Igra stotink razveselila Parisa

Sredi kanadskega Skalnega gorovja v provinci Alberta, natančneje v Lake Louisu, so smučarji odprli letošnjo sezono v kraljevski disciplini. V spremenljivih vremenskih razmerah smo videli prvega od devetih smukov.


Vremenske razmere v Lake Louisu niso bile idealne [foto: GEPA]

Preizkušnja v Lake Louisu velja za najlažjo v svetovnem pokalu, kar pa ne pomeni, da se je smučarji lotevajo zlahka. Hitrosti, ki jih dosegajo, so velike, v srednjem delu morajo izpeljati nekaj zahtevnih zavojev, v spodnjem pa dobro drseti in ohranjati čim večjo hitrost. Vse to je odlično izvedel lanskoletni zmagovalec Kitzbühla Dominik Paris. Za 24-letnega Italijana se je sezona tako začela s tretjo zmago v svetovnem pokalu, ki pa ni bila prepričljiva. Razlike med prvo trojico so bile namreč zelo majhne. Paris je za tri stotinke sekunde ugnal izkušenega Avstijca Klausa Kroella, za enajst stotink pa Francoza Adriena Theauxa.


Kroellu se je zmaga izmuznila le za tri stotinke [foto: GEPA]

Najboljša časa dveh treningov sta sicer postavila smukaški svetovni prvak in dobitnik malega kristalnega globusa Aksel Lund Svindal ter domačin Erik Guay. Toda vožnjo s treningov je treba potrditi na tekmi, kar pa Norvežanu in Kanadčanu ni uspelo. Vsaj ne tako, kot sta pričakovala. Svindal je pristal tik pod odrom za zmagovalce, še bolj nezadovoljen pa je bil z osmim mestom 32-letni Guay.

Slovenci brez točk

Med 76 tekmovalci na startu so bili tudi trije Slovenci, vendar jim proga v Lake Louisu nikoli ni prinesla velikih uspehov. Lani je bil s 26. mestom najboljši Andrej Šporn, točko pa je za 30. mesto osvojil še, zdaj že upokojeni, Andrej Jerman. Tokrat se je kot tretji na progo pognal Tržičan Rok Perko, a svoj nastop hitro končal. Usodna je bila nepazljivost pri vhodu na strmino, kamor je prismučal s težiščem preveč nazaj. Posledično ga je zavrtelo in padec je bil neizogiben. Kljub precej močnemu udarcu v glavo, je lahko vstal brez pomoči reševalcev in videti je bilo, da jo je odnesel brez poškodb.

Kmalu za njim se je na progo pognal Šporn. Pričakovano so bili njegovi zavoji premalo natančni, hitrost, ki jo je uspel razviti, pa med najvišjimi na tekmi. Zaradi slabše vidljivosti tega ni uspel izkoristiti in zaostanek za najboljšimi je bil na koncu prevelik, da bi mu prinesel nove točke za svetovni pokal. Precej dlje od trideseterice najboljših kot Šporn je bil Klemen Kosi. A za 22-letnika so zaenkrat nastopi v najhitrejši smučarski disciplini namenjeni predvsem nabiranju prepotrebnih izkušenj.

Clarey spet med najboljšimi

Na delu smo videli tudi štiri povratnike po poškodbi, upoštevajoč Bodeja Millerja, ki je sicer smučal že na uvodnem veleslalomu sezone. Tako so spet med smučarsko karavano Francoz Johan Clarey, ki se je poškodoval tik pred Svetovni prvenstvom v Schladmingu, Norvežan Kjetil Jansrud, ki je poškodbo kolena staknil prav med vrhuncem lanske sezone in Švicar Beat Feuz, ki težav s kolenom kljub dolgi odsotnosti še ni popolnoma odpravil. Prav vsi so osvojili točke, Feuz za 30. mesto le eno. Najbolje med njimi se je s petim mestom odrezal Clarey, Miller pa je bil 16.

Fantje bodo jutri v Lake Louisu imeli še prvo superveleslalomsko tekmo letošnje sezone.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lake Louise :. Smuk (m)


Leave a Comment