila s sklonjeno glavo. Odlične Nemke, ki je bila po prvem delu tekmovanja šele na 11. mestu, ni uspela prehiteti niti Lindell-Vikarbyjeva, zaostala je 9 stotink, še več pa je nazadovala Kirchgasserjeva, ki bo svojo priložnost za medaljo ponovno iskala na sobotnem slalomu. Zmago Rebensburgove je pričakovano preprečila 25-letna Avstrijka, ki je kljub napaki na ciljni strmini ohranila veliko prednost in že drugič na ameriških tleh postala svetovna prvakinja.


Veselje Avstrijke ob drugi zlati medalji (foto: Vail/FB)

Že v prvi vožnji pa so se sanje o medalji končale za vodilno v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala Avstrijko Evo-Mario Brem, ki je odstopila, podobna usoda pa je doletela tudi Švicarko Laro Gut. Prav tako pred zadnjo tekmo v ženski konkurenci niso preveč zadovoljni v domačem, ameriškem taboru. Najboljša je bila danes Mikale Shiffrin na 8. mestu, Lindsey Vonn pa je prvenstvo sklenila s 14. mestom, na katerega se je povzpela po odlični drugi vožnji, saj je imela šele 27. čas prve.


Mazejeva je trem medaljam dodala še en odličen rezultat, tokrat je bila peta (foto: GEPA)

Tina Maze, ki je v preteklih dneh nanizala tri vrhunske predstave, je veleslalom tako končala na 5. mestu. “Danes sem poskušala dati vse od sebe, a že v prvi vožnji sem naredila preveč napak in izgubljala na času. Nisi vsak dan v sto odstotni formi in to je bilo to za danes,” je po četrti preizkušnji svetovnega prvenstva povedala Črnjanka. Poleg nje so v finalu nastopile tudi vse preostale Slovenke, Katarina Lavtar je bila na 21. mestu najboljša izmed njih. Ana Drev je bila 24., Ilka Štuhec pa 25.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Vail/Beaver Creek :. Veleslalom (ž)


Leave a Comment