Gradbišče, sneg in kontrola – to je Soči

Svetovni pokal v alpskem smučanju za moške se seli v Rusijo, kjer se bodo spoznali s olimpijsko progo v Sočiju. Kot narekujejo pravila, mora na olimpijski progi potekati pred igrami vsaj ena tekma svetovnega pokala. Mednarodna smučarska zveza (FIS) se je zato odločila, da Soči že v letošnji sezoni uvrsti v koledar prirediteljev tekem najvišjega ranga. V soboto bo na sporedu smuk, v nedeljo pa še superkombinacija. Teden dni kasneje bodo v Sočiju gostovala še dekleta z enakim programom.


Kdo bo najbolje nastopil v Sočiju? [foto: Klemen Zibelnik]

Smučarski center veliko gradbišče

Ekipe so večinoma proti Sočiju odpotovale že včeraj, nekateri zamudniki pa se jim bodo pridružili danes. V sredo tekmovalce čaka že prvi trening. Smučarski center Krasnaja Poljana je trenutno veliko gradbišče. Vse na okoli rohnijo gradbeni stroji, ki urejajo vse potrebno za udobje udeležencev iger leta 2014. Rusi so za svetovanje pri pripravah na igre najeli izkušene strokovnjake iz tujine, ki so že sodelovali pri izvedbi svetovnih prvenstev ali olimpijskih iger.

Smučarski center leži ob vznožju olimpijskih prog na okoli 600 metrih nadmorske višine in je obdan z gorami Kavkaza. Prvotno mesto turistom ni imelo ničesar ponuditi, sedaj je popolnoma drugače. Majhna gorska vasica se je v zadnjih letih spremenila v pravi smučarski center. Hoteli in nastanitvene kapacitete rastejo kot gobe po dežju, zgradile so že tri nihajne gondole, posodobila se je cestna infrastruktura. Gradbince veliko dela še čaka, a prvi obrisi olimpijskega duha so že vidni.

Obilica snega

Smukaško progo je projektiral Bernhard Russi. Po mnenju številnih naj bi bila zelo selektivna. Lani so v Sočiju izpeljali že smuk za evropski pokal. Preizkušnjo je sicer potekala na drugi progi, organizatorjem pa je takrat zaradi obilja novozapadlega snega (v dveh dneh je zapadlo do dva metra snega) uspelo izpeljati le enega izmed dveh predvidenih smukov.


Proga v Sočiju naj bi bila zelo selektivna [foto: GEPA]

Vremenoslovci za prihodnje dni napovedujejo temperature krepko pod ničlo, gibale naj bi se okoli -15 stopinj Celzija, zato smukačem ne bo prizaneseno. Pred dvema tednoma je zapadlo meter in pol snega, ki so ga organizatorji preparirali z vodo, zaradi česar je podlaga zelo dobro pripravljena.

Rusi so veliko sredstev vložili tudi v zaščito pred snežnimi plazovi. Ob zadnjem sneženju so tudi preizkusili vse sisteme, ki so se izkazali za nadvse uporabne.

Obmejni Soči

Soči leži ob Črnem morju na meji z Gruzijo. Za ruske razmere je mesto majhno, saj šteje le nekaj več kot tristo tisoč prebivalcev. V bližini je tudi nemirno območje severnega Kavkaza. Po dostopnih podatkih naj bi bilo tako na tem območju trenutno okoli 5.000 pripadnikov varnostnih sil, ki vzdržujejo red in mir. Na poti iz Sočija do 50 kilometrov oddaljenega smučarskega centra tako lahko naletite tudi na štiri cestne kontrole.

Leave a Comment