Hirscher nadaljuje s slalomsko prevlado

V Leviju na severu Finske se je nadaljeval svetovni pokal. Na sporedu je bil prvi od devetih moških slalomov, ki jih bo prinesla letošnja sezona.


Hirscher je že prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala [foto: GEPA]

Svoje izjemno slalomsko znanje je ponovno pokazal Marcel Hirscher, ki je bil suveren v obeh vožnjah. 24-letni Avstrijec je tako na zadnjih šestnajstih slalomih vedno stopil na zmagovalni oder. Z današnjo 19. zmago kariere je prismučal tudi jubilejno stoto avstrijsko zmago na moških slalomih za svetovni pokal. Avstrijsko zmagoslavje je z drugim mestom dopolnil izkušeni Mario Matt, za presenečenje tekme pa je s tretjim mestom poskrbel Henrik Kristoffersen.

Komaj 19-letni Norvežan je prvič v svetovnem pokalu nastopil v Kranjski Gori leta 2012, najboljši rezultat pa je dosegel prav lani v Leviju, ko je bil 11. Poleg njega je prijetno presenetil tudi njegov rojak Sebastian-Foss Solevaag, ki se je v finale prebil s številko 55, in zasedel končno 9. mesto.


Kristoffersen v avstrijski družbi prvič na zmagovalnem odru [foto: GEPA]

Od tistih, ki so lani krojili svetovni slalomski vrh, sta brez vidnega dosežka ostala Andre Myhrer in Felix Neureuther. Myhrer je naredil veliko napako že v prvi vožnji in bil zato prepočasen za finale, Neureuther pa je na drugi progi spektakularno padel, vseeno prismučal do cilja in pristal na repu dobitnikov točk.

Valenčič in Skube brez finala

Slovenske barve sta na uvodni tekmi slalomistov branila izkušeni Mitja Valenčič in Matic Skube. Valenčič je pred temo načrtoval uvrstitev nekje okoli 15. mesta, saj naj bi bil dobro pripravljen. Pričakovanja so se izkazala za prevelika že v prvi vožnji, v kateri je za najboljšim Hirscherjem zaostal natanko dve sekundi, kar je zadostovalo za skromno 46. mesto. Svoje zadnje sezone v svetovnem pokalu naš najboljši slalomist tako ni začel obetavno. Enako velja za mlajšega Skubeta, ki sicer že nekaj sezon nastopa v svetovnem pokalu, zato opravičil za slabe nastope počasi zmanjkuje. Prav v Leviju leta 2006 je namreč debitiral med slalomsko elito.


Valenčič olimpijsko sezono začenja pod pričakovanji [foto: GEPA]

Na današnji tekmi so bili pogoji za vse tekmovalce izjemno dobri, saj so temperature na Finskem že nekaj časa krepko pod ničlo. Težav z neutrjeno snežno površino ni bilo. Obenem tudi teren za moške ni zahteven, tekme pa ni otežila niti postavitev. To dokazuje število odstopov – do cilja v prvi vožnji ni uspelo prismučati le osmim slalomistom, med njimi tudi 25-letnemu Skubetu.

Francoza spet med najboljšimi

V deseterico se je po daljšem času ponovno uvrstil tudi nekdanji najboljši slalomist sveta Jean- Baptiste Grange. Francoz se je sicer po poškodbi na tekme vrnil že lani, a ni bil pri vrhu, kot je bilo od njega pričakovati. Še bolj izjemna vrnitev je uspela njegovemu rojaku Julienu Lizerouxu. Ta se je leta 2011 na tekmi v Kitzbühlu hudo poškodoval in od takrat ni več tekmoval. Šušljalo se je že o upokojitvi, a se je Francoz pri 34-letih vrnil. Po dolgem premoru je brez težav prismučal med dobitnike točk.


Rezultati: Svetovni pokal .: Levi :. Slalom (m)


Leave a Comment