Guay do pete zmage v karieri

Kanadčan Erik Guay je zmagovalec drugega smuka v Kvitfjellu. Z izjemnim spodnjim delom je 32-letni smučar izboljšal čas Francoza Johana Clareyja, ki je z drugim mestom prišel do uvrstitve kariere. Tretji je bil tokrat olimpijski prvak Avstrijec Matthias Mayer, ki včerajšnje smukaške preizkušnje na Norveškem ni končal.

Svindal popušča v boju za veliki kristalni globus

Potem ko je bila včerajšnja tekma deležna kritik, češ, da je bil izjemno kratek smuk izveden na silo, je bil start današnjega le nekoliko višje, in sicer tam, kjer bodo jutri tekmo začenjali superveleslalomisti. Guay je tekmece, podobno kot včeraj, ko je bil četrti, deklasiral v spodnjem delu, kjer je zaradi svoje izjemno aerodinamične drže razvil najvišjo hitrost – 142 km/h. Tokrat je že v zadnji zavoj prišel s prednostjo, zato njegovo vodstvo ni bilo pravzaprav nikoli ogroženo. Treba pa je bilo počakati še na nastopa obeh domačinov Kjetila Jansruda in Aksla Lunda Svindala, ki progo Olympiabakken najbolje poznata. Vikinga sta smučala pod pričakovanji, predvsem Svindal s šestim mestom ni zadovoljil svojih pričakovanj. V boju za veliki kristalni globus ima pred Hirscherjem le 27 točk prednosti, kar bo Avstrijec prihodnji konec tedna v Kranjski Gori brez težav lahko izničil. Svindalu in Jansrudu, ki je sicer včeraj zmagal, ostaja jutrišnji superveleslalom, na katerem lahko poskrbita za nekaj veselja med norveškimi navijači, ki so ju tudi danes ob ne najbolj blestečih rezultatih bučno pozdravili. Izkušenejši izmed norveške dvojice pa bo zagotovo imel v mislih le zmago, saj bi samo z novimi stotimi točkami zares ohranil upanje za najprestižnejšo smučarsko lovoriko, ki je že dve sezoni zapored last 24-letnega Hirscherja.


Guay je Kanadi prismučal drugi zmago v Kvitfjellu [foto: GEPA]

Ob razpletu tekme sta poleg Kanadčana iz Quebeca na zmagovalnem odru stala Clarey in Mayer. Avstrijec je le prikazal zmagovito olimpijsko formo in se tako prvič v svetovnem pokalu uvrstil med najboljše tri na smukaški preizkušnji. Mejnik kariere je dosegel tudi Francoz, ki je bil doslej na tekmah najvišjega ranga najboljši tretji, tudi letos v Val Gardeni.

Nova ničla za Slovenca

Predzadnji smuk letošnje sezone ponovno ni prinesel točk slovenskemu taboru za hitri disciplini. Andrej Šporn, ki ima za seboj eno najslabših sezon v zadnjih letih, je bil 52., mladi Martin Čater, ki je po poškodbi Roka Perka dobil mesto v svetovnem pokalu, pa je bil 35.

Leave a Comment