Filip Flisar znova na vrhu

Telluride v ZDA je gostil drugo tekmo svetovnega pokala v smučarskem krosu. Med 32. tekmovalci, ki so nastopili v osmini polfinala, je bil tudi en slovenski predstavnik – Filip Flisar, ki je na včerajšnjih kvalifikacijah zasedel tretje mesto. Tekmovalci so tekmovali ob zelo dobrih pogojih, boji pa so potekali na 1041 metrov dolgi progi Misty Maiden.

Flisar je v osmini finala nastopil v peti skupini, skupaj s Švedom Larsom Lewenom, Rusom Ivanom Anikinom in Nemcem Danielom Bohnackerjem. Start našemu smučarju ni uspel najbolje, a so bili že uvodni metri na progi precej boljši. Filip je že pred prvim zavojem zasedal drugo mesto in pozicijo obdržal vse do konca. Hitrejši je bil le Anikin.


Flisar se je nove zmage nadvse razveselil [foto: FIS/Facebook]

Flisar in Anikin sta se v četrtfinalu spopadla z Rupertom Naglom in domačinom Johnom Tellerjem. Filip je tokrat startal odlično in takoj prišel v vodstvo, že na samem začetku pa je bil po padcu iz boja izločen Nemec. Slovenski tekmovalec je mirno prišel do cilja, v polfinalu pa se mu je pridružil še Teller.

Blizu padca

Na poti do velikega finala sta nato poleg Američana stala še Francoz Jean Frederic Chapuis in Norvežan Didrik Bastian Juell. Filip je na startu znova nekoliko zamudil, a kmalu nadoknadil zaostanek. V zapletu z Norvežanom, malo pred polovico vožnje, se je naš smučar znašel odlično in za razliko od tekmeca ubežal padcu, potem pa do cilja vozil na drugem mestu, za Francozom. “Res mi je škoda zanj. Tekmovalca, ki je za teboj sploh ne vidiš, ko sem se zapletel s smučmi nisem videl kaj se je zgodilo, samo slišalo se je grozno, ko je padel. Toda te stvari se dogajajo, to je ski cross,” je padec opisal Flisar.

Na koncu tekmovanja smo tako spremljali boj štirih tekmovalcev, ki so na kvalifikacijah postavili najboljše čase. Zmagovalni oder sta tako poleg Flisarja in Chapuisa lovila še Kanadčan Brady Leman in Švicar Armin Niederer.


Najboljši na današnji preizkušnji [foto: FIS/Facebook]

Tudi v finalu ohranil mirno kri

Filip je po odličnih prvih metrih na progi kmalu prešel na čelo kolone, smučarji pa so si ostali blizu skozi celotno vožnjo, tako da smo spremljali izredno zanimiv finale. Flisar je v vseh zavojih ohranil mirno kri in čez ciljno črto prišel prvi. Fotofiniš je nato pokazal, da je drugo uvrščenega Lemana in tretje uvrščenega Niedererja ugnal za manj kot meter.

Naš smučar je tako že petič v karieri prišel na zmagovalni oder tekme svetovnega pokala in četrtič do najvišjega mesta. Karavana smučarjev v krosu se bo zdaj preselila nazaj v Evropo, kjer bodo že v torek, 18. decembra, na sporedu kvalifikacije v francoskem Val Thorensu.

Filip, ki je na prvi tekmi sezone v Nakiski obstal v kvalifikacijah, zaradi tega ni bil preveč jezen, je dejal: “Na tekmo nisem šel toliko z jezo, ampak s samozavestjo, saj vem kaj znam in koliko sem sposoben narediti. Niti ni bilo vprašanje ali se zmaga zgodila, saj mi je bila proga od samega začetka zelo všeč.

Trener Aljoša Planteu je po tekmi razmišljal “Starti niti niso bili tako slabi, taktika je bila bolj taka, da pride v ravninski del s hitrostjo. Vse vožnje je odpeljal tako, da se je uvrstil naprej, se pravi, da je malo varčeval z energijo. V zadnji rundi pa je šel “na polno”, tako kot zna in to je bilo dovolj za zmago.


Rezultati: Svetovni pokal .: Telluride


Leave a Comment