FOTO: Uradni začetek 50. Pokala Vitranc


Otvoritev razstave [foto: OK Pokal Vitranc]

Danes smo uradno otvorili 50. Pokal Vitranc z odprtjem spominske razstave in predstavitvijo knjige, ki je bila izdana v ta namen. Do vrhunca 50. Pokala Vitranca, tekme na vitranški strmini, pa so organizatorji pripravili še vrsto vzporednih aktivnosti ob tem visokem jubileju.

Golf turnir Pokal Vitranc
Tradicionalni golf turnir Pokal Vitranc, peti po vrsti, in uvodni dogodek v 50. Pokal Vitranc je potekal 12. septembra na igrišču na Bledu. Tekmovalo je 62 udeležencev, med znanimi so bili tudi bivši smučarski reprezentanti, poslovni partnerji, člani OK Pokala Vitranc: Bojan Križaj, Jure Košir, Jure Franko, Dušan Gorišek, Marko Kavčič, Tone Vogrinec, Primož Ulaga, Boris Pesjak, Grega Benedik, Srečko Medven, gosti iz Schladminga (Charly Khar) in drugi.

Izdaja knjige Pokal Vitranc slavi …
Knjiga, delo Jožeta Dekleve, Jožeta Pogačnika in Janeza Šmitka, ki je nastajala leto in pol, kronološko opisuje vse tekme od leta 1961, ko so se po vitranški strmini prvič spustili najboljši smučarji. To je bila prva večja mednarodna prireditev v moškem alpskem smučanju v takratni Jugoslaviji in takrat se je rodilo tudi ime Pokal Vitranc. Prireditelji so si za zaščitni znak smučarskih prireditev izbrali ime vzpetine Vitranc neposredno nad Kranjsko Goro. Ime se je ohranilo vse do danes.

Knjiga Pokal Vitranc slavi … opisuje celoten razvoj tekmovanja in njegove organizacije. Od spreminjanja lokacije tekmovanj, same organizacije tekmovanj in izzivov ter težav, s katerimi so se vztrajno soočali Kranjskogorci, do predstavitve vseh tekmovalcev, najbolje uvrščenih in najboljših dosežkov domačih tekmovalcev. Poseben pečat knjigi pa dajejo anekdote in vtisi, ki so jih po tekmah izrazili sodelujoči. Prav tako ne gre izpustiti prostovoljnega dela sodelujočih, kar je v vseh teh petdesetih letih stalnica Pokala Vitranc.

V knjigi so zbrane številne fotografije, ki nedvoumno potrjujejo, da je alpsko smučanje izredno priljubljen šport v Sloveniji, še zlasti po velikih uspehih domačih tekmovalcev, Bojana Križaja, Roka Petroviča in kasneje Jureta Koširja, ki so primerljivi v svetovnem merilu.

Spominska razstava
Razstava bo na ogled v Liznjekovi hiši v Kranjski Gori do 15. marca 2011, nato pa v Slovenskem planinskem muzeju Mojstrana do konca leta 2011. V času tekmovanja bo v manjšem obsegu razstavljena v medijskem središču v hotelu Kompas Kranjska Gora ter v Hypo Galeriji v Ljubljani. Razstava bo obiskovalce popeljala v sam začetek prirejanj tekmovanj v alpskem smučanju za moške in bo prikazala razvoj in rast tekmovanja ter tekmovalne proge do danes. Obujen bo spomin na zmagovalce vitranške strmine in rezultate tekmovanj. Vse to bodo spremljali zvočni posnetki za Slovence najbolj napetih in hkrati najlepših trenutkov v Podkorenu – odločilni trenutki slovenskih tekmovalcev pred uvrstitvijo na stopničke, kar je do sedaj uspelo le Roku Petroviču, Bojanu Križaju in Juretu Koširju.

Dobrodelna akcija v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine
Pobuda za dobrodelno dejanje se je rodila na enem izmed sestankov odbora za organizacijo vzporednih aktivnosti 50. Pokala Vitranc. Idejo o šoli smučanja za 50 otrok na snegu za 50 let Pokala Vitranc smo združili s projektom Zveze prijateljev mladine Slovenije pod imenom “Razgibajmo otroštvo”. Februarja 2011 bo tako ZPMS v Kranjsko Goro pripeljala najmanj 50 otrok, ki nimajo možnosti preizkusiti in uživati v zimskih radostih.

Akcija sodi v sklop združenih dobrodelnih novoletnih aktivnosti tradicionalnega partnerja Pokala Vitranc, finančne skupine Hypo Group Alpe Adria, in Pokala Vitranc ter ostalih donatorjev (RTC Žičnice Kranjska Gora, Športna točka in še nekateri ponudniki storitev in opreme). Vsi ti donatorji bodo združili moči in ob ZPMS najmanj 50 otrokom iz socialno ogroženih družin omogočili vsaj teden dni brezskrbnih zimskih radosti.

S tem dejanjem so vsi donatorji pokazali, da se zavedajo družbene odgovornosti in da je tudi v težkih časih, v katerih trenutno živimo, mogoče najti srčno stran in s takšnimi dejanji podariti tem otrokom tisto, kar je sicer za otroke iz normalnih družinskih okolij nekaj povsem vsakdanjega.

Likovni natečaj za osnovnošolske otroke
Poleg zgoraj opisane se je porodila še ena ideja o aktivnosti, v katero so vpleteni otroci. Tako bodo otroci osnovnih šol Josipa Vandota iz Kranjske Gore in otroci osnovnih šol 16. decembra iz Mojstrane v okviru rednega pouka likovnih krožkov pripravili izdelke na temo 50 let Pokala Vitranc.

Najboljše izdelke iz t.i. likovnega natečaja bo organizator v času tekme razstavil v VIP prostoru za goste, trije izbrani izdelki pa bodo tudi nagrajeni s privlačnimi nagradami.

Bela večerja
Zgodila se bo večer pred začetkom tekme, v petek, 4. marca 2011, v dvorani Vitranc, v Kranjski Gori. Na svečano večerjo so vabljeni zmagovalci vseh tekmovanj Pokala Vitranca in vsi tisti, ki so ga soustvarjali in prispevali k tej eni izmed najbolje organiziranih in največjih prireditev pri nas. Na gala prireditvi bodo podeljena spominska priznanja tistim, ki so najbolj zaslužni, da je tekmovanje na koledarju Mednarodne smučarske zveze že toliko let in ostaja tudi v prihodnje. Vsi prisotni se bodo družili ob dobri glasbi in odlični kulinariki.

eXplozivni žur leta
Vrhunec družabnih dogodkov, ki potekajo vzporedno ob Pokalu Vitranc, bo tudi letošnjo sezono v soboto, tokrat 5. marca 2011, na prizorišču pri hotelu Kompas. Najboljši slalomisti se bodo ob 19.30 uri javno predstavili prisotnim obiskovalcem in prejeli štartne številke za nedeljsko preizkušnjo v slalomu. Temu bodo sledili nastopi priznanih domačih in tujih glasbenikov. Za najbolj zabave željne ljudi pa se bo le-ta nadaljevala v dvorani Vitranc ob glasbi priznanega DJ-a.

Zaključni večer za vse sedanje in nekdanje sodelavce pri organizaciji
Da je Pokal Vitranc ena izmed najbolje organiziranih tekem v svetovnem pokalu, so seveda najbolj zaslužni vsi, ki v to tekmovanje vlagajo svoje prostovoljno delo, svoj čas in svojo energijo ter vztrajnost, ki je ključnega pomena predvsem takrat, ko vremenski pogoji niso optimalni. Organizator bo tako za vse nekdanje in sedanje sodelavce Pokala Vitranc pripravil družabno srečanje v ponedeljek, 7. marca 2011, ko bo končano tudi tekmovanje Evropskega pokala.

Vsi udeleženci bodo lahko izmenjali svoje izkušnje o delu na tako velikem tekmovanju, tisti, ki so pri tem vztrajali najdlje, pa so si prislužili tudi posebna priznanja, ki jim jih bo OK Pokal Vitranc na ta dan tudi podelil.


Razstava [foto: OK Pokal Vitranc]


Bojan Križaj, Jure Žerjav, Jure Košir [foto: OK Pokal Vitranc]


Razstava [foto: OK Pokal Vitranc]


Jure Košir, Bojan Križaj, Jože Dekleva in Jože Pogačnik[foto: OK Pokal Vitranc]


Razstava [foto: OK Pokal Vitranc]

Leave a Comment