FOTO: V Mariboru odpovedan še slalom


Pohorci že pospravljajo prizorišče [foto: Klemen Zibelnik]

Organizatorji svetovnega pokala alpskih smučark v Mariboru letos nimajo sreče z vremenom. Po prekinitvi in odpovedi včerajšnjega veleslaloma, potem ko je s progo opravilo že 25 tekmovalk in ko je Tina Maze držala odlično drugo mesto, je tekmovalna žirija zjutraj ob 7.45 odpovedala tudi današnji slalom.

Obrazložitev je prvi podal Gorazd Bedrač, vodja tekmovanja za 47. Zlato lisico: “Vsa naša prizadevanja zadnjih dni niso obrodila sadov. Že ob petih zjutraj smo pregledali progo in se odločili za dodatne ukrepe, ki bi izboljšali snežno strukturo. Žal ti niso prinesli želenega učinka. Struktura snega, ki smo jo čez noč vzpostavili, ni bila dovolj kompaktna, da bi omogočila približno enake razmere za tekmovanje. Logična posledica je odpoved tekme. Včeraj je proga pred tekmo omogočala tekmovanje, razvoj dogodkov je nato žal pokazal, da ni mogoče zagotoviti varnih nastopov. Danes je zgodba drugačna. Preparacija je bila takšna, da ni omogočala tekme.

Tudi direktorju svetovnega pokala za ženske Atle Skaardalu je bilo žal, da se danes dekleta niso uspela pomeriti na slalomu: “Žal ni šlo. Organizatorji so se zelo trudili, toda proga je bila v takšnem stanju, da ni bilo mogoče izvesti tekmovanja. Snežni kristali so tako veliki, da je površina sicer trda, toda spodaj je mehek sneg. Zelo sem žalosten, saj je bilo vloženega veliko napora, vendar se tokrat narave ni dalo premagati. Po prvem jutranjem ogledu smo še poskušali s popravki na progi, a ni pomagalo. Danes res ni bilo nobenih možnosti, da bi izpeljali slalom. Uporabili smo ogromno vode, toda struktura snega je takšna, da je praktično mrtev. Tudi sam sem zelo žalosten. Opravljeno je bilo ogromno delo, a tokrat zaman. Čestitke organizatorjem, naredili so vse, kar se je v danih razmerah dalo.

Srečko Vilar, generalni sekretar organizacijskega obora pa je menil: “Žirija tekmovanja se je po prvem jutranjem ogledu ob peti uri odločila še za dodatna dela na progi. Malo pred sedmo so si progo ponovno ogledali in žal ugotovili, da tudi dodatna dela niso pomagala, da preparacija ni uspela, saj je sneg trd in poledenel le v zgodnjih 15 centrimetrih, kar ne bi bilo dovolj za izvedbo tekmovanja. Morda bi proga zdržala petnajst tekmovalk, več pa ne. Zato se je žirija odločila za odpoved in mi moramo to sprejeti. Naredili smo vse, toda nismo imeli sreče. Vse, kar smo poskusili, se je izkazalo v takšnem toplem vremenu za neučinkovito. Žalostni smo, utrujeni, razočarani, toda vemo vsaj, da smo naredili vse, kar je bilo v naši moči.

Med nastopajočimi je bila tudi Tina Maze, ki mariborsko strmino pozna zelo dobro: “Zelo mi je žal za današnjo odpoved. Prišla je zelo hitro, ponavadi nas kar nekaj časa pustijo čakati na odločitev. Po včerajšnjem nastopu v veleslalomu sem bila prepričana, da lahko uspešno nastopim tudi na slalomu. V Mariboru me je občinstvo zmeraj ‘vleklo’ v cilj. Zelo mi je žal tistih, ki so se tako trudili pripraviti progo, ki živijo za Zlato lisico. Odpoved obeh tekem je zanje verjetno velik udarec. Potrebno je gledati naprej, ponujajo se nove možnosti in potrebno jih bo izkoristiti. Maribor je zame zmeraj pomenil prelomnico in zmeraj sem tukaj dobro smučala,” je dejala Črnjanka in odhitela v hotel, kjer prebiva slovenska reprezentanca.


Fotogalerija: 16.01.2011, Maribor :. Slalom


Leave a Comment