Gutova že napada kristalni globus, dve Slovenki do točk

Začela se je nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. Prva preizkušnja je seveda prišla na vrsto na ledeniku Rettenbach nad Soeldnom, kjer so smučarke začele z boji, ki bodo trajali vse do meseca marca 2017, ko bo finale gostil Aspen v ZDA.

S prvo vožnjo je daleč najbolje opravila lanska dobitnica velikega kristalnega globusa Lara Gut. Švicarka je pokazala najbolj napadalno vožnjo, postavila čas 1:10.11 in si s tem zagotovila veliko prednost za finale. Najbolj se ji je približala Američanka Mikaela Shiffrin, ki je zaostala 1,42 sekunde, še 42 stotink dlje pa je za nastop potrebovala Italijanka Marta Bassino.


V Soeldnu je bila najboljša Lara Gut [foto: GEPA]

Najboljša slovenska smučarka minule sezone Ana Drev se je na progo podala tretja po vrsti in z zaostankom 2,51 sekunde zasedla 8. mesto. Po vožnji je spregovorila o občutkih: “Je bilo kar težko, dobro je bilo smučati, a na progi nisem imela občutka, da je vse steklo tako, kot sem si zadala. Je kar naporna proga, a če pogledam ostale, ne morem biti razočarana. Načrt za drugi tek pa je popoln napad, drugega ni.

Druga Slovenka na startu je bila Katarina Lavtar, ki je bila pred letom dni naša edina tekmovalka v drugi vožnji, na koncu pa je takrat zasedla 27. mesto. Danes se njeni načrti niso razpletli po željah, saj je ob prihodu iz strmine odstopila. “Drugače je bilo v red, a strmina mi ni najbolje uspela, zato sem sredi strmine kar precej spustila, v zadnjem loku sem imela veliko hitrost in potem se mi pač ni izšlo. Malo me boli prst od padca, upam, da ni kaj hujšega, najprej moramo pogledat kaj je,” je dejala Katarina.

Nekaj minut pa nastopu Lavtarjeve smo videli Tino Robnik, ki je nosila številko 36. Tina je pokazala izvrstno vožnjo in si priborila odlično izhodišče za drugi nastop. Z 3,11 sekunde zaostanka za Gutovo je namreč zasedla 11. mesto.

Četrti in zadnji slovenski nastop smo videli pri startni številki 57, ki jo je nosila Ana Bucik. Le-ta se je s strmino v Soeldnu spopadla šele drugič v karieri in prišla na 39. mesto. O nastopu je rekla: “Skušala sem napadati progo. Vedela sem, da zadnje čase smučam dobro, žal mi pa ta prehod v strmino ni najbolje uspel. Linija se mi je nenehno podaljševala in s tem sem izgubljala čas. Vseeno pa bom na ta nastop gledala pozitivno. Prvič sem zaostala z nekim, lahko rečem, sprejemljivim zaostankom in na temu lahko gradim naprej.


Veleslalomistke je pričakala izjemna kolisa [foto: GEPA]

Obe slovenski finalistki nazadovali v finalu

Robnikova je tudi v drugo smučala dobro, brez kakšnih večjih napak, a na poti izgubila nekaj dragocenih desetink in prišla v cilj s takrat desetim časom. Kmalu za tem smo videli še Drevovo, ki se je odlično odrezala predvsem v začetnem delu strmine, za tem pa nekaj izgubila na času, tako da se je ob prihodu v cilj ob njenem imenu izpisala številka 4. Pri samem vrhu ni prišlo do sprememb razvrstitve. Gutova je prišla do druge zmage na temu prizorišču, Shiffrinova je bila druga, Bassinova pa tretja.

Tina, ki je na koncu zasedla 19. mesto in s tem tretjič v karieri prišla do točk svetovnega pokala, je o svojih vožnjah dejala: “Zadovoljna sem z obema vožnjama, če pogledam generalno. S prvo sem bolj zadovoljna, ker je bil končni čas boljši, tudi z drugo, a na nekaterih delih se stvari tehnično niso poklopile, tako da sem tam več izgubila. Sigurno je dobro, ker se že na prvi tekmi prebiješ v finale, to je dobro za samozavest in za dober občutek za naslednje tekme.

10. mesto je pripadlo Ani, ki je pospremila konec preizkušnje: “V drugi vožnji sem se počutila bolje, kot pa v prvi. V strmini sem imela precej boljši občutek, le v spodnjem delu strmine sem izgubila zelo zelo veliko, a ne vem natančno zakaj, to bo treba še videti. Sem zadovoljna s tem desetim mestom, saj je precej boljše, kot pa prejšnja leta. Grem naprej, s sabo pa bom vzela pozitivne stvari.


Rezultati: Svetovni pokal .: Soelden :. Veleslalom (ž)


Izjava: Ana Drev – 1. vožnja (.mp3)
Izjava: Ana Drev – 2. vožnja (.mp3)
Izjava: Tina Robnik (.mp3)
Izjava: Katarina Lavtar (.mp3)
Izjava: Ana Bucik (.mp3)


Leave a Comment