Filip Flisar in Saša Farič pred startom v novo sezono

Center Urban Roof v Šiški je gostil novinarsko konferenco s Filipom Flisarjem in Sašo Farič. O pripravljenosti tekmovalcev pred novo sezono smučarskega krosa je spregovorilo tudi strokovno vodstvo, obenem pa se je predstavil tudi novi medijski pokrovitelj Voyo, ki bo gledalcem letos v živo prenašal tekme svetovnega pokala. Start v sezono se začne že 8. decembra s tekmama v kanadski Nakiski.

Vesel sem, da so se stvari v teh manjših disciplinah začele odvijati drugače. Uspeh v lanski sezoni svetovnega pokala je pripomogel k temu, da se temu športu bolje piše. Želimo, da se bodo Flisar in ostali tudi v tej sezoni maksimalno potrudili in da bodo dosegli najboljše rezultate. Vesel sem, da bomo imeli medijsko podporo za šport, ki niso tako v ospredju. S tem bo ta šport lažje tržiti, kar bo pripomoglo k širitvi mlajših kategorij. Vsem želim čim več uspeha in dobro zdravje,” je menil predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Primož Ulaga.


[foto: Grega Stopar]

Zelo smo veseli tega sodelovanja. Primož je rekel, da je to manjši šport, naša ambicija pa je, da iz tega naredimo največji šport v Sloveniji. Držali bomo pesti, da bodo letošnji rezultati tudi tako dobri kot lanski. Za gledalce smo poskrbeli, da si bodo lahko ogledali vseh štirinajst tekem z odličnim komentatorskim parom. Prepričan sem, da bo to pritegnilo ljudi, tudi tiste, ki še niso slišali za to disciplino. O njej bomo poročali tudi v naših informativnih oddajah, tako da Filipa, njegovih nasmehov in brkov zagotovo ne boste spregledali niti en teden v prihajajočem letu,” je nove smernice v televizijskem pokrivanju smučarskega krosa predstavil programski direktor Pro Plus-a, Branko Čakarmiš:

Vodja panoge za prosti slog Rok Dokl je bil nadvse vesel medijske podpore Voya ter predstavil tudi cilje za novo sezono. “Cilje za to sezono je težko napovedati, saj je bila prejšnja res uspešna. Upam na ponovitev uspeha Filipa, verjamem pa tudi v uspeh Saše, ki ji želim čim več sreče s poškodbami. Za letošnjo sezono smo formirali ekipo za evropski pokal pod okriljem Primoža Vrhovnika, ki se nam je ponovno pridružil kot trener SZS. Mislim, da bo to delo ključno, vsem pa želim čim več uspeha in zmag.


Filip Flisar [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Izoblikovala se bo ekipa za evropski pokal

Izbrala se je ekipa tekmovalcev, ki so delovali v okviru Ski Cross Academy. To so fantje, ki so lani tekmovali na nižjih rangih, na FIS tekmah in evropskem pokalu. Spodbuda SZS je bila da bi se ta ekipa in nekateri člani A in B ekip iz SZS, združili v ekipo evropskega pokala, to je pet ali šest tekmovalcev. Povabili smo Sašo, da se nam pridruži decembra in januarja, ko se bo tekmovalo na tekmah evropskega pokala. Mislim, da se je stvar zelo dobro zapeljala,” je o pozitivnem vzdušju v ekipi spregovoril trener Primož Vrhovnik. Nekaj več o pripravah na novo sezono pa je spregovoril odgovorni trener za svetovni pokal Aljoša Planteu: “Priprave so potekale zelo v redu, treningi na novi Zelandiji so bili kvalitetni. Ta trening je bil kar velik finančni zalogaj, a mislim, da bo koristen. Za Filipa ne dvomim, da ne bi bil dobro pripravljen, za Sašo pa upam, da se bo čim hitreje vrnila. Malo smo se tudi primerjali z drugimi ekipami in mislim, da smo na pravi poti.

Flisar medalje na svetovnem prvenstvu še nima

Mislim, da so bile priprave dobre, predvsem trening na Novi Zelandiji. Je nekaj novosti tudi kar se tiče opreme, smuči so še nekoliko boljše. Tako kot lani bom dal vse od sebe. Poškodbe se pač zgodijo, a kosti se hitro celijo. Na vse to gledam pozitivno. Preko poletja sem bil precej zaseden z medijskimi in sponzorskimi obveznostmi, tako da je bil prost mesec vmes brez stresa. Zdaj s poškodbo nimam nobenih problemov in sem pripravljen na tekme. Vsak tekmovalec lahko pove, kakšne cilje ima, ne more pa jih zagotoviti. Največji cilj je zagotovo svetovno prvenstvo. Medalje še nimam in z njo bi bil več kot zadovoljen. Sledil bom tudi lanskim rezultatom in poskusil znova osvojiti kristalni globus, to pa je tudi vse kar se letos da osvojiti,” je menil Filip Flisar, ki se je tokrat pojavil v reprezentančnih oblačilih.

Saša Farič, ki po poškodbi in rehabilitaciji že marljivo trenira, naj bi se vrnila do februarja: “Zadala sem si cilj, da se na tekme svetovnega pokala vrnem februarja, je pa veliko odvisno od roke, saj ni bila le zlomljena kost ampak tudi poškodovan živec. Je pa zdaj vse veliko bolje, kot je bilo na začetku. Kondicijsko drugače delam prilagojeno že dolgo časa in tu je vse zelo v redu.


Saša Farič [foto: Grega Stopar]

Leave a Comment