Flander tretji na paralelnem veleslalomu v Carezzi

Deskarji paralelnih disciplin so danes lovili nove točke svetovnega pokala v italijanski Carezzi. Na sporedu je bil paralelni veleslalom za ženske in moške, poleg Glorie Kotnik, edine slovenske predstavnice, pa smo imeli še sedem tekmovalcev.

Kvalifikacije so se začele ob devetih zjutraj, deskarke pa so se borile za 16 mest, ki so vodila v izločilne boje. Gloria Kotnik je ostala izven finala, saj je po seštevku časov dveh voženj na progi Pra Di Tori prebila minuto, 23 sekund in 6 desetink. To jo je popeljalo na 26. mesto. Od finala jo je ločila sekunda in 39 stotink.


Benjamin Karl, Roland Fischnaller in Rok Flander [foto: Oliver Klaus/FIS]

V moški konkurenco so s kvalifikacijami uspešno opravili kar trije Slovenci, zelo blizu šestnajsterice pa je bil Žan Košir, ki je bil 17., s tem, da ga je od finala ločilo le 12 stotink. Jure Hafner in Izidor Šušteršič sta zasedla 31. oziroma 32. mesto, Tim Mastnak pa nastopa ni končal.

V finalu smo tako imeli Roka Flandra, z 10. časom kvalifikacij, Roka Marguča, s 13. časom in Jerneja Demšarja s 15. časom. Nasprotniki naših deskarjev v osmini finala so bili Italijan Meinhard Erlacher, Švicar Nevin Galmarini in Avstrijec Lukas Mathies.

Finale se je začelo ob 13.00 najprej pa smo podrobneje spremljali četrti par, v katerem je nastopil Marguč. Naš deskar je bil na začetku prve vožnje nekoliko počasnejši od Galmarinija, v zadnjih metrih pa nadomestil zaostanek in zaostal 27 stotink. Na rdeči progi je Marguč z vožnjo opravil nekoliko bolje, a ni uspel nadomestiti zaostanka. Četrtfinale je zgrešil za 13 stotink.

Flander in Erlacher sta bila čez celotno progo precej izenačena, na koncu pa je Italijan na rdeči progi postavil 18 stotink boljši čas. V drugo je Flander svojo nalogo opravil bolje in na koncu uspel napredovati v naslednji krog s petimi stotinkami prednosti.

Demšarjev tekmec Mathies je v zgornjem delu proge naredil veliko napako, zaradi česar je imel naš tekmovalec v cilju 9 desetink boljši čas. Toda v drugi vožnji je usodno napako naredil naš deskar in v cilj prišel več kot tri sekunde kasneje kot Avstrijec.


Žan Košir in Izidor Šušteršič med kvalifikacijsko vožnjo [foto: Oliver Klaus/FIS]

Naslednji Flandrov tekmec je bil Mathies. Rok je v prvi vožnji deskal po rdeči progi, svojo nalogo za razliko od Avstrijca opravil brez napake in v drugo vožnjo odšel z 1,25 sekunde prednosti. Tam je nadaljeval zbrano in po napaki Mathiesa gladko prišel v polfinale.

V tem delu tekmovanja so bili poleg Flandra še Avstrijca Benjamin Karl in Andreas Prommegger ter domačin Roland Fischnaller. Slednji je stal nasproti Flandru. Iz prvega dvoboja je kot zmagovalec izšel slovenski deskar, in sicer s tremi stotinkami prednosti. V drugo smo spremljali napet dvoboj do zadnjih metrov, žal pa je na koncu hitreje čez ciljno črto zapeljal Italijan z 22. stotinkami prednosti.

Flandra je tako čakal še spopad z Prommeggerjem v malem finalu. Po prvi vožnji na modri progi je Rok zaostajal 32 stotink. V drugo se je, kot že tolikokrat danes, uspel zbrati in imel po dveh tretjinah proge že prednost pred Avstrijcem. Proti koncu nastopa sta oba deskarja naredila napaki, a Rok je vseeno uspel vožnjo končati pred tekmecem.

Flander je na vprašanje, ali je že po kvalifikacijah vedel, da lahko poseže tako visoko, odgovoril: “Že v Ameriki sem vedel, da se to mora zgoditi, a se ni, ker sem pač naredil napako. Kar se tiče današnje tekme, sem se spraševal samo eno stvar in sicer ali sem fizično sposoben zadevo odpeljati, saj je bila kar zahtevna tekma, dosti v difuzni svetlobi, proga je bila v senci. Po vseh teh treningih, ki sem jih imel v Severni Ameriki, in po teh letalih na poti nazaj sem bil precej utrujen, zato sem vesel, da se mi je uspelo pripeljati na stopničke. Mi je pa žal, da sem v polfinalu proti Fischnallerju naredil tisto napako v spodnjem delu proge, ker če jo ne bi, bi verjetno danes zmagal.” K temu je dodal še, da se je počutil sposobnega premagati tudi Karla, ki je po njegovem mnenju trenutno najmočnejši, a da to ne pomeni, da je nepremagljiv, kar se je izkazalo danes, ko je naredil napako.

Po padcu Karla v drugi vožnji velikega finala je do zmage uspel priti Fischnaller. Na stopničkah pa se jima je seveda pridružil tudi Flander, ki je z današnjim tretjim mestom prišel do najboljše uvrstitve sezone. Z današnjimi odličnimi vožnjami je enajstič v karieri uspel priti na zmagovalni oder svetovnega pokala.

Strokovna oseba paralelnih disciplin, Peter Kotnik, je po tekmi dejal: “Ekipa napreduje odlično. Marguč je vozil zelo dobro, Demšar pa je bil že drugič letos v finalu. To pričakujemo tudi od Šušteršiča in Koširja. Drugače pa, kaj naj rečem, tretje, trinajsto in petnajsto mesto so odlični rezultati.


Rezultati: Svetovni pokal .: Carezza :. Paralelni veleslalom (m)
Rezultati: Svetovni pokal .: Carezza :. Paralelni veleslalom (ž)


Izjava: Rok Flander (.mp3)


Leave a Comment