Flisar peti v Areju, jutri nova tekma

Švedski Are je danes gostil prvo izmed dveh tekem svetovnega pokala v smučarskem krosu. Tekmovalke in tekmovalci so s kvalifikacijami opravili že včeraj, med šestnajsterico smučark oziroma dvaintrideseterico smučarjev pa sta se uvrstila tudi dva slovenska predstavnika, Saša Farič in Filip Flisar.

Filip se je v osmini finala spopadel v četrti skupini in sicer z Avstralcem Antonom Grimusom, ki je včeraj postavil četrti čas voženj, s Švedom Viktorjem Anderssonom in Japoncem Kenjiem Konotom. Naš smučar je startal odlično in v prvi zavoj prišel kot vodilni, z naslednjim zavojem pa opravil nekoliko slabše, kar je takoj izkoristil Grimus in prehitel našega tekmovalca. Šved in Japonec sta nato čez preostanek proge dihala za ovratnik Flisarja, ta pa se ni pustil zmesti in čez ciljno črto prišel kot drugi.


Filip Flisar [foto: Facebook/FIS Freestyle]

Saša Farič izpadla v prvem krogu

Po osmih moških bojih so na vrsto prišla tudi dekleta in že v prvi skupini smo videli nastop Saše Farič. Ta pa je imela pred seboj težko nalogo, saj je na startu stala skupaj z najboljšo iz kvalifikacij in četrto uvrščeno na lestvici svetovnega pokala Francozinjo Marielle Berger SabbatelKatrin Ofner in Kanadčanko Marielle Thompson.

Žal pa je imela Saša že na samem startu nekaj težav. Po izgubi ravnotežja je takoj prišla na zadnje mesto, a se potem tekmicam tudi nekoliko približala. Saša se je nato borbeno podala v lov za tekmicami, a je bila proga prekratka, da bi jih tudi ujela in prehitela. Čez ciljno črto sta prvi prišli Thompsonova in Berger Sabbatelova in tako napredovali v polfinale.

Flisar slavil v četrtfinalu

Flisar in Grimus sta se v četrtfinalu nato srečala s Kanadčanom Christoferjem Delboscojem in Avstrijcem Andreasom Mattom, kar je znova obetalo srdit boj. Vsi štirje so startali dobro oziroma enako in bili po nekaj metrih popolnoma izenačeni. V prvi zavoj pa je čisto po levi strani najbolje prišel prav Flisar, prišel v vodstvo in ga vse do konca ni izpustil iz rok. Poleg njega je napredoval še Delbosco.

Naš smučar je v polfinalu znova startal iz čisto leve pozicije, a bil tokrat nekoliko počasnejši. Šved Victor Oehling Norberg, Francoz Jean Frederic Chapuis in Delbosco so v prvem zavoju našemu smučarju zaprli pot, tako da je padel na zadnje mesto in imel nato pred seboj izredno težko nalogo. Šved in Francoz sta nato odsmučala odlično in se obdržala na vodilnih mestih, kar je pomenilo, da sta Flisar in Delbosco ostala brez finala.

Mali finale suvereno Flisarju

V malem finalu so se za peto mesto tako borili Flisar, Delbosco, Norvežan Christian Mithassel in Nemec Simon Stickl. Filipu je start tokrat uspel izjemno, tako da si je že po nekaj metrih proboril prednost, ki je bila za trojico smučarjev za njim prevelika. Do konca se je odpeljal zelo dobro in si na zadnjem skoku pred ciljem sproščeno privoščil še obrat smuči za devetdeset stopinj in kljub temu ugnal tekmeca, ki se mu je približal le na nekaj centimetrov.

Malo sem jezen, saj sem v polfinalu spet zamudil na startu. Bil sem tudi na čudni poziciji, tako da sem na žalost prišel v mali finale. Toda tam sem bil suvereno prvi, vsaj to je dobro. Jutri imamo še eno tekmo, tako da lahko upam na kaj več. Potrudil se bom, sposoben sem, to sem že dokazal, tako da ni nobene panike,” je dejal Flisar ter spregovoril nekaj besed tudi o triku na zadnjem skoku: “Moram se imeti “fajn” na tekmi, drugače je brez veze, da karkoli delam. Imam malo težke čase za sabo, če ne drugega delam malo trikov, da je zabavno.

Do zmage je prišel Švicar Alex Fiva in tako še povečal prednost v skupnem seštevku točk, drugi je bil Oehling Norberg, tretji pa Chapuis. V ženskem finalu je bila najboljša Nemka Anna Woerner, drugo mesto je osvojila Berger Sabbatelova, tretje pa Poljakinja Karolina Riemen.

Filip je na koncu s petim mestom prišel do tretje najboljše uvrstitve v letošnji sezoni, Saša pa je na koncu zasedla 16. mesto in tako nadaljevala z lepimi uvrstitvami po dolgi odsotnosti iz belih strmin. Trener Aljoša Planteu je o nastopih Flisarja in Faričeve po tekmi dejal: “Kar se tiče Filipa to še ni to. Zanj so stopničke dober rezultat, ta pa je povprečen. Saša napreduje, kar je super, sicer ji še manjka nekaj tekem, a važno je, da je vse boljša.


Rezultati: Svetovni pokal .: Are (m)
Rezultati: Svetovni pokal .: Are (ž)
Izjava: Filip Flisar (.mp3)


Leave a Comment