Igra stotink nagradila Parisa in Reichelta

Letošnji tradicionalni praznični smuk v Bormiu v italijanski Lombardiji se je končal neverjetno tesno. Prvo mesto sta si razdelila domačin Dominik Paris in Avstrijec Hannes Reichelt. Tretji je bil z zaostankom ene same stotinke Norvežan Aksel Lund Svindal, le dve stotinki za zmagovalcema pa je v cilj prismučal Avstrijec Klaus Kröll.

Snežna površina na progi Stelvio, ki je druga najdaljša v svetovnem pokalu, je bila dobro utrjena, a ni bila tako ledena kot v zadnjih letih. Takoj po atraktivnem startu smučarji pridobijo veliko hitrost, ki jo morajo tekom proge kontrolirati in obenem razvijati. Zmagovalci Bormia so zato vedno celostni smučarji, torej tisti, ki so vešči vseh prvin, ki jih morajo na Stelviu pokazati.


Nasmejana trojica najboljših smukačev na današnji tekmi [foto: FIS]

Na startu četrtega smuka letošnje sezone je bilo 55 tekmovalcev iz 13 držav. Kar nekaj smukačev se je odločilo izpustiti zadnjo tekmo pred novim letom. Med drugim so manjkali Benjamin Raich, Ivica Kostelić, Carlo Janka in Marco Sullivan. Štirje Slovenci so imeli dobre startne številke. Rok Perko je nastopil kot četrti, a se na zahtevni progi ni znašel tako dobro kot na zadnjem smuku v Val Gardeni, ko je bil drugi. Andrej Šporn je bil s startno številko šest odlično na progi, a po skoku San Pietro so mu pošle moči. V zavojih, ki so sledili, namreč ni mogel več obvladati smuči, potisnilo ga je k tlom. Sledil je padec, ki se je končal brez poškodb. Tovrstne težave so sicer za telesno dobro pripravljenega tekmovalca kar veliko presenečenje. A tudi številni drugi odlični smukači so v spodnjem delu proge komaj lovili ravnotežje in s težavo vztrajali v smukaški preži.


Reichelt je smučal pogumno in se v cilju izenačil s Parisom [foto: GEPA]

Tretji slovenski predstavnik Andrej Jerman je nastopil takoj za prvo trideseterico. Proga v Bormiu, kjer je slavil leta 2009, mu ustreza, a zaradi lanskoletne poškodbe še ni vrhunsko pripravljen. Kljub temu je osvojil točke, saj je bil 22. Naš najmlajši Boštjan Kline je zasedel 30. mesto in zanj osvojil eno točko.

Jerman je tukaj funkcioniral popolnoma drugače, kot na ostalih tekmah. Verjamem, da s tem rezultatom ni sto odstotno zadovoljen, toda njegova vrnitev gre po korakih in mislim, da je to spodbuda za naprej. Seveda imamo grenak priokus zaradi Šporna, ki se mu je pred zadnjimi nekaj vrati obetal vrhunski rezultat. V zadnjem delu je tvegal vse, tiste kompresije pa tako kot mnogi drugi, ki so jih potem pobirali iz mreže, žal ni zdržal. Upam, da se mu bo naslednjič vse poklopilo. Zelo bi pohvalil Klineta, saj je z visoko startno številko prišel med trideseterico. Zaradi padcev smučarjev pred njim je moral kar dolgo čakati na start, tako da ima ta rezultat zato še večjo težo. Perko je imel danes nekaj problemov, ni mu steklo. Vem, da bi se lahko z njegovo normalno vožnjo z lahkoto uvrstil med trideset. Naslednjič bo zagotovo boljši,” je po tekmi razmišljal trener hitrih disciplin Tadej Platovšek.

23-letni Paris je danes dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu, skoraj deset let starejši Reichelt pa šesto, a prvo v kraljevski disciplini. Sicer je to druga italijanska zmaga v Bormiu ‒ za prvo je leta 2005 poskrbel Christof Innerhofer ‒ in že 13. avstrijska na tem prizorišču. V letošnji sezoni odlični Svindal je sicer prvič v svoji karieri stopil na stopničke v Bormiu, saj tu še nikoli ni bil boljši kot šesti. S tretjim mestom je ponovno na svoj račun zapisal zajetno število točk in ostaja vodilni tako v smukaški kot skupni razvrstitvi svetovnega pokala.

Smučarje zdaj na novega leta dan čaka paralelna preizkušnja v Münchnu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Bormio :. Smuk (m)


Leave a Comment