Hadalin do rezultata kariere, slavje Kristoffersna

Tako kot Maribor je švicarski Adelboden prejela snežno pošiljko, 20 centimetrov novozapadlega snega pa je uspelo organizatorjem povsem odstraniti s proge. Če podlaga ni bil težava, pa se je s tekmovalci poigravala megla. Spomnimo. Na tem prizorišču je Matjaž Vrhovnik leta 2000 dosegel svojo prvo in edino zmago v svetovnem pokalu. Drugi na tem klasičnem slalomu za svetovni pokal je bil tedaj Kjetil André Aamodt, tretji pa Mario Matt. Slovenske barve sta 16 let kasneje tu branila Štefan Hadalin (50) in Žan Kranjec (67).

Prvo progo s 70 vrati je zakoličil Jani Hladnik, trener Rusa Aleksandra Horošilova, slalom pa otvoril Šved Andre Myhrer. Izjemno vožnjo je prikazal Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je s štartno številko 3 letvico za tekmece postavil izredno visoko in prišel v cilj z debelo sekundo naskoka pred Nemcem Felixom Neureuterjem. Med nastopom Italijana Manfreda Mölgga se je v spodnjem delu na progo prikradla gosta megla, a se je zmagovalec Zagreba vseeno uspel precej približati Norvežanu. Zaostal je za 38 stotink in bil na koncu edini, ki je po prvi vožnji zaostajal manj kot sekundo. Ko je štartal Marcel Hierscher (6), se je megla prikradla že skoraj do vrha proge in Avstrijec je imel enakovredne pogoje kot tekmovalci pred njim le slabo polovico proge. Zaradi drastično zmanjšane vidljivosti je v cilj prišel z velikanskim zaostankom (+1.60). Po sedmih tekmovalcih v izteku je bil v gosto meglo ovit celoten teren, zato so morali smučarji smučati z rahlo zategnjeno ročno zavoro, kar se je krepko poznalo na časih. Še najbolje se je znašel Švicar Daniel Yule, ki je dobro vnovčil poznavanje proge. Postavil je sedmi čas po prvi vožnji (+1.66). Razlike med tekmovalci so bile zaradi razmer razmeroma velike.


Štefan Hadalin [foto: GEPA]

Hadalin je v težkih razmerah nastopil zelo dobro. Do prvega vmesnega časa si je nabral 87 stotink zaostanka, ki je do konca narastel na +3.55, kar ga je zavihtelo na 23. mesto, ki ga je ohranil vse do konca. Žal se za drugi nastop ni izšlo Kranjcu, ki mu je pri vsakem merjenjem vmesnega časa zaostanek narasel za okoli sekundo, +4.70 v cilju pa je bilo žal preveč za uvrstitev med trideseterico. V njegovo statistiko je šlo 39. mesto.

Kristoffersen je imel tudi v drugi vožnji petega slaloma v sezoni rahlo prednost pred konkurenco, saj je drugo progo zakoličil njegov trener.

Hadalin je tudi z drugo postavitvijo opravil dobro. Bil je zelo živahen. Njegova vožnja je bila sproščena, neroden padec v Zagrebu pa ni pustil hujših posledic. Ciljno črto je prečkal na drugem mestu, 78 stotink za tedaj vodilnim Jonathanom Nordbottnom – ta je bil po prvi vožnji šele 30. – ki mu je uspel fenomenalen zgornji del. Tekmeci so tam v primerjavi z njim izgubljalo ogromno, ravno tako v spodnjem delu. Posledično mu je uspel skok dneva. Končal je na 10. mestu, naš edini predstavnik v finalu pa na 20. (+4.64).

Vidljivost je sicer delno krojila razplet tudi v drugi vožnji, ki pa je bila vseeno bolj regularna od prve. Od petnajstega tekmovalca dalje se je zopet precej poslabšala in tekmovalcem onemogočala popoln napad. Norvežana je tekmeca dobil šele v Nemcu Linusu Strasserju, enajstemu po prvi vožnji, ki je izenačil njegov čas. Najboljši iz prve vožnje so nato vendarle stvari postavili na svoje mesto. Včerajšnji zmagovalec, Francoz Alexis Pinturault, je poskrbel, da je padel tudi čas Norvežana. Njegovo znamko je hitro izboljšal Avstrijec Manuel Feller. Rokavico je tekmecem vrgel besni Marcel Hirscher, ki je imel pred nastopom zadnjih petih tekmecev 86 stotink naskoka pred rojakom. Odgovora na njegovo vožnjo nista imela ne Myhrer, ne Horošilov, ki pa sta zaostala izjemno malo. Blizu je bil tudi Neureuther, ki je v cilju zaostal 5 stotink, potem ko je vodil na vseh vmesnih časih. Prva dva sta imela bogato zalogo prednosti iz prvega dela, ki je ne bi mogla stopiti niti gosta megla. Avstrijca je kot prvi premagal Mölgg, kar nam je pripravil Norvežan pa je bilo iz drugega planeta. S svojo drugo vožnjo je naravnost deklasiral konkurente. Italijana je prehitel za 1.83 sekunde, Hirsherja pa že za 2.19!

Nastop Hadalina je glavni trener Klemen Bergant videl takole: “Danes je Štefan tudi drugi tek zelo dobro smučal. Imel je noro dobre vmesne čase. Bil je drugi na vrhu in v tretji sekciji, peti v drugi. Spodaj pred ciljem je malo ‘gasa’ vzel stran, kar je bilo za pričakovati. On vseeno ni še top fit po tistem padcu v Zagrebu. Še čuti malo bolečine, samo danes je super dobro smučal. Drugi tek se je peljal tako kot je treba.

Svoje videnje je podal tudi glede nastopa Žana Kranjca na včerajšnjem veleslalomu: “Žan je bil cel teden bolan. Rahlo je zbolel na treningu v Italiji in mu je manjkalo nekaj moči. Ne v prvem in ne v drugem teku se ni bil sposoben dati na svoj limit. Je pa dobro izvlekel ta dan in je bil ta rezultat kar na maksimumu. Škoda, da je bil bolan, ampak nimamo kaj. Še zmeraj je dovolj dober. Dobro smuča, samo, če si načet je na taki progi zelo težko.

Žan gre v petek v Korejo na štiri tekme. Na dva slaloma in dva veleslaloma. Za to smo se odločili, ker so tekme tam, kjer bo olimpijada, da bo videl, kakšni so tereni, da ne bo drugo leto prvič prišel na ta hrib. Če bo dobro smučal, si lahko popravi številko v slalomu. Štefan gre jutri – jutri tu še treniramo – v Wengen na kombinacijo in slalom. Bomo pa videli, kaj lahko naredimo, ker je do sobote oz. nedelje napovedan kar en meter snega,” pa je Bergant dejal glede bližnje prihodnosti svojih varovancev.

Naslednji moški slalom za svetovni pokal bo naslednjo nedeljo v Wengnu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Adelboden :. Slalom (m)


Leave a Comment