Gregor Virant se bo zavzel za službe športnikov v javni upravi

Minister za javno upravo Gregor Virant je na Brdu športnikom zaposlenim v javni upravi obljubil, da bo kljub varčevanju vlade skušal obdržati vsa delovna mesta namenjena vrhunskim športnikom v različnih ministrstvih.

Na Brdu so se danes zbrali športniki, zaposleni v slovenski vojski, policiji in carini. Debato o položaju delovnih mest slovenskih športnikov v javni upravi je po pogovoru o enotnih slovenskih športnih dresih razvil podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec, ki je bil skupaj s športniki zaskrbljen nad dejstvom, da vlada v četrtek ni sprejela sklepa o zaščiti delovnih mest športnikov v javni upravi, ki bi jih s tem izvzela iz predvidenega krčenja delovnih mest.

Šport je svoj delež k varčevalnim ukrepom že dal. V zadnjih letih se je število zaposlenih športnikov na ministrstvih zmanjšalo s 144 na 106 in sami lahko izračunate odstotek. Naša želja je bila nasprotna, 150 delovnih mest, cilj je 200,” je dejal Gabrovec in dodal, da razume tudi nekatere dileme v carini, kjer je zaposlen del športnikov, obenem pa je ministra Viranta in ministra za obrambo Romana Jakiča pozval, naj vlada ta sklep sprejme ter da bi sporazum o tem slovesno in tudi simbolično podpisali 12. junija na skupščini OKS.


Vodilni možje slovenske politika na razpravi [foto: OKS]

Virant je športnikom obljubil, da se delovna mesta v javni upravi ne bodo ukinjala linearno in da se število zaposlenih športnikov ne bo zmanjšalo. “Športniki ste elita države in zavzel se bom, da se bodo delovna mesta, namenjena športnikom, najmanj popolnjevala,” je dejal Virant, ki je dejal, da ni bil seznanjen s tem, da naj bi vlada o tem razpravljala že v četrtek.

Viranta je popravil minister Jakič, ki je vedel za predlagani dokument, a dodal, da je pred sprejetjem dokumenta tega treba medresorsko uskladiti: “Ne vidim pa razloga, da tega ne bi skušali urediti do skupščine OKS. V obrambnem ministrstvu je zaposlenih največ športnikov in tako bo tudi ostalo.

Okrogla miza na kateri je prisostvoval tudi predsednik RS Borut Pahor je bila sicer namenjana pogovoru o slovenskih nacionalnih barvah in odnosu do državnih simbolov. Zelena, modra in bela so barve, ki imajo podporo tako pri OKS-u, vladi in predsedniku RS in so barve, ki so predlagane športnim zvezam, da jih uporabijo na dresu športnikov.

Leave a Comment