Grange po štirih letih spet slalomski svetovni prvak

Z moško slalomsko preizkušnjo se je končalo 43. svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, ki ga je gostil ameriški Vail oziroma Beaver Creek. Zadnji komplet medalj so osvojili Francoz Jean-Baptiste Grange ter Nemca Fritz Dopfer in Felix Neureuther.


Grange je presenetljivo osvojil zlato (foto: Vail/FB)

Po prvi polovici slaloma, ki je bil postavljen zaprto in je bil posledično zelo dolg in utrujajoč, je bil v najboljšem položaju Marcel Hirscher, sicer dobitnik treh medalj na tem svetovnem prvenstvu. 28 stotink je za 25-letnim Avstrijcem zaostajal Rus Alexander Khoroshilov, tretji čas pa je imel Šved Andre Myhrer. Presenetljivo pa nobeden izmed omenjene trojice ni uspel osvojiti odličja. Myhrer in Khoroshilov se na drugi, hitrejši postavitvi in v nekoliko slabši vidljivosti – tekom finalne vožnje je snežilo – nista znašla. Podobno je tudi Hirscherjeva prednost, ki si jo je nabral v prvem delu slaloma, do zadnjega merjenja vmesnega časa skoraj skopnela, že v naslednjem zavoju pa je Avstrijec povozil količek in zapeljal s proge.


Avstrijec prvenstvo zapušča s kombinacijskim in ekipnim zlatom ter srebrom, ki ga je osvojil v veleslalomu (foto: Vail/FB)

Veselje 30-letnega Francoza, ki je kot vodilni v cilju pričakoval Hirscherja, je bilo seveda izjemno, saj se je po hudi poškodbi kolena končno vrnil v sam svetovni vrh, kjer je že bil. Tudi leta 2011, ko je v Garmisch-Partenkirchnu, tako kot danes, postal svetovni prvak v slalomu. Ob neverjetnemu razpletu tekme je bil nasmejan tudi Dopfer, ki je pred prvenstvom tarnal nad bolečinami v hrbtu, danes pa ugnal celo kolega iz reprezentance Neureutherja. Felix je bil izmed smučarjev na zmagovalnem odru zagotovo najbolj razočaran, saj je na tekmah svetovnega pokala smučal veliko bolje.

Slovenski slalomist Matic Skube je bil po prvi vožnji 28., v drugi polovici tekmovanja pa je smučal bolje, imel je namreč sedmi čas druge vožnje. Posledično je pridobil osem mest. Na zadnji tekmi prvenstva je nastopil še Žan Kranjec, ki se med slalomskimi količki ni znašel in zato osvojil 32. mesto.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Vail/Beaver Creek :. Slalom (m)


Leave a Comment